2012. november 2., péntek

Sütőtökös-fahéjas briós




Mirelle-nél
láttam 1 hónapja, rögtön megtetszett, rögtön el is készítettem - most pedig megmutatom :-)

Este volt, amikor sült, így semmi hókuszpókusz, egyszerűen brióst formáztam belőle, tetejére fahéjas cukrot szórtam.

Mind az illata, mind az íze elbűvölő, nagyon-nagyon ajánlom a sütőtök-szezon kellős közepén!




Sütőtökös-fahéjas briós


Hozzávalók 4 tenyérnyi brióshoz:

  • 20 dkg sült sütőtök kivájt húsa
  • 0, 5 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 25-30 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 2 dkg élesztő 
  • csipet só


Tetejére:

  • 0,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Dagasztás közben nézzünk rá, ha nagyon lágy lenne, apránként adjunk hozzá nyugodtan lisztet, ez a tök nedvességtartalmától függ, mennyi szükséges. Kerek gombóccá álljon össze a tészta.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon négy egyenlő darabra vágjuk, majd a darabokat még félbe. A darabokból hurkát sodrunk, és brióssá formáljuk - fázisfotók ITT.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, kelni hagyjuk 20 percig. 

Addig a sütőt, aljában lábaska vízzel 180 fokra melegítjük.

A briósok tetejét lekenjük tejjel, megszórjuk fahéjas cukorral, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Langyosan egyszerűen mámorító...



3 megjegyzés:

  1. Csodafinom lehet és nagyon aktuális :)

    VálaszTörlés
  2. Sütőtökös, úgyhogy jöhet minden mennyiségben, nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a színe:) Ha ebből négy db lesz, akkor kapásból dupla adaggal kell kezdenem:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.