2011. március 24., csütörtök

Szép álmokat, Billy!

Könyvajánló.

Majdnem egyszuszra sikerült megennem, kerek szemekkel egyszerűen csak lapoztam tovább.




"Csaló vagy áldozat? Ki volt Billy Milligan? A világ máig nem kapott határozott feleletet. Zseniális színész, aki orránál fogva vezette egész Amerikát, a bíróságokat, a pszichiátereket? Vagy egy megkínzott és szétesett ember, akinek testében csakugyan több tucat!!! különböző személyiség lakott? Az író két éven át faggatta Billyt és környezetét, hogy felderítse, miért támadott és erőszakolt meg a fiatalember ismeretlen nőket. Hogy ő tette-e egyáltalán, vagy a benne lakozók valamelyike: a szenvtelen Arthur, a lezser Allen, a vad Ragen, esetleg Adalana, a leszbikus!!! nő. Keyes páratlan nyomozása a megsokszorozódott személyiségek rég vitatott rejtélyét helyezi új megvilágításba. Az olvasó végigkövethet egy fantasztikus élettörténetet, s a végén maga is ítélhet: bűnös volt-e Billy Milligan?"


A könyv annál inkább is lenyűgöző, mert szóról szóra megtörtént, igaz történetet dolgoz fel. Amerikában még törvény is született, a Milligan-törvény, hisz azidáig nem volt ilyen esetre precedens.

A '70-es évek végén három rablótámadás történik az egyetemi városban, melynek áldozatai fiatal nők. Egyikük a bűnügyi nyilvántartásból azonosítja az elkövetőt, akit lakásán el is fognak - de akinek szemmel láthatóan fogalma sincs róla, mi történik vele, mivel gyanúsítják. Hangulatváltozásai és személyiségbeli változásai egyik percről a másikra történnek. Hol egy rémült kisfiú sír a rácsok mögött rettegve, hol egy szláv akcentussal üvöltő férfi tör-zúz bestiális erővel.

Billy Milligant molesztálta a nevelőapja, s mintegy védekezésképpen a személyisége 24 önálló személyiségre hullott szét egyazon testben. 

Elképesztő élmény végigkövetni az életét, ami ezután következik. A benne élő személyek egy idő után tudomást szereznek egymásról, addig csak ún. idővesztés van, mint mikor valaki hosszú álomból ébred. Aztán rájönnek a valóságra. Beszélgetnek egymással. Mikor kire van szükség. Erőre. Észre. Hűvös gondolkodásra. Fájdalom-viselésre. 

Aki éppen a tudatot birtokolja, az az ún. "folton" áll, mintha reflektorfényben állna. A többiek addig alszanak vagy csak a sötétben pihennek, tanulnak. Minden személyiségnek van egy csak rá jellemző speciális tudása, jellemző hanglejtése, akcentusa, sőt más-más súlyúak, kinézetűek. Egymást le tudják hívni, rángatni, parancsolni a "foltról", ahogy épp az adott helyzet kívánja. 

S bizony vannak helyzetek, hogy a véletlenül "foltra" tévedt személyiség értetlenül néz szét, hogy csöppent ebbe a szituációba, vajon huszonnégyük közül éppen ki művelhette pl. a rablást és az erőszakot. 

S néha-néha felbukkan maga Billy, a magszemélyiség is, aki 16 éves korában öngyilkos akart lenni - ezért a többi személyiség egész egyszerűen altatja, kiiktatja őt. 7 év után ébred fel, a börtönben, és szembesül a valósággal. 

Döbbenetes élmény. Igaz történet. Dráma. Pszichológia. 

Ajánlom.


Feldolgozás alatt a folytatás: Billy Milligan háborúi.

7 megjegyzés:

  1. Ez az egyik kedvenc könyvem. A másik ugyanettől az írótól a Virágot Algeronnak.

    VálaszTörlés
  2. A végét kicsit elkapkodja az író, mintha már szeretne túl lenni az egészen. Amúgy jó kis mű :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Én is épp most olvasom a második kötetet. Sajnos nincs időm nagy lépésekben haladni, de a sztori valóban lenyűgöző! Főleg hogy megtörtént!
    Az első kötetnek hetekig a hatása alatt voltam.

    VálaszTörlés
  5. Érdemes elolvasni a 2. részt is, Billy Malligan háborúi címmel. És ha utánanéztek, Billy Malligan még ma is él :)

    VálaszTörlés
  6. Olvastam a másodikat is, fantasztikus! És igen, a hatása alatt voltam én is nagyon sokáig :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.