2015. április 9., csütörtök

Fahéjas-narancsos füstölt csülök



Ő volt a húsvéti sonkánk.

A Jamie magazin most megjelent első számában olvastam az ötletet, hogy a sós, füstölt csülök mellé főzés közben tegyünk fahéjrudat és narancshéjat, és nem tudtam tőle szabadulni, mennyire jó lehet a sós íz mellé az édeskés-fűszeres.

Eszméletlen jó lett...





Semmi túlzás, semmi harsányság, a hagyományos-klasszikus füstölt, sós íz mellett nagyon halványan ott egy nagyon harmonikus, cseppet sem tolakodó plusz. Fantasztikus!

A főzőlé egy részében tojást főztem, a többi részét több adagban lefagyasztottam későbbi felhasználásra.

A színes dekorációért köszönet ügyes kezű és türelmes öcsémnek :-)






Fahéjas-narancsos füstölt csülök


Elkészítési idő: 3 óra + hűtés


Hozzávalók:

  • 1 kg nyers, füstölt csülök
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 rúd fahéj
  • 1 ek. kandírozott narancshéj (ha van, akkor 3-4 csík bionarancs héja)
  • 20 szem feketebors



A csülköt nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőségesen ellepi.

Hozzáadjuk a fűszereket, és csendes forrásban tartva teljesen puhára főzzük kb. 2,5-3 óra alatt.

Emeljük ki óvatosan a főzőléből egy deszkára. Ha jól dolgoztunk, a benne lévő csontokat egyetlen mozdulattal ki tudjuk belőle húzni. Hagyjuk picit hűlni, hogy meg tudjuk szabad kézzel fogni.

Tekerjünk le egy hosszú csík folpackot. A csont nélküli, vajpuha csülökhúst fektessük a folpackra, formázzunk belőle tömör hengert, és szorosan tekerjük bele a folpackba.

Ha langyosra hűlt, egy éjszakára tegyük hűtőbe, gyönyörűen össze fog állni másnapra, és éles késsel szépen szeletelhető lesz.






4 megjegyzés:

  1. Eszembe nem jutna fahéjat és narancshéjat tenni a sonka főzővizébe, pedig nagyon jól hangzik, el tudom képzelni, milyen finom lehet így a sonka. Ki is fogom próbálni. :) És nagyon ügyes a tesód, nagyon szép kis csokrot készített. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Újra és újra visszatértem Jamie receptjéhez, annyira beletette a bogarat a fülembe a fahéjjal és a naranccsal! Nem harsány az íze, épp csak érzik, de fantasztikusan jól passzol a sós ízhez :-)

      Törlés
  2. Ezt jövőre kipróbálom. Idén viszont én is lefagyasztottam a főzőlevet, és most hétvégén hollókői babgulyás készült belőle, amit szintén nálad olvastam. Isteni finom lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiszed el, épp most főztem én is bablevest a lefagyasztott sonkaléből :-)))

      Örülök, hogy ízlett a hollókői babgulyás :-) Ez a fahéjas csülök meg őrületes, nagyon szerettük!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.