2009. május 9., szombat

Török pizza

A Nők Lapja Konyha áprilisi száma ihlette. Amit sikerült április legvégén megvennem :-)) Átlapoztam először, csak a képeket nézegetve. Utána újra elölről az egészet, minden betűt elolvasva. Olvasás közben pedig képzeletben megfőztem, megkóstoltam, megszimatoltam az ételeket... Mindig így csinálom, nem bírok - de nem is akarok - leszokni róla!



Így került műsorra a török pizza is, látványra is ínycsiklandó volt, s többedszeri olvasásra is. Az eredeti receptben szereplő bárányhús helyett teljesen hagyományos sertéshúst használtam, úgy gondolom, nem vont le semmit az élvezeti értékéből!

Zuram mindenesetre roppant hálás közönségnek bizonyult, szédületes sebességgel pusztította, két falat között pedig hangos tetszésnyilvánítását fejezte ki :-)) Öröm neki főzni, mert ha ízlik az étel, nem fukarkodik a dicsérettel - ami végtelenül jól esik...


Török pizza

Hozzávalók a tésztához:
  • 22,5 dkg liszt
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 mk. só
  • kb. 2-2,5 dl langyos víz

A feltéthez:
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg darált hús
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • só, bors
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • morzsolt oregánó

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztunk. Az élesztőt simán belemorzsolhatjuk a lisztbe külön felfuttatás nélkül, így is - úgy is elvégzi a dolgát! Letakarjuk, s langyos helyen duplájára kelesztjük.

Míg kel a tészta, elkészítjük a feltétet. A vöröshagymát finomra vágjuk, aranyszínűre pirítjuk az olajon. Rádobjuk a darált hús, fehéredésig kevergetjük. A serpenyő szélére toljuk a hagymás húst, középre kanalazzuk a paradicsompürét, picit megpirítjuk, majd összeforgatjuk a hússal.

A paradicsomot kockára vágjuk, a fokhagymát felaprózzuk, s a húsra dobjuk. Kevergetve készre pároljuk, fűszerezzük.

A megkelt tésztát 4 darabra vágjuk, ovális alakra nyújtjuk. Ráhalmozzuk a kissé kihűlt tölteléket. A tészta szélén üresen hagyunk 1,5 cm-t, peremet hajtogatunk körbe-körbe, s a két végét csónakszerűen összecsippentjük.

A csónakok széleit megkenjük olajjal, sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, s előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.





6 megjegyzés:

  1. Igen, igen ,igen!!!!Ebből kérek, ez nagyon jó!!!

    VálaszTörlés
  2. Isten tartsa meg jó szokásodat!! le ne szokj róla és olvasgass, fözögess-sütögess szorgalmasan, mindannyiunk örömére! :))))

    VálaszTörlés
  3. De szépek! Mi is nagyon szeretjük! :)) Macinál láttam először, azóta rendszeresen sütöm! :))

    VálaszTörlés
  4. Trinity, mondj igent, mondj-mondj igent! :-DD

    Ancsika, bagoly mondja verébnek :-)) A fotóid puszta látványától elkezd nőni a hátsóm!

    Limara, először Stahl-nál láttam sok-sok évvel ezelőtt, már akkor is nagyon tetszett. Az ismétlés is hálás volt nagyon :-))

    VálaszTörlés
  5. Hú, de guszta! Tessék a részemet félretenni! Isteni!

    VálaszTörlés
  6. Napmátka, tényleg isteni - volt :-) Múlt időben beszélhetünk róla :-)

    VálaszTörlés