2009. május 24., vasárnap

Karlovy Vary

Karlovy Vary. Egy ékkő. Lenyűgöző kis meseváros. Az ország legnagyobb fürdőhelye északnyugaton, Prágától 2,5-3 órányi útra.

Első körben talán mindenkinek az évről-évre itt megrendezett filmfesztivál jut eszébe. Nos, valamit tudhattak a szervezők, mert amint kitette a lábát hangos csoportunk, 2 napra rá elkezdődött a filmfesztivál :-)))

Korban előttem járó generáció pedig arra asszociált, hogy ide jártak nagyjaink, vezetőink kikapcsolódni, feltöltődni, regenerálódni, mulatni. Mivel időnk egyáltalán nem volt utánaolvasni az út előtt a programnak és látnivalóknak, ezért többek egy '70-es évekbeli szürke betonvárosra készültek fel gondolatban. A látványtól aztán mindenki hanyattesett!


Hangulatos sétálóutcák, színes házak sorban egymás mellett, mintha egy mesekönyvből pattant volna elő.

Karlovy Vary (más néven Karlsbad) a filmfesztiválon túl gyógyvizeiről híres. Évszázadok! óta járnak ide az emberek gyógyulni mozgásszervi, emésztőrendszeri panaszokkal. Idegenvezetőnk mesélt egy sztorit, hogy nézett ki régen egy-egy ilyen kúra. A pácienst beleültették egy hordóba, köréöntötték a meleg gyógyvizet, nyakig. Üldögélés közben napi 7-8 liter! gyógyvizet kellett meginni, s ez ment egy álló héten keresztül. Kiszállás nélkül! A rengeteg külső és belső víztől egy hét után a beteg bőre kirepedt, s a korabeli felfogás szerint a repedéseken át távozott a betegség... Azt hiszem, ez volt az a módszer, hogy a beteg vagy meggyógyult és szerencsésen túlélte a kezelést, vagy egész egyszerűen meghalt...

A városka közepén egy hatalmas ivócsarnok található. Monumentális épület, oszlopok erdeje, s az oszlopok között itt is, ott is kutakban tör fel a gyógyvíz. Sós, kénes, büdös víz, ami szó szerint tűzforró! Voltak bátor vállalkozók, akik kortyokban is kóstolták, én beértem annyival, hogy alátartottam az ujjamat és megnyaltam. Köszöntem szépen, elég volt!

Az utcán kis szuvenírboltokban spéci csőrös ivóbögréket lehetett vásárolni, azt megtölteni a gyógyvízzel és séta közben elszopogatni.

A képen látható feltörő vízsugár is gyógyforrás! Külön épületet emeltek fölé, mert több emelet magasságban szökell fel az ég felé a gyógyvíz, mint egy gejzír!


A víz sótartalma rendkívül magas! Idegenvezetőnk mesélte, hogyha pl. egy szál rózsát egy hétig ebben a vízben tartunk, a rózsa a rengeteg sótól kővé válik! Szavait alátámasztandó tényleg körbeadott egy rózsát - kőkemény volt, sókristállyal borított. Itt többen feltettük a kérdést, hogyha ennyire nagyon sós a víz, miért is egészséges?




Igen! Karlovy Vary a Becherovka hazája! Josef Becher patikus kísérletezte ki a receptúrát, mely hatásos gyomorkeserűnek bizonyult. Erre mondják, hogy kis mértékben orvosság, nagy mértékben gyógyszer? Valami ilyesmi :-)

A recept titkos, ráadásul majdnem veszendőbe került! Ugyanis a pontos hozzávalókat kizárólag a család férfitagjai ismerték. Őket viszont besorozták a háborúba, ahol valamennyien meghaltak! Egy véletlen folytán a család itthon maradt nőtagjai rábukkantak egy feljegyzésre, s újra gyártani kezdték - korabeli női vállalkozásba fogtak a Becher nővérek :-)

Az ital óriási sikert aratott, s ma is méltán népszerű. Ha hinni lehet a legendáknak, a 21 titkos hozzávaló pontos fajtáját és arányait még ma is 2 ember ismeri a gyárban!





Volna még mit csemegézni a közel 700 képből és élményből, de nem gyötrök tovább senkit :-) Visszatérek a konyhába :-))

9 megjegyzés:

  1. Dehogy gyötörtél_nagyon szép lehetett!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    nem idevágó,de neked rendesen megjelenik az új bejegyzés link?nekem nem jön be a betűtípus a képfelrakás a szín stb léc és üzit sem tudok küldeni

    VálaszTörlés
  3. Szó sincs gyötrésröl!!!! Én elnézegetném még :)

    VálaszTörlés
  4. Trinity, Ancsika okés, alkalomadtán visszatérünk rá!

    Belly, nekem teljesen jól jön a link! Magával a szerkesztéssel van gondod, vagy már a kitett post-tal?

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Magával a szerkesztéssel.Belly

    VálaszTörlés
  6. Már hogy gyötörnél? Nagyon izgalmas volt olvasni, kicsit Veled lehettünk képzeletben. Ez a város nekem kimaradt annak idején, de így a Te szemeddel láthattam valamit belőle!

    VálaszTörlés
  7. Csorgatom itt a nyálam már napok óta, két éve szeretnék eljutni Prágába, egyszer már majdnem lefoglaltam a szállást is, végül mégsem mentünk... Én is szeretnék eljutni ezekre a helyekre! Addig is az ilyen beszámolókkal csillapítom "szomjamat"...

    VálaszTörlés
  8. Jé, köszönöm Lányok :-) Örülök, ha kicsit meg tudtam mutatni, mi minden gyönyörűséget láttam 4 nap alatt.

    Hozok majd még képeket, mert van miből tallózni :-)

    Maimoni, tessék ráklikkelni arra a foglalásra!

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Élvezettel olvastam a prágai beszámolodat,én oktoberben utazom.Megértik a magyart?Ti elmentetek egyénileg is enni, vagy a szállodába vacsiztatok? Menyire drága?
    Bocsi a sok kérdésért!!!!!
    Bodorosildi

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.