2014. július 16., szerda

Almakrémleves sós mogyoró grillázzsal


Olyan finom volt a banánfagyinál a sós mogyoró grillázs, hogy arra gondoltam, krémleveshez is biztos remekül passzolhat!

Igen, remek!

A levest fogyaszthatjuk langyosan, de akár hűtőhidegen is - ahogy a kedvünk tartja avagy ahogy az időjárás engedi :-)






Almakrémleves sós mogyoró grillázzsal

Elkészítési idő: 30 perc+hűtés


  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg alma
  • 1 lötty vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 dl tejföl
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék


Tetejére:
  • 2 dl habtejszín
 
A sósmogyoró-grillázshoz:
  • 5 dkg (barna)cukor
  • 5 dkg sós földimogyoró
  • 1 dkg vaj



Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk (hisz utána úgyis turmixolni fogjuk).
Olvasszuk meg a vajat, és gyenge tűzön karamellizáljuk meg a cukrot: ne kevergessük, várjuk meg, míg állaga és színe olyan lesz, mint a méz. Vigyázzunk, meg ne égjen!
Rádobjuk az almakockákat, elkeverjük, hogy a karamellás vaj mindenhol érje, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Vaníliával és fűszerkeverékkel ízesítjük. 
Teljesen puhára főzzük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
A keményítőt simára keverjük pici hideg vízzel, majd a tejföllel. Belekanalazunk a forró levesből (hőkiegyenlítés), majd a keveréket a levesbe csurgatjuk. Néhány perc alatt kiforraljuk, plusz víz hozzáadásával beszabályozzuk a végső sűrűséget, ha kell.
Hagyjuk langyosra illetve egészen hidegre hűlni (hűtőben).
A tejszínt ovális habverővel (vagy géppel) lágy, de formázható habbá verjük.
A mogyoró grillázshoz takaréklángon, kevergetés nélkül (!) karamellizáljuk a cukrot. Ha színe és állaga olyan, mint a méz, belekeverjük a földimogyorót. Vajjal bekent alufóliára simítjuk, hagyjuk megdermedni és kihűlni, majd késes betétű robotgéppel (vagy húsklopfolóval) nem túlzottan apró morzsásra daráljuk.
A leveshez kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése