2010. február 23., kedd

Rakott zöldbab - másképp

Analóg, mint a rakott karfiol - ősi családi recept, s a válogatós brigád is megeszi. A titok: alul nem a jelleget adó anyag (pl. karfiol, zöldbab, stb.) van, hanem egész egyszerűen karikára vágott krumpli.

Így már egész más fekvése van a gyereknek - s mindenki elégedetten lapátolja befelé!





Rakott zöldbab - másképp


Hozzávalók - 6 adaghoz:

  • 1 kg krumpli
  • 50-60 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • tetszés szerinti fűszerek (nálam lestyán és kömény)
  • kb. 2 dl nyers rizs
  • 50 dkg zöldbab
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • só, bors


Besamelhez:

  • olaj
  • liszt
  • tej
  • 2 dl tejföl
  • kapor

A zöldbabot sós vízben kissé előfőzzük, leszűrjük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon megpároljuk. Rádobjuk a darált húst, átpirítjuk, jól megfűszerezzük, hozzázúzzuk a fokhagymát és beleöntjük a megmosott, nyers rizst.

A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk (max. fél cm), s egy tepsibe terítjük. Megsózzuk. Rásimítjuk a rizses-húsos tölteléket, majd egyenletesen elosztjuk rajta a zöldbabot.

A tejben elkeverjük a tojást, meglocsoljuk vele a rakott zöldbabot - a tej-tojás gőzében fog megpuhulni a krumpli és a rizs is!

Alufóliával befedjük a tepsit, s egy órára sütőbe dugjuk.

Közben besamelt főzünk: olajon lisztet pirítunk, felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Sóval, borssal, kaporral ízesítjük, beleöntjük a pohár tejfölt. A tepsiről levesszük az alufóliát, majd a besamelt a rakottas tetejére simítjuk, s rápirítjuk.

Külön tartármártás kíséretében tálaljuk.




6 megjegyzés:

  1. Minden összetevőjét szeretem, úgyhogy ebédre várom, akár a maradékot is szívesen fogadom.
    Most, ahogy nézegettem a képeidet nagyon beindultak a gyomornedveim. Ajjaj kénytelen vagyok valamit enni!

    VálaszTörlés
  2. Dóri :-) Örülök, ha kedvet csináltam :-))

    VálaszTörlés
  3. Én teljesen máshogy csinálom. De ki fogom próbálni a Te verziódat is.
    A nyers rizzsel nincs gond? Megpuhul?
    Nagyon guszta, én is imádom!!!

    VálaszTörlés
  4. Andi, persze, megpuhul a kb. 1 óra alatt! Így nálunk jobban fogy, mintha alul-felül bab vagy karfiol lenne!

    VálaszTörlés
  5. Milyen jó ötlet ez a verzió,kreatívnak tetszik lenni nagyon!:-)))

    VálaszTörlés
  6. Köszi Andi :-) Cél: a férfinép egye :-DDD

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.