2012. november 4., vasárnap

Gombás-májas sertésszelet krumplifánkkal



Ha valami igazán kényeztető, tartalmas fogásra vágytok, és még nem tudjátok, mit főzzetek ebédre, jó szívvel ajánlom az alábbi ételt.

Házias, egyszerű ízek, és csodálatos sűrű szaft, melyet annyira jó kitunkolni a friss, foszlós krumplifánkkal!

A fánk hozzávalóit érdemes megduplázni, mert rettentően eteti magát :-)




Gombás-májas sertésszelet krumplifánkkal


Hozzávalók:


  • 50-60 dkg sertéshús (szűzpecsenye, comb, karaj...)
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 5 dl paradicsomszósz (nem sűrített paradicsom!)
  • 2-3 db babérlevél
  • 5-6 szem borókabogyó (opcionális)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg gomba
  • 25 dkg csirkemáj
  • só, bors

A krumplifánkhoz:


  • 30 dkg héjában főtt krumpli
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • olaj a sütéshez


A húst felszeleteljük, sózzuk-borsozzuk, majd kevés forró olajon kérget sütünk mindkét oldalára.

Egy lábasban takaréklángon kevergetés nélkül karamellé olvasztjuk a cukrot. Felöntjük 1 dl vízzel, majd ha a karamell újra felolvad, hozzáöntjük a paradicsomlevet. Beletesszük az elősütött hússzeleteket, a babérlevelet, a borókabogyót, majd lassú tűzön, lefedve kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.

Míg a hús puhul, elkészítjük a fánkot. A héjában főtt krumplit összetörjük, sózzuk, hozzáütjük az egész tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, majd annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz, s már nem ragad a kezünkhöz. Letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk min. 1 órán át.

A raguhoz megtisztítjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, és a felkockázott csirkemájat is. Kevergetve zsírjára sütjük, míg a keletkezett folyadék el nem párolog, majd a májas-gombás ragut a paradicsomszószos húshoz adjuk. 

Együtt főzzük további 15-20 percig, hogy az ízek kellőképpen összesimulhassanak, és a mártás elnyerje végső sűrűségét. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal!

A krumplifánkot lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lisztbe mártott szaggatóval kicsi fánkokat szúrunk ki belőle, majd bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.

Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, majd a gombás-májas raguval együtt azon frissiben tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. október

2 megjegyzés:

  1. Ahogy megláttam a fotót, rögtön tudtam, hogy szeretni fogom, annyira guszta! :) A recepttel csak megerősítettél ebben, nagyon jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  2. Na ez az a kaja, amit nagyon szeretünk!:) Krumplifánk, szaftos húsival.... isteni!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.