2013. július 1., hétfő

Sült paprikás, fokhagymás pogácsa



Az alap a kacsazsíros pogácsa volt. S ha egy sós sütemény finom sült lilahagymával - miért ne lenne jó sült paprikával?

Így született ez a pogácsa, és jaj de milyen jó volt :-)

Ha színes paprikával készül, finomsága mellett még látványos is lesz!




Sült paprikás, fokhagymás pogácsa


Hozzávalók:


  • 3 dl tej
  • 8 dkg + 1 ek kacsazsír
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott ek. só (inkább két részletben adjuk hozzá, biztos ami biztos...)
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2-3 db ún. TV paprika (ha van színes, mehet abból is)
  •  
Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, viszonylag kicsi kockákra vágjuk, és 1 evőkanálnyi kacsazsíron puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk.

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, a dagasztás felénél hozzáadjuk a kihűlt paprikakockákat is. Ha nagyon lágy lenne, tegyünk hozzá apránként lisztet, ha keményen kopog a tészta, pici tejjel korrigáljuk.

Hagyjuk kelni.

Ha duplájára kelt, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, és hajtogassuk: felső harmadot be középre, rá az alsó harmadot - egy hosszú tésztacsíkot kapunk. Ennek a bal harmadát hajtsuk be középre, végül a jobb harmadát is a tetejére - dundi kis tésztacsomagot kapunk.

Pihentetés nélkül nyújtsuk ki a tésztát újra, s vágjuk tetszőleges formára: akár szögletesre, akár pogácsaszaggatóval kerekre.

Langyos helyen hagyjuk kelni újabb 20 percig, majd a sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel.

A pogácsák tetejét kenjük le tojással, hintsük meg a szezámmal, és az előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 25 perc alatt.



3 megjegyzés:

  1. Csoda guszták, szerintem ezt a pogidat is el fogom készíteni! :) A fetásat már megsütöttem, isteni finom volt! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés