2010. december 21., kedd

Birsalma krémleves mézeskaláccsal



Kaldeneker György médiaszakács azt mondta erre a levesre a KÉS-en, hogy nagyon jó...

Én meg álltam mellette, mint egy szélütött :-DD

De tény, a leves tényleg nagyon finom! Fűszeres, krémes, gazdag ízű - abszolút vállalható fogás akár az ünnepi menüsorban! 

A róla készült profi fotó pedig a szakácskönyv borítóján pompázik :-)





Birsalma krémleves mézeskaláccsal


Hozzávalók:

  • 1 ek. vaj
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 kg birsalma
  • fél marék szegfűszeg
  • 2-3 ek. méz
  • 2-3 ek. mézeskalácsmorzsa (kész sütemény morzsásra törve)
  • 1 dl tejszín
  • kb. 2 dl tej
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék


A birsalmát alaposan megmossuk, héjába szurkáljuk a szegfűszegeket és sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a húsát héjástól levágjuk a magház körül.

A vajon kevergetés nélkül megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk a birsalma darabokat. Néhány percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és készre főzzük.

Botmixerrel pürésítjük.

Ekkor hozzáadjuk a mézeskalács morzsát, a tejszínt, a kívánt mennyiségű tejet (ezzel állítjuk be a sűrűséget), a mézet és a mézeskalács fűszert.

Jól kiforraljuk, majd mixerrel még egyszer habosra pörgetjük.

Mézeskaláccsal/tejszínhab pamaccsal, melegen tálaljuk.





10 megjegyzés:

  1. Hú Viki, ez csodás. Megyek veszek birsalmát. Hátha adnak a lányok a mézeskalácsaikból....

    VálaszTörlés
  2. Remegő lábak, csillogó szemek, és olyan pillanatok, amit sosem fogok elfelejteni. Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  3. 4gyerek, kérj el pár darabot, tényleg nem kell sok :-) És ha szépen kéred...
    ;-)


    Max :-) Én köszönöm a lehetőséget! Remegő lábak? Ó igen! De ránézésre remélhetőleg nagyon magabiztosnak látszódtam :-DD

    VálaszTörlés
  4. Bár maga a leves nem vonz, de a tálalás szépsége miatt mégiscsak megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  5. Minden formájában nagyon szeretem a birsalmát, nagyon megkóstolnám ezt a levest, isteni lehet.
    Leírtam a recipét, ha lesz birsem, feltétlenül megcsinálom:-)))))

    Boldog Karácsonyt kívánok Viki, neked és az egész családodnak:-))))

    VálaszTörlés
  6. Klassz leves szép tálalásban:)

    VálaszTörlés
  7. Viki nagyon szép az egész,meg gondolom finom is!

    VálaszTörlés
  8. Überszuperfinom lehetett?! Szívesen elkanalazgatnám! Csúcs lett a tálalás is a mézessel! Ügyi vagy! :-DDD

    VálaszTörlés
  9. Karulino, ezt vétek volna kihagyni ;-)


    Anikó, piacokon még kapni birset! Érdemes szétnézni!
    Köszönöm, áldott ünnepeket kívánok én is!


    Köszi Bianka!


    Cs.T - köszönöm :-)


    Ditta, aha! Köszi :-)


    Mézi, mester dicsérte :-DD Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  10. Viki, elkészítettem. Részemről kissé sok volt benne a cukor, de azért még íze van.
    Kössz a leírást.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.