2010. február 20., szombat

Hansági sajtos palacsinta



A recept egy ősrégi RTV Receptgyűjteményből származik, a sós-kiadós palacsintaételek közé sorolnám :-)

Nincs benne pirospaprika, de olyasmi, mint egy sajtos-sonkás körözöttel töltött palacsinta, lágy besamelpaplan alatt átsütve. A répa a tetején csak dizájn, a receptben szerepelt, le nem hagyhattam!

Kitűnően előkészíthető: palacsinta megsüthető előre, töltelék szintúgy előre összekeverhető, utána már gyerekjáték összedobni. Húsevő férfiak sem követelik utána a pörköltet/rántott húst :-)




Hansági sajtos palacsinta


Hozzávalók:



Palacsintához, 12 db:


  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek. olaj
Töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg reszelt sajt (tetszés szerinti)
  • 10-15 dkg főtt-füstölt tarja
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • pici fej vöröshagyma/lilahagyma
  • 1 tojás
  • só, bors, őrölt kömény


Besamel:

  • olaj
  • liszt
  • tej
  • só, bors, szerecsendió

Tetejére:

  • 1 szál répa


A palacsinta hozzávalóit összekavarjuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, majd kisütjük őket.

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tarját csíkokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát/lilahagymát finomra reszeljük - s mindent összekeverünk egy tálban.

Besamel nálam szemre megy, elnézést. Kevés olajon lisztet (kb. 1 púpos ek.) pirítok, épp csak halványra, és felöntöm tejjel (kb. 2-3 dl) és krémesre forralom. Só, bors, szerecsendió bele ízlés szerint.

A palacsintákat megtöltjük a fűszeres-tarjás-sajtos túróval, zsebkendőszerűen összehajtogatjuk. Tűzálló tálba sorakoztatjuk őket, áthúzzuk a besamellel, tetejét meghintjük durvára reszelt répával.

Forró sütőben 15-20 perc alatt átforrósítjuk - megsütjük (a töltelékben ott a nyers tojás!).

Frissen, forrón tálaljuk.

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges és ínycsiklandó!! A pasik is beláthatják, hogy nem lehet mindig húst enni. Bár az enyém nem látja be, ennek biztos nagyon örülne :))

    VálaszTörlés
  2. az a répa nagyon tetszik a tetején, de én simán teszek bele is, ha egyszer megcsinálom. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper....ízletes lehet.
    Én kihagyom a répát, lehet a besamelt is....
    De a töltelék nagyon felcsigázott.

    VálaszTörlés
  4. Yasmine, tényleg nem volt gond, hogy akkor ebből hol a hús? Laktató, kiadós, kicsit húsízű a tarjától :-)))

    VálaszTörlés
  5. Chris, jó a gondolat! Eredetileg még paradicsomkockák is szerepelnek a túróban ám, de télen nem veszek, mert az nem paradicsom, csak dekor :-)))

    VálaszTörlés
  6. Andi, besamel helyett egy jó nagy pohár tejfölt a tetejére, esetleg bele 1-2 tojást, és tessék :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó! Kis vegyes zöldséggel, tiszta tavasz feeling:-)))

    VálaszTörlés
  8. Köszi Kepapi :-) Mán elepedek a tavasz után...

    VálaszTörlés
  9. Húúúúú! Ezt nem szabad kihagyni!

    VálaszTörlés
  10. Ez aztán nekem való! :)

    VálaszTörlés
  11. Dizájn vagy nem, jól néz ki nézve is olvasva is.

    VálaszTörlés
  12. Ani, de nem ám :-)))


    Csibe - remélem! Remélem, hogy ízleni fog, ha megsütöd :-)


    Karulino, szerintem nem fogsz benne csalódni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.