2012. november 10., szombat

Csokoládés-mogyorós-karamellás pite by Rachel Allen



Különleges és fölségesen gazdag torta, írja Rachel, és maximálisan egyetértek vele :-)

Igazi tömény, brutális édesség, amiből egyetlen vékony szelet kielégíti az egész heti desszertigényünket - de ez senkit se tántorítson el, annyira finom! 

Úgy kell elképzelni ízeiben, mint a Snickers csokit - az sem gyenge a maga kategóriájában.

Elkészíteni nem ördöngösség, és kiadóssága miatt akár egy 8-10-12 fős társaságnak is elegendő ebéd után vagy kávé mellé desszertként!

Ajánlom :-)



Csokoládés-mogyorós-karamellás pite


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 ek. (por)cukor



A mogyorós vajkaramellához:

  • 5 dkg vaj
  • 0,75 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg sótlan mogyoró
  • bátraknak egy nagy csipet só



A csokoládés ganache-hoz:

  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé



A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze (a tojás mérete befolyásolja), adjunk hozzá apránként 1-2 ek. jéghideg vizet.

Egy 25 cm átmérőjű piteformát kikenünk vajjal. A tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk, és min. fél órára hűtőbe tesszük.

Ha áthűlt, villával szurkáljuk meg néhány helyen, és 180 fokos sütőben süssük készre, halvány barnára kb. 20-25 perc alatt. Hűtsük ki teljesen.

A karamellához száraz serpenyőben, kevergetés nélkül, takaréklángon aranyszínűre olvasztjuk a cukrot. Ha olyan már, mint a méz, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat. Ekkor a karamell összeugrik, megkeményedik, de semmi pánik, hagyjuk takaréklángon, és ahogy felforr, szépen összeolvad. Hagyjuk forrni néhány percig, míg szemmel láthatóan besűrűsödik.

Keverjük hozzá a mogyorót, és ha bátrak vagyunk, egy csipet sót - fantasztikus íze lesz!

A ganache-hoz forraljuk fel a tejszínt, majd a tűzről lehúzva tördeljük bele a csokoládét. Ovális habverővel kevergessük, így egyrészt hűl, másrészt tökéletesen felolvad a csokoládé.

A készre sütött tésztakéregbe simítsuk bele  a mogyorós vajkaramellát, majd öntsük a tetejére a csokoládékrémet. Ilyenkor még sűrűn folyós a csokikrém, óvatos, körkörös mozdulatokkal szép egyenletesen el lehet teríteni a mogyorós rétegen.

Tegyük hűtőbe néhány órára dermedni, de tálalás előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, az ízek úgy lesznek az igaziak!



7 megjegyzés:

  1. Igazán fincsi lehet, ezt a receptedet is mentettem! :)

    VálaszTörlés
  2. A konyhamalac brigádnak nagyon tetszett!!!!

    VálaszTörlés
  3. Juj, ez nagyon finom lehet! Imádom a mogyorós-karamellás-csokis sütiket!

    VálaszTörlés
  4. Szia!!!habtejszín kell bele??köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  5. Szia!!!habtejszín kell bele??köszönöm szépen

    VálaszTörlés