2012. május 17., csütörtök

Kapros-túrós újkrumpli



Nagyon szeretem az újkrumplit, s minden évben sajnálkozok amiatt, hogy mennyire rövid az igazi szezonja. Amikor elég csak ledörzsölni a papírvékony héját, és már mehet is fazékba, serpenyőbe, mikor hova.

Alapjáraton is szeretem a krumplit, de az újjal alig tudok betelni :-)

Ez az étel végtelenül egyszerű, szerintem felesleges "túlízesíteni" azt, ami minimál stílusban is annyira jó! Felhasználhatjuk húsok mellé köretként is, de egy tál friss salátával önálló fogássá avanzsálhat!





Kapros-túrós újkrumpli


Hozzávalók:


  • kb. 60 dkg apró szemű újkrumpli
  • 1-2 ek. kacsazsír
  • 25 dkg túró (esetleg juhtúró!)
  • 2-3 dl tejföl
  • só, bors
  • friss kapor


A krumplit meghámozzuk: késsel lekapargatjuk a héját, vagy kifejezetten csak erre a célra használatos szivaccsal ledörzsöljük. Ha vannak nagyobb szemek, vágjuk ketté, majd sós vízben főzzük 10 percig.

Leszűrjük, jénaiba tesszük, majd azon forrón összekeverjük kacsazsírral. Sózzuk meg.

A túrót keverjük ki annyi tejföllel, hogy ne túl híg masszát kapjunk - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró zsírossága, krémessége. Ízesítsük sóval, borssal, majd simítsuk a krumpli tetejére. 

Ha szeretjük, dúsíthatjuk friss spenótlevelekkel: vágjuk csíkokra, szórjuk a krumplira, s utána simítsuk rá a túrós masszát.

Hintsük meg a tetejét vérmérsékletünk szerinti mennyiségű kaporral, majd 180 fokos sütőben süssük 20-25 percig.




Helyi hirdetési újságban láttam a receptet :-)



6 megjegyzés:

  1. Imádom az újburgonyát, de még pár hétig várni kell arra, hogy a kertünkből elő lehessen "kaparászni". :(
    Fincsi az ételed, meg is éheztem... :P

    VálaszTörlés
  2. De jó, ez nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Az újkrumpli az egyik legnépszerűbb étel nálunk is. Mennyei íze lehet ezzel a túróval, a kaprot is imádom. Ez önmagában tökéletes is ebédre, vacsira:)

    VálaszTörlés
  4. Krumpli imádó vagyok én is ! Nagyon finom lehet, majd kipróbálom !

    VálaszTörlés
  5. Épp ma vásároltam 1 kg újkrumplit. Nem tudtam mit készítek belőle. Viszem a receptedet:) köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Akartam írni, hogy próbáld ki juhtúróval is, de aztán láttam odaírtad te is. Imádom én is az újburgit nagyon magában petrezselymesen salátával is:-))) csodakaja:-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.