2009. december 12., szombat

Cukros briós

Még szeptemberben sütöttem egy brindzás brióst, ami annak idején mind a tésztájával, mind a formázási módjával elbűvölt.

S akkor jött Max, és kijelentette, hogy ez nem igazi briós! El is magyarázta, milyen az autentikus forma, és a lelkemre kötötte: De megsüssed ám!

Megsütöttem! Max receptje és tanácsai alapján - és szerényen fejet hajtok előtte :-) Ez egy isteni finom, foszlós, tépkedhető, békebeli cukros briós! Bögre tejjel és vajjal reggeliztük rettentő megelégedéssel!




Cukros briós

Hozzávalók 8 nagy darabhoz:
  • 1 dl tej
  • 3 egész tojás
  • 18 dkg olvasztott vaj
  • 8-10 dkg cukor
  • 50-55 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás a kenéshez
  • cukor a tetejére

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük. Tojás függvénye, mennyi liszt kell hozzá, nekem az eredeti 45 dkg-nyihoz még kellett tennem néhány evőkanálnyit! Néha nézzünk rá, ha farkat húz a tészta, adjunk neki lisztet!

Ha megkelt, átgyúrjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk. Lisztezett munkalapon hosszú hurkát sodrunk belőle, s most jön a formázás! A tésztahurka egyik végét három ujjunk közé csippentjük, mintha csak sót csippentenénk. A 3 összecsípett, tésztát tartó ujjunk köré tekerjük a tészta további részét - így érjük el a klasszikus briós formát!

A tészta végét a tésztacsiga alja alá hajtjuk, nehogy letekeredjen sülés közben.

Langyos helyen 15-20 percig kelesztjük. Kelesztés után tetejét átkenjük 1 felvert tojással, meghintjük kristálycukorral, és 180 fokra - vizes lábaskával az aljában - előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Ahogy már mondtam: igazi, békebeli foszlós briós!

Max :-) Köszi :-)

13 megjegyzés:

  1. Szep nagyon. Reggelinek lenyomnam a torkomon.

    VálaszTörlés
  2. De gyönyörűűűűűű!!!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem uzsonnára sem rossz...Lekvárral???Fincsi!

    VálaszTörlés
  4. Edit, nem kell ezt nyomni :-)) Csúszik ez magától is :-))

    Andi, Judith - köszönöm!

    Trin, hozhatod a lekvárt! :-)))

    VálaszTörlés
  5. My name is Paul.
    Paul Lopkovics:-)

    Régen csináltam már, most az ünnepekben megcsinálom reggelire az aprónépnek.

    VálaszTörlés
  6. Off: Dobtam neked egy kérdést, ha jársz felém meglátod. Bár asszem Trinity egy kicsivel megelőzött. : )

    VálaszTörlés
  7. Szép! így vasárnap reggelre befogadnám a konyhámba!

    VálaszTörlés
  8. úristen :$ ám ez csak kilsőre jó és belsőre fúj avgy mindkető jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még soha nem tettem fel olyan ételt, ami kívülről szép volt, állagra-ízre viszont borzadály. Miért tettem volna? Ha valaki elkészíti, csalódna - értelme semmi...

      A briós külsőleg szép :-), belsőleg puha, foszlós.

      Próbát javaslok!

      Törlés
  9. Nagyon finom lett! Külön köszönet az időtakarékos kenyérsütőnek:-)
    Én göngyöltem bele fahéjas cukrot és kakaót is... Köszönöm a remek receptet!
    Emese

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emese! Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök a sikernek :-))

      A fahéjas/kakaós cukorral való spékelés szuper jó ötlet!!!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.