2009. május 30., szombat

VKF! - XXV. - Tejfölös krumplileves buggyantott tojással

Cukroskata a 25. VKF háziasszonya a krumpli köré kanyarította az ehavi fordulót. A lehető legjobbkor, hisz itt az újkrumpli! A látszólag pofonegyszerű téma aztán rendesen elgondolkodtatott, oly sok mindenbe használjuk a hétköznapokban a krumplit!

Ez alkalommal végül úgy gondoltam, nem fogom agyonbonyolítani a témát.

A krumpli szótól azonnal egy gyerekkori íz úszott be az agyamba: mami isteni finom tejfölös krumplilevese, belebuggyantott tojással. Kellemesen savanykás volt, nagyon tejfölös, kicsi és nagy egyformán imádta. Ez volt az a leves, ami mindig akkor készült, amikor elszállt az ihlet :-) Mit főzzek kislányom? - kérdezte mami. Nem tudom, valami finomat! - válaszoltam anno segítőkész unokaként :-)) Na ilyenkor jött ez a leves, fél óra múlva készen is volt!

Oly egyszerű, oly hétköznapi - de olyan jól tud esni :-) Egy darabka gyerekkor...

Tejfölös krumplileves buggyantott tojással

Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olaj
  • 1-2 ek. liszt
  • kb. 30-40 dkg krumpli
  • 2 dl tejföl
  • só, bors, pirospaprika
  • 3-4 babérlevél
  • 4 tojás
  • ízlés szerint csöppnyi (balzsam)ecet

A krumplit meghámozzuk és kockákra vágjuk.

Fordítva kezdünk főzni. Az olajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, meghintjük kevés pirospaprikával, majd folyamatosan kevergetve apránként felöntjük vízzel - leves hígságúra. Beletesszük a krumplikockákat, a babérlevelet, és időnként megkeverve alacsony energián felforraljuk. Vigyázat, pillanat alatt képes kifutni! Sózzuk, picit borsozzuk.

Kb. 15 perc főzés után belebuggyantjuk a tojásokat. Egyesével feltörjük őket egy merőkanálban, majd óvatosan a forrdogáló levesbe csúsztatjuk úgy, hogy lehetőleg egyben maradjon. 5 percig főzzük szelíd forrásban, tovább nem kell, mert a leves hője úgyis készre főzi a tojást.

A 2 dl tejfölt önmagában simára keverjük (hisz már az elejétől ott a liszt a levesben!) hőkiegyenlítjük apránként a forró levessel, majd az ételhez adjuk. Ekkor már nem forraljuk!

Ízlés szerint ecettel/balzsamecettel tovább savanyítható, a babérlevéltől már alapban lesz egy pikáns íze.




8 megjegyzés:

  1. Szereintem is! A világ egyik legegyszerűbb, de legfinomabb levese! :)

    VálaszTörlés
  2. Cukroskata, Duende - szerintem is :-) Imádom :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Buggyantott tojással még nem ettem,de nem lehet olyan rossz vele:-D

    VálaszTörlés
  4. Nem rossz, valóban :-) Te hogy főzöd? Simán? Esetleg kolbásszal?

    VálaszTörlés
  5. Szerinted?Zurram kedvéért kolbásszal:-D.BELLY

    VálaszTörlés
  6. Belly, akkor mindjárt töltök ki egy lottót :-))

    VálaszTörlés
  7. Hogy én mennyire szeretem a buggyantott tojást!Rég megfeledkeztem róla....Köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.