2009. május 4., hétfő

Tormakrémes-sonkás penne

Ez még a húsvéti torma... Akkor vettem egy miniatűr üveggel, ráadásul almás torma, semmi vadulás, és nem fogy! Húsvétkor is csak az aprópecsenyéhez kevertem, sonkához-tojáshoz nem ettük.



Tormaeltakarítás a cél, és gombhoz a kabát alapon receptet kerestem. Találtam is Stahl-nál! Ő kifejezetten a húsvéti maradékok átalakításához, elrejtéséhez ajánlotta, nekünk meg pont jól jött gyors hétköznapi fogásként! Egyszerű és nagyon finom!




Tormakrémes-sonkás penne

Hozzávalók:
  • 40 dkg penne
  • 30 dkg füstölt sonka vagy tarja
  • 3 ek. (almás vagy tejszínes) torma
  • 2 ek. liszt
  • 3-4 dl tej
  • 5-6 keményre főtt tojás
  • só, bors
  • tetejére reszelt sajt

A pennét lobogó sós vízben al dente minőségűre főzzük, leszűrjük és melegen tartjuk.

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk.

A sonkát pici kockákra vágjuk vagy rusztikusra daráljuk késes betétű robotgéppel.

Kevés olajon megpirítjuk a 2 ek. lisztet, s folyamatosan kevergetve hozzáöntünk 3-4 dl tejet, alaposan kiforraljuk - besamelt készítünk. Ez az, amit sosem mérek, csak úgy kb. szemre, inkább hígabb legyen, mint sűrű!

A besamelhez keverjük a sonkakockákat és a tormát, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával.

Tűzálló tálba simítjuk a sonkás-tormás-besameles tésztát, kirakjuk a felkarikázott tojásokkal, s beborítjuk a tészta másik felével. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, s forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.








1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!
    Én is szeretek besamellel összerakni dolgokat-annyira jó dolgok sülnek ki belőle!

    VálaszTörlés