2012. május 3., csütörtök

Fehérboros-tejszínes krémleves ötféle hagymából



A hirtelen jött kánikulában ne feledkezzünk meg a megnövekedett folyadékpótlásról! Ha szomjúságot érzünk, az már a test vészjelzése: folyadékot, de most rögtön!

Az a bizonyos folyadék pedig akár leves is lehet :-) Ötféle hagyma adja az ízét, finom fűszerek, fehérbor és tejszín - csodás harmóniába olvadva.

Melegen vagy langyosan, könnyű és biztos siker!




Fehérboros-tejszínes krémleves ötféle hagymából


Hozzávalók:

  • 10 dkg póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 5 dl víz/alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 babérlevél
  • 1-1 csipet rozmaring és kakukkfű
  • só, őrölt bors

A hagymákat megtisztítjuk, finomra-vékonyra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta őket. Felöntjük a vízzel/alaplével és a fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet, a fűszereket, sózzuk, borsozzuk.

Gyenge tűzön hagyjuk forrni kb. fél órán át, hogy jól összesimuljanak az ízek.

Szedjük ki a babérleveleket, majd botmixerrel pörgessük krémesre. 

A tejszínt keverjük el kevés forró levessel, majd adjuk a keveréket a fazék tartalmához. Keverjük át, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.

Sajtos pirítóssal, további reszelt sajttal tálaljuk.


Ihlet változtatásokkal: Nők Lapja Konyha 2012. április


14 megjegyzés:

  1. Imádom az ilyen jellegű tejszínes leveseket, pláne, ha hagymából készülnek, legyen akár nyár, akár tél, hideg vagy meleg idő, bármikor jöhet! Lilahagymát még soha nem próbáltam benne, itt az ideje ennek is. A fehérbor benne pedig...nyami-nyami...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fűszerek nagyon megdobták az ízét! S a bor? Szeretek borral főzni, le sem tagadhatnám :-)

      Törlés
  2. Heti menük a számból vette ki szót - valószínű azért, mert egyetértünk. :) Ugyanis imádom az ilyen jellegű leveseket, nagyon! (Szerencsére a családom is.:) Ráadásul imádjuk a hagymákat is, mind az öt félét, ami a leveskédben szerepel. Egyszóval nálunk nagyon nyerő lenne ez a leves!!! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagyon menők a krémlevesek! A hagyma itt elveszti a jellegzetes erős szagát-ízét, szépen összesimulnak - szóval ajánlom :-)

      Törlés
  3. Hiper-szuper! Krémleves jöhet bármikor, ez meg különösen. Ráadásul én is szeretek borral főzni, szóval recept ismét mentve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, kell az a kis plusz szerintem, amit a bor ad az ételhez :-)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik! Vittem én is. :)

    VálaszTörlés
  5. Ilyen jó kis levesreceptekre én is mindig vevő vagyok... :)

    VálaszTörlés
  6. Klassz! Ez lesz a leves hétvégén a grillezett husik előtt!
    És végre Manapó is megiszik egy pohár bort, mindig mondja, egy pohárért sajnálja felbontani az egész üveget, de most majd ketten osztoznak a boron: ő meg a leves :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Támogatom :-)) Könnyű leves, nem fogtok eltelni a husik előtt vele!

      A bort pedig csak egész nyugodtan, egészségére Manapónak!, aztán ami megmarad, be a hűtőbe - legfeljebb főzöl megint egy finom boros ételt legközelebb is, ha nem fogyna el :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.