2011. április 14., csütörtök

Csirkepaprikás pite

Csirkepörkölt, s kimaradt egy egész comb. Senkinek sem kellett, de kaját nem dobunk ki.

Túrós-húsos piteként nyert új értelmet az élete, s így is felettébb szimpatikus arcát mutatta felénk! Langyosan és hidegen is tuti finom volt!




Csirkepaprikás pite


Hozzávalók:


A tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
só, bors
2 ek. jéghideg víz


A töltelékhez:

  • maradék pörkölthús, jelen esetben egy egész csirkecomb
  • 2 dl pörköltszaft
  • 25 dkg túró
  • 1 ek. tejföl
  • 2 egész tojás
  • só, bors szükség szerint
  • 1 gerezd fokhagyma opcionálisan


A tésztával kezdjük, mert pihennie kell. A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, vagy késes betétű robotgépben pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük. Összegyúrjuk a tojássárgájával, sóval, borssal és a vízzel. Hurkát sodrunk belőle, majd korongokra vágjuk.

Egy piteformát kikenünk vajjal. A tésztakorongokkal kirakosgatjuk, mintha puzzle lenne, majd ujjainkkal összenyomogatjuk a korongokat - így bélelve ki a formát nyújtófa használata nélkül. Hűtőbe tesszük minimum 30 percre.

A töltelék pofonegyszerű. Villával összetörjük a túrót. Hozzáadjuk a pörköltszaftot, a két tojást, a tejfölt, végül a kis falatokra vágott húst. Kóstoljuk meg, ha kell, sóval, borssal korrigáljuk - a túró elég sok ízt felvesz, nekem kellett bele mindkét fűszer! Esetleg egy gerezd fokhagymával ráerősíthetünk az ízekre!

A kihűlt pitetésztát villával megszurkáljuk, és 180 fokra melegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Még forrón átkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével, ami azonnal megszilárdul rajta, így akadályozva meg, hogy a töltelék később teljesen eláztassa az omlós tésztát.

Az elősütött tésztakéregbe öntjük a húsos-túrós tölteléket, majd további 30-40 perc alatt (sütő függő) készre sütjük. Ha a széle kissé már megpirult, de a közepe még picit remegős, készen van.

Hagyjuk hűlni, így a benne lévő hő még tovább dolgozik. Kb. 10 perc után tortaszerűen szeletelhető.




Tejfölpamaccsal vagy nagy tál friss salátával csodás vacsora!


Ihlet: Stahl Judit

12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet,miket ki nem találsz:-),nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Csak semmi pazarlás! Én is mindig ezt mondom.:D
    Mint mindig, irigykedem a leleményességeden, és a családodon, hogy ők ezt a finomságot meg is ehették.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes, hogy miket ki nem találsz!!! Isteni finom lehetett, feltétlen kifogom próbálni.:)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a csirkepaprikást. Jó alternatívának tűnik!

    VálaszTörlés
  5. Micsoda ötlet nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  6. Szóval nem nokedlivel,nem palacsintába,nem salátával csak, hanem sós pitébe. Nem rossz ötlet:-)))))

    VálaszTörlés
  7. Finom, köszönettel elviszem! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.