2013. július 21., vasárnap

Kolbászgombócos zöldbableves



Igazából a palócleves kistestvére, annál mégis könnyedebb. 

Kevésbé fűszeres, mint a palóc, a kis gombóckák szinte csak jelzésértékűek :-), így a nyári melegben sem terheli meg különösebben a gyomrot.

Szezonja van, itt a friss, üde, roppanós zöldbab!







Kolbászgombócos zöldbableves


Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 szál (új) sárgarépa, karikákra vágva
  • 3-4 közepes (új)krumpli, felkockázva
  • 40 dkg friss zöldbab
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • só, bors
  • 3 babérlevél


A kolbászgombóchoz:

  • 10 dkg (házi)kolbász
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. kukoricaliszt


A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a répát, a krumplit, a zöldbabot, a fokhagymát. Felöntjük vízzel, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk (óvatosan, mert majd a kolbászból is fog kioldódni), borsozzuk.


Míg fő a leves, elkészítjük a gombócokat. A kolbászt héját lehúzzuk, felkarikázzuk, késes betétű robotgépbe tesszük a petrezselyemzölddel együtt, és "ledaráljuk". A zöldséges kolbászhúst összegyúrjuk egy tojással és kukoricaliszttel, félretesszük kicsit pihenni, majd nedves kézzel egészen apró, mogyorónyi gombóckákat formálunk a masszából.

Ha a levesben már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a kicsi gombócokat, s csendes forrásban tartva teljesen készre főzzük.

A keményítőt csomómentesre keverjük kevés hideg vízzel, majd a tejföllel. A forró levessel apránként felhígítjuk a keményítős tejfölt, majd visszacsurgatjuk a keveréket a fazékba (hőkiegyenlítés). Pár perc forralás után kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval vagy borssal.

Azon melegében tálaljuk.


3 megjegyzés:

  1. De jó lehet így. Én paradicsomosan készítettem a héten:) Guszta:)

    VálaszTörlés
  2. Jó lehetett nagyon:-))))

    VálaszTörlés
  3. A palóclevest nagyon szeretjük, biztosan ez a leveske is nagyon ízlene a családnak, jól hangzik! :)

    VálaszTörlés