2015. január 21., szerda

Barackos-ricottás rétes



Miután már térdig járunk a farsangban, időszerű lenne megmutatnom, hogy miket ettünk - szilveszterkor :-)))

Háromféle rétest sütöttem, lássuk őket szép sorban, a háttérben lévő tálca alapján balról jobbra.

Az első tehát a barackos-ricottás. 

Említettem egyszer régen, hogy a városban van egy jó rétesbolt, ahol nagyon finom túrós-gyümölcsös rétest sütnek, ami ezt az almás-birsalmás túrós pitét is ihlette.

Ilyesmi rétest terveztem, de 31-én egy morzsányi túrót sem lehetett kapni :-DD, így lett végül ricottás. Nem volt rossz döntés végül, azt gondolom, mert a ricotta sokkal krémesebb, mint a túró.

Összesen 6 rúd rétest sütöttem, 2 csomag fagyasztott leveles tésztából - tehát minden recept 2 rúd rétesre szól, 2/3-nyi tésztából.




Barackos-ricottás rétes


Elkészítési idő: 45 perc + 30 perc pihentetés


Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta 2/3 része
  • 50 dkg ricotta (vagy túró természetesen)
  • 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen szereti, apránként ízesítsük és kóstoljuk menet közben)
  • 1 ek. vaníliakivonat/2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 5-8 dkg búzadara
  • csipet só
  • 6-8 db felezett őszibarack befőtt


A tetejére:

  • 1 tojás



A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Keskenyebb széle ne legyen nagyobb, mint a tepsi, amiben majd sütni fogjuk! 

3 egyenlő nagyságú téglalapra vágjuk.

A ricottát kikeverjük a cukorral, a vaníliával, csipet sóval, a tojássárgájával és a búzadarával. Hűtőbe tesszük pihenni, hogy a búzadara megdagadhasson, melynek mennyisége függ a ricotta lágyságától és a tojás nagyságától is.

A pihentetés után belekeverjük a krémbe a pici falatokra vágott, lecsepegtetett őszibarack befőttet, majd óvatosan a két tojásfehérjéből vert kemény habot is.

Ijesztően lágynak tűnik, habos, könnyű - de nem fog szétfolyni :-)

Két tésztacsík közepére halmozzuk hosszan, jó vastagon a ricottás-barackos tölteléket, természetesen elfelezve a krémet, így lesz két rúd rétes.

A tészta két oldalán hagyjunk ki 3 ujjnyi részt szabadon, amit majd a tetejére hajtogathatunk. Kenjük meg tojással, és hajtsuk a tésztát a ricottatöltelék tetejére úgy, hogy a tésztaszélek picit fedjék egymást. A tojásos kenés majd szépen összetartja, nem fog szétnyílni sütés közben.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a réteseket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.

Tetejüket is kenjük le felvert tojással, és süssük aranyszínűre kb. 20-25 perc alatt.

Langyosra hűlve éles késsel szeletelhető.

A maradékot a ricotta miatt tegyük hűtőbe - hidegen is nagyon finom :-)



6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik ez a barackos rétes, finom lehet. :) Én is elég gyakran használok ricottát túró helyett, a férjem még jobban is szereti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tuti szuper lett, köszönet az üres túrópolcoknak :-)))))))))

      Törlés
  2. Jaj, de jól néz ki! Tetszik, még sosem ettem eddig barackos rétest, de ami késik nem múlik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira jó a vaníliás krémtúró az édes barackkal... Igazán érdemes kipróbálni :-)

      Törlés
  3. Istenien néz ki, szerintem kifejezetten jól jártál, hogy nem volt túró, ricottával még finomabb lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt gondolom, hogy tényleg sokkal jobb lett, mint túróval :-)
      Köszönöm Hankka :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.