2015. január 25., vasárnap

Mákos-aszalt szilvás rétes



Sima mákos rétest terveztem, almával persze, mint a beiglibe, aztán a kezembe került egy bontott zacskó aszalt szilva.

Hogy ne legyen "töménymákos", némi tojással lazítottam - és teljesen rendben is volt :-)







Mákos-aszalt szilvás rétes


Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók 2 rúd réteshez:



  • 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta 2/3 (!!!) része
  • 25 dkg mák
  • 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
  • 1 db nagyocska alma
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 citrom leve
  • 2 tojás
  • 10 dkg aszalt szilva



A tetejére:


  • 1 tojás




A leveles tésztát kiolvasztjuk, és lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.

A keskenyebbik fele ne legyen hosszabb, mint a tepsi, amiben majd sütjük!

2 egyenlő nagyságú téglalappá vágjuk.

A mákot ledaráljuk a cukorral. Összekeverjük a citrom levével, a fahéjjal, a meghámozott, finomra reszelt almával, és takaréklángon, kevergetve néhány perc alatt felfőzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Ha kihűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, a felaprózott aszalt szilvát, majd óvatosan, több részletben a fehérjék keményre vert habját is.

A két kinyújtott tésztacsík közepére halmozzuk hosszában a máktölteléket úgy, hogy a hosszanti szélein maradjon 3 ujjnyi üres rész.

Ezt a részt lekenjük tojással, és felhajtjuk a máktöltelék tetejére úgy, hogy a szélek picit fedjék egymást - a tojásos lekenés rögzíti a tésztát, és sülés közben nem fog szétnyílni.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A két rétescsíkot óvatosan átemeljük sütőpapírral borított tepsire, tetejüket lekenjük tojással, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, utána éles késsel rézsútosan felszeleteljük.







2 megjegyzés:

  1. Látszik is a fotókon, hogy teljesen rendben is volt, nagggyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus ízkombináció lehet és csodaszép rétesek! :)

    VálaszTörlés