2010. június 10., csütörtök

Sajtos csirke túrógaluskával, paradicsommártással





A múlt heti Nők Lapjában jelent meg a recept Lajos Mari tollából - abszolút meggyőző képet kattintottak róla :-)


A sajtban hempergetett, tejszínben puhára sült csirkével csak elismerést lehet aratni - s mellé nagyon tuti ötletnek tűnt a bazsalikomtól aromás túrógaluska a lángvörös paradicsomszósszal!


Az lett! Nagyon finom ebédünk kerekedett!




Sajtos csirke túrógaluskával, paradicsommártással


Hozzávalók:


  • 8 felső csirkecomb filé
  • 3 ek. liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejszín
  • só, bors


A túrógaluskához:

  • 37,5 dkg túró (1,5 doboz)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szikkadt zsemle
  • 3 tojás
  • 1 ek. keményítő
  • só, bors
  • friss bazsalikom (kb. 15-20 levél)


A paradicsommártáshoz:
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (400 g) vagy friss paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • 1 ek. ételkeményítő


A combokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk. Lisztbe, felvert tojásba mártjuk, s egy tepsibe fektetjük őket egymás mellé. Tetejüket meghintjük a kétféle, összekevert reszelt sajttal, s meglocsoljuk 2 dl tejszínnel.

180 fokos sütőben kb. 45 percig, letakarás nélkül! megsütjük.

A galuskához a túrót áttörjük. A szikkadt zsemléket késes betétű robotgéppel finomra aprítjuk, a túróhoz keverjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megpároljuk - ezt is a túróhoz adjuk.
Hozzáütjük a tojásokat, fűszerezzük, beledolgozzuk a keményítőt és a szálasra vágott bazsalikomot is. 20 percig pihentetjük.

Forrásban lévő sós vízbe 1 evőkanál segítségével nagyméretű galuskákat szaggatunk belőle, s 12-15 perc alatt óvatosan, takaréklángon készre főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük.


A paradicsommártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Rátesszük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, hogy savasságát elveszítse, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot/friss paradicsomot. 5 percig forrásban tartjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Fűszerezzük, belekeverjük az ételkeményítőt és készre forraljuk.







17 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki. Jöhetne is ebédre :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Elhiszem hogy siker volt!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jol nez ki. Ki kellene probaljam, hatha az enyem gyermek is megeszi...

    VálaszTörlés
  4. Imádom ezt a sajtos húst! (Fokhagymát a tejszínbe! Próbáld ki, mennyei... :D)

    A galuska viszont új, de nagyon tuti lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Micsoda kompozíció...

    VálaszTörlés
  6. Köszi Bianka :-)

    Andi :-) Siker, mint a csuda!


    Edit :-) Köszi! Próbáld ki, olyan kíváncsi lennék tiéd gyermek szavára!


    Egycsipet, jaj mi is! 3 perc az egész, utána csak sütni kell! Fokhagyma? Kirááááááááály ötlet, megvettem!
    A galuska meg olyas, mint egy sós túrógombóc - épp csak galuskaformátumban :-D


    Dia :-)

    VálaszTörlés
  7. Viki, nem tudok mást mondani (és persze nem is akarok: Ez a cucc iszonyat jól néz ki!!!!

    VálaszTörlés
  8. Meg is van a hétvégi csirkekaja, köszi!:-))
    Azt hiszem nekem is van ugyanilyen tányérkészletem, szeretem, soha nem törik, csak kicsit csúszik rajt a kaja,nem?:-))

    VálaszTörlés
  9. Hát ez nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  10. Hm, kérek. Cserélünk pogácsára? :)

    VálaszTörlés
  11. Liz, nem is mondhatsz mást :-DDD Köszönöm szépen :-) Ráadásul fini is :-))


    Andi, szívesen :-)
    A tányérkészlet 11 éves, mind megvan, csorba nélkül! Igen, csúszik :-DD


    Szemirámisz :-) Igen, finom!


    Mandy, mindenben benne vagyok :-D

    VálaszTörlés
  12. Szia! :)

    Visszanéztem az elmaradásom, hát megakadtam a marhapörinél. Az kész!
    Aztán jött a többi...
    A csirkebrassói és ez a túrógaluskás recept mindennek a teteje.
    Szeretem a blogodat, nagyon egyforma ízlésünk van kajákban. :)

    VálaszTörlés
  13. Jóóóóóóóó. Kérek!!! Küld fény post!!!

    VálaszTörlés
  14. Rainy, szia :-) Neked most pont ilyen izmos kajákra volna szükséged - ha nem lenne döghőség!
    Nagyon örülök a kedves szavaidnak :-) Köszönöm!


    Max, csak az ablakra vigyázzunk, össze ne maszatolja a paradicsom :-DDD Mert kikapok Cicától!

    VálaszTörlés
  15. Csibe, Lúdanyó - köszönöm :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.