2018. március 1., csütörtök

Krémleves sült almából, sárgarépából és édesburgonyából


Amikor már azt hittük, vége a télnek, hirtelen behavazódtunk.

Nem baj. Rég láttunk havat, s van, aki eddig még sosem látott havat :-)

Ilyenkor pláne jólesik egy sűrű, forró krémleves, melyhez előzőleg sütőben megsütöttem az alapanyagokat, s csak utána forraltam-turmixoltam levessé.





Krémleves sült almából és édesburgonyából

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma/lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg édesburgonya
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 nagyobbacska édes alma
  • 2 ek olaj
  • só és bors
  • kicsi ág friss rozmaring (ha nincs, pici csipet őrölt)


A tetejére:

  • 1 alma


A zöldségeket és az almát megtisztítjuk, megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. Meghintjük sóval, meglocsoljuk az olajjal, összeforgatjuk, hozzáadjuk a rozmaring levélkéit, majd tűzálló tálba vagy sütőzacskóba öntjük. 

A tűzálló tálat fedjük le/sütőzacskót zárjuk le, és 200 fokos sütőben süssük puhára a zöldségeket.

A megpuhult zöldségeket tegyük át azon forrón egy fazékba, s öntsük fel vízzel, forraljuk fel.

Botmixerrel zúzzuk simára, forraljuk fel újra, s ízesítsük sóval, borssal.

Ha dúsítani szeretnénk, mindenféle egyéb sűrítőanyag nélkül keverjünk el benne 2 dl habtejszínt.

Levesbetétként sült almát kínáltam hozzá: az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és felforrósított, száraz serpenyőben mindkét oldalát karamellizáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése