2015. február 11., szerda

Sajtos-kolbászos papucsok



Egy totális hűtőkipakolás végeredményei ezek a papucskák. Mindenből egy kevés: kicsi sajt, a szál kolbász vége, tojás, egy árva kefír - ez lett belőle :-)

Nincs pihentetési idő, ez az a szuper sütőporos tészta, ami volt már sósan és édesen is, és most is remekül vizsgázott!

Nagyon kiadós, laktató, nem baj, ha van utána kézközelben egy pohár jó sör, netán bor :-)





Sajtos-kolbászos papucsok

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók 10 papucshoz:

  • 1 tojás
  • 1 kis pohár kefír (150 g)
  • 6 dkg (!) olaj
  • 1 tk sütőpor
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 mk só



A töltelékhez:

  • 3 tojás
  • 10-15 dkg (házi) füstölt kolbász
  • 10-15 dkg sajt, pl. trappista, ementáli - könnyen olvadó, nem túl karakteres szükséges


Kenéshez:

  • 1 tojás



A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk. A liszt mennyisége nagyban függ a tojás nagyságától és a kefír savósságától - szépen összeálló, nem ragacsos, de puha tésztát kell kapnunk.

Csak addig tesszük félre pihentetni, míg elkészítjük a tölteléket.

A tojásokat keményre főzzük sós, szódabikarbónás vízben, leszűrjük, meghámozzuk és villával összetörjük - inkább durvábbra, mint pépesre.

A kolbászt és a sajtot kicsi kockákra vágjuk, a tojáshoz keverjük. Így most száraz, morzsalékos, de tényleg nem kell bele "kötőanyag", mert sülés közben olvad a kolbász zsírja és a sajt is.

A tésztát 10 azonos méretű darabra vágjuk.

Lisztezett munkalapon egyesével, vagy egyszerűen a két tenyerünk között kilapogatjuk tenyérnyi méretűre.

Megfogunk egy darab tésztát, tenyerünkre fektetjük. A közepére halmozunk egy jó adagot a töltelékből, és összecsukjuk a tenyerünket.

Az így kapott kis papucs két sarkát kb. 3-3 cm hosszan erősen összecsípjük, és ugyanígy elkészítjük a többi kilenc tésztát is.

Ha nagyon rakoncátlanok és szétnyomja őket a dundi töltelék, a sarkukon dugjunk át 1-1 fogvájót, sütés közben szépen a helyén fogja tartani, nem nyílnak szét.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a megtöltött papucsokat ültessük sütőpapírral borított tepsire.

Kenjük le őket tojással, majd süssük aranyszínűre kb. 20-25 perc alatt.

Hagyjuk kicsit hűlni, mert a belseje tűzforró!

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.