2011. július 9., szombat

Citromos-fokhagymás csirke




A hegyekben felhalmozott receptjeim (két húsosládában tartam őket) közepén ültem a jó múltkor, és lázasan matattam, mit kéne készíteni. Gyorsan, hamar, finomat.

Közben biztos, ami biztos alapon ment a TVPaprika is, épp Nigella ügyködött benne, és akkor készítette ezt a pofonegyszerű, illatos csirkeételt. 

Félretoltam a húsosládákat, memorizáltam a receptet, és indultam a boltba. 
Villámgyorsan összedobható és tuti siker!





Citromos-fokhagymás csirke


Hozzávalók:

  • 8 csirkecomb
  • 2 nagy citrom
  • 2-3 fej (!) fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • friss/szárított rozmaring
  • só, bors

A combokat megmossuk, a tollmaradványokat és a "térdénél" lévő sárga bőrdarabot eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, egy nagyobb tepsibe fektetjük őket.

A citromokat forró víz alatt alaposan megsikáljuk, és 8 darabra vágjuk, a hús közé szórjuk.

A fokhagymát gerezdekre bontjuk, megtisztítjuk, szintén a hús közé szórjuk. Közédobálunk néhány ágacska rozmaringot vagy fátyolszerűen meghintjük őrölt rozmaringgal.



Aláöntjük a bort, a tepsit fóliával lefedjük. 180 fokon kb. 45 perc alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve hagyjuk ropogós pirosra sülni.

Tetszőleges körettel, valamint a hússal együtt sült citrommal és fokhagymával tálaljuk.


9 megjegyzés:

  1. Nemrég ettem vendégségben citromos húst, elképesztően finom volt.
    A barátnőm azóta is küldi a receptet...
    De már nem is kell, köszi Viki! :D
    Holnap megsütöm.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, de bor nélkül nem lehet? Szerintem igen, vagy esetleg sört önteni alá az nem jó?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik.El lesz készítve nálam is.

    VálaszTörlés
  4. Bor, citrom, rozmaring...hmm...ez csak finom lehet. Már a fotón is ínycsiklandó.

    VálaszTörlés
  5. Viki ez a comb megint nagyon ott van!!! Isteni finom lehet, én is imádom borban megpárolni a húsokat. Ma nálam is csirkecomb volt, de most "józan" életet éltem :))) és tejet öntöttem alá.

    VálaszTörlés
  6. Csodásan néz ki! Én szoktam hasonlót, de rozmaring nem szokott szerepelni benne, jegyzem, viszem, köszi! :)))

    VálaszTörlés
  7. Rainy, csirke és citrom igazi barátok :-) Remélem, bejön ez a verzió Nektek is!


    Éva, ha sör, akkor szerintem hagyd el a citromot, és növeld a fokhagyma mennyiségét!


    Ottis, köszönöm :-)


    Judit, remélem, bejön a családnak!


    Petra, ezek a hozzávalók önmagában is szuperek :-) Hát még együtt, egy tepsiben! :-)


    Gizike, tudom! Borral főzni szerintem tök jó, annyira feldobja az ételeket!
    A tejes verzió sem lehetett rossz!


    Csipet, akkor jöhet az újítás :-)


    Bianka, igen, köszi :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.