2010. február 9., kedd

Sajtos-tökmagos stangli

Pénteken társasjátékozni voltunk egy kedves barátunknál, Scrabble-t játszottunk. Imádjuk! Öldöklő csatákat szoktunk vívni, és a magyar nyelv minden leleményét latba vetjük, hogy minél magasabb pontszámot érjünk el :-))

Ennek alkalmából sütöttem ezeket a stanglikat, hozzá forralt bort kortyolgattunk.

Leveles és foszlós, sajtos és tökmagos... Remek kis italkorcsolyának bizonyult.




Sajtos-tökmagos stangli



Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 50 dkg liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • ízlés szerint só (kb. 2 kk)

Tetejére/bele:
  • 1 tojás fehérje
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg héj nélküli tökmag

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk felsorolás sorrendjében és kidagasztjuk. Ha kész, leállítjuk a programot, és a tésztát lisztezett munkalapra borítjuk.

Fél cm vastagra nyújtjuk, meghintjük a sajt és a tökmag 1/4 részével, majd hajtogatjuk. Felső harmadot középre, alsó harmadot felfelé középre, majd balról jobbra és jobbról balra. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

A 15 perc letelte után újra kinyújtjuk, újra szórjuk sajttal és tökmaggal, hajtogatjuk, 15 perc pihenő.

Nyújtás-szórás-hajtogatás-pihentetés összesen háromszor.

Végül kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Ne féljünk tőle, mert úgy fel fog emelkedni, de úgy... Tetejét lekenjük tojásfehérjével, meghintjük a maradék sajttal és tökmaggal. Éles késsel felkockázzuk vagy hosszúkás stanglira vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínre sütjük - kb. 20 perc alatt.




Forrás

12 megjegyzés:

  1. De jól néznek!!!! Kérek egy kis forralt bort én is a stangli mellé! Jó ízlés.... :-)

    VálaszTörlés
  2. Jo, jo! Az utitaskaba tegyed be a Scrabble-t! Es melle ilyen sor/bor-korcsolyat is!

    VálaszTörlés
  3. Na, ezt is megpróbáljuk...
    Régebben is sokféle sósat sütöttem, de az elmúlt fél évben jött hozzá még 10-15 kedvenc. Ezeket persze rendszeresen sütöm is.

    VálaszTörlés
  4. De jó kis finomság ez is!!!
    Recept elmentve.
    Tetszik az új design:)))

    VálaszTörlés
  5. Andi, töltöm a bort :-)))


    Edit, megjegyzem!!! :-)


    Macus, tetszeni fog! Nem olyan macera, mint első olvasatra,mert lehet csomó minden mást csinálni, míg pihenget a tészta!


    Gabi, finom! És köszi :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon kis dúsnak és puhának fest! Asszem a tökmagot lerághatnám róla. Átvette legalább a tészta ízét?

    VálaszTörlés
  7. Ha viszek még betűket kaphatok belőle? :DDD
    Még az illatát is érzem:D
    Nagyon kis hercigek lettek:DDD

    VálaszTörlés
  8. Nagyon fincsi, lehet ez a stangli, forralt bor+ játék, hát jó kis este lehetett;)

    VálaszTörlés
  9. Karulino :-))) Nem, ehhez kell a tészta is :-)) 1-2 db belefér!


    Kriszta :-DDD Igen! De sok pontosat!!! :-)))


    Í.Sz, jó volt bizony! Jó keretet adott a játéknak a harapnivaló :-) Meg az itóka :-))

    VálaszTörlés
  10. Jaj, gondolom, már elfogyott, pedig milyen jól jönne ez most a körözöttem mellé...

    VálaszTörlés
  11. Nincs ebből olyan, ami csak fehérjéből van...? Nincs? Kár...:((

    VálaszTörlés
  12. Szepy :-))) Mondom péntek :-))) De a körözött kedvéért behajtogatok egy friss adagot, jó?


    Móni... Nincs :-(( Brühühü :-((( Délelőtt 1-2 db belefér sztem :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.