2011. július 25., hétfő

Mediterrán rakott hal




Az időjárás jelenleg mindenre emlékeztet, csak a nyárra nem...

Javaslatom a következő: készítsétek el ezt a nagyon nyári halas fogást, kortyoljunk utána egy pohár hűvös fehérbort, és a konyhában-étkezőben (aztán a lelkünkben) azonnal ki fog sütni a nap :-) 

Nagyon könnyű, nagyon nyári, nagyon illatos!





Mediterrán rakott hal


Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 nagyobb friss paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kg tengeri halfilé
  • 1 kg krumpli
  • igény szerinti olajbogyó
  • só, bors


Megmossuk a halat, leszárítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Lisztbe mártjuk, majd kevés olajon mindkét oldalát nagy lángon elősütjük, épp csak színt kapjon. Félretesszük.

A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, és kevés olajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral, és kb. 10 perc alatt jó kis szaftos raguvá főzzük.

Összeállítjuk a halrakottast: egy tepsiben vagy tűzálló tálban megágyazunk a hagymás-paradicsomos raguval. Megszórjuk az olajbogyóval, ráfektetjük a félig sült halszeleteket. Az egészet tetőcserép-szerűen kirakosgatjuk a megfőtt krumplikarikákkal, meghintjük sóval, és 180 fokon addig sütjük, míg a krumpli egy kicsit meg nem pirul.




Ihlet: NLK 2010. július-augusztus, némiképp átdolgozva

4 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet, mert igen guszta! Nekem is valami ilyen stimuláló kéne most, mert eléggé szédelgős gyengus vagyok!:-(

    VálaszTörlés
  2. Még az, hogy illatos, de mutatós is, s szerintem isteni finom is. A napsütés meg jöhetne már :)

    VálaszTörlés
  3. Én megfogadom a tanácsodat és elkészítem ezt az isteni finomságot, mert nagyon biztató a recept, és csodás a látvány. Elkortyolgatom a borocskát, de ugye utána tutira itt lesz a NYÁR!!! (ma mentünk volna nyaralni, de megint betett nekünk ez az időjárás.:(((

    VálaszTörlés
  4. Mint ahogy bizonyára láttad, a halat én is nagyon szeretem, a borocskát is.
    Ez a Te mediterrán rakott halad nálam is nagyon bejönne. Hátha még a nap is kisütne hozzá!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.