2013. július 8., hétfő

Mángoldos pite


Szépséges mángoldot kaptam egyik kedves kolléganőmtől, s nem sokat teketóriáztam vele, még aznap bevégezte nálunk :-)

Emlékeztem Ami mángoldos pitéjére, azt vettem alapul, de módosítottam rajta imitt-amott, többek között került bele némi kolbász is...

Sülés közben csodálatos illatokat árasztott, alig győztük kivárni, hogy elkészüljön és kihűljön - de megérte kiböjtölni!

Próbáljátok ki!




Mángoldos pite


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj/margarin + 1 tk. a forma kikenéséhez
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. jéghideg víz
  • késhegynyi őrölt bors
  • 1 nagy csipet só 


A töltelékhez:

  • 10-15 dkg mángold (ha nincs, mehet spenóttal is például)
  • 4 tojás + a tésztából kimaradt tojásfehérje
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt + a tetejére egy kevés
  • 5 dkg (házi) kolbász
  • 2-3 db friss paradicsom
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors


A hideg vajat késes betétű robotgéppel villámgyorsan elmorzsoljuk a liszttel - ha nincs ilyen gépünk, reszeljük le a vajat a reszelő durva fokán. Gyúrjuk össze a tojássárgájával, sóval, borssal, és annyi hideg vízzel, hogy jól formázható, összeálló tésztát kapjunk.

Egy 24 cm pitesütő tálat kenjünk ki vajjal, béleljük ki a tésztával úgy, hogy pereme is legyen, és tegyük hűtőbe min. 30 percre.

Ha áthűlt, 180 fokosra előmelegített sütőben elősütjük: villával szurkáljuk meg, és süssük kb. 10 percig, hogy nyers színét elveszítse.

Közben elkészítjük az egyszerű és gyors tölteléket. A mángoldot megmossuk, leszárítjuk, s csíkokra vágjuk. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, sóval, borssal, fokhagymával.

A kolbászt karikára vágjuk.

Az elősütött tésztakéregbe halmozzuk a csíkokra vágott mángoldot, megszórjuk a kolbászkarikákkal. Ráöntjük a sajtos-tojásos masszát, meghintjük a félretett reszelt sajttal, végül a tetejét kirakosgatjuk a cikkekre vágott paradicsommal.

Kb. 30 percig sütjük, akkor van készen, ha a sajt a tetején megpirul, és már a közepe sem rezgős. Ügyeljünk rá, mert a mángold a hő hatására levet enged, inkább végezzünk tűpróbát, nehogy nyers maradjon a közepe!

Hűlés után cikkekre vágva tálaljuk, mondjuk egy pohár hűs fehérbor kíséretében. 

Tökéletes nyári vacsora!




2 megjegyzés:

  1. Szét kell nézzek mángold téren, itt felénk még nem nagyon láttam, de annyi jó mángoldos recepttel találkoztam a héten, a tied csak feltette az i-re a pontot, nagyon guszta, s biztos finom is:)

    VálaszTörlés
  2. Azért szerintem is nagyon jó gondolat volt kolbászt tenni bele, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés