2010. február 7., vasárnap

Egy lekvár két élete: csokis-gyömbéres és borsos kakukkfüves

Mondtam már, hogy rettenetes gyengém a csokoládé? Pláne, ha a csoki narancsos! Ugye még nem mondtam? Ma még nem :-)))

Így amikor hírét vettem holmi házilag előállítható csokoládés narancslekvárnak, már indultam is a kamrába a hálós narancsért, hogy előkészítsem - elvégre lekvárt főzni nem csak nyáron lehet!

S mivel a kisördög ott sutyorgott a fülembe, a kész lekvárból elvettem egy kisebb adagot, és tarkaborssal, valamint imádott kakukkfüvemmel fűszereztem meg teljesen perverz módon. A végeredmény kiváló lett, mint ahogy a csokoládés verzió is - természetesen :-) Hisz ami csokis - csak jó lehet :-DD




Narancslekvár




Hozzávalók:

  • 1 kg narancs
  • 6,5 dl víz
  • 1 citrom leve
  • 60-70 dkg cukor (ki mennyire édesen ill. milyen édes a narancs)
  • 2 rúd fahéj
  • 2 tk. citromsav

Gyömbéres-csokis:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • ízlés szerinti őrölt/reszelt friss gyömbér


Borsos-kakukkfüves:
  • 1-2 tk. kakukkfű - vérmérséklet szerint
  • kb. 1 tk-nyi tarkabors (fekete, zöld, fehér, rózsa)


A narancsokat forró víz alatt alaposan megsikáljuk, és 1 cm vastag karikákra vágjuk. Ráöntjük a 6,5 dl vizet, s így éjszakára állni hagyjuk. Egy fedővel lenyomattam, ami kisebb volt, mint a fazék maga, hogy az összes narancs víz alatt maradjon.

Másnap hozzáfacsarjuk a citrom levét, és lassú tűzön 60 percig főzzük, míg a narancs héja megpuhul. Hozzáadjuk a fahéjrudat és a cukrot, erős lángon felforraljuk, míg a szirup gyöngyözni kezd, majd kavargatva kb. 20 perc alatt lekvársűrűségűre főzzük.

Ha kész, kiemeljük belőle a fahéjrudat, majd botmixerrel pépesítjük - ki mennyire darabosra szereti. Hozzáadjuk a citromsavat, jól elkeverjük.





A lekvárt kistestvér-nagytestvér alapon (1/3-2/3) kettévettem.

Az eredeti recept szerint rétegezni kellett volna a lekvárt a csokival... Egy réteg lekvár az üvegbe, egy vékony réteg olvasztott csokoládé, egy réteg lekvár...
Igen ám, de én minden falatban csokit szeretnék érezni :-) Ízesítettem az őrölt gyömbérrel, kicsikét hűlni hagytam. A csokit éles késsel vágódeszkán durvára vágtam és a lekvárhoz kevertem. Kissé felolvasztotta, s így színre barnás-narancssárga :-DD, ízre viszont szédületes narancsos-csokis lekvárt kaptam eredményül.

A kistestvérhez hozzákavartam a kakukkfüvet és a durvára tört borsot és még egyet forraltam rajta. Pikáns lett, sajtokhoz, esetleg natúr húsokhoz is el tudom képzelni, mint egy chutney-t.









Inspiráció és 3PL

16 megjegyzés:

  1. WoooooooW!!!!!
    Isteniiiiiii!
    Micsoda véletlen! :D

    VálaszTörlés
  2. Azta!
    Itt is? Szoval gyilkosan jonak nez ki!

    VálaszTörlés
  3. Úúúúú....narancslekvár, imádom!!! Igaz, csokisan még nem küstoltam, kinyithatom az ablakot??? Vagy: nekem csokis meggylekvárom van, cserélünk?

    VálaszTörlés
  4. Garffykám, ugye? Isteni!!!


    Edit, valami vírus lehet...


    Kata, bevállalom a cserét!!! Csokis meggylekvár, jó ég :-)))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm kedves Barátaim. Erre mondják, a hülyeség fertőző. Nagyon finom lett, köszönjük kedves PL.

    VálaszTörlés
  6. Huha, micsoda csoda! És milyen gyönyörűűű a színe! Mindhármotoknál nagyon jól néz ki!:)

    VálaszTörlés
  7. Három helyen egyszerre ugyanaz a narancslekvár és mégis mindhárom egészen más! Én is kérek!

    VálaszTörlés
  8. Szia! Ebből a mennyiségből hány üveg lesz?
    Köszönöm: lirhen

    VálaszTörlés
  9. Basszús ez a fejléc, ez igen!
    Csudálatos lett!!!
    Teccik, teccik!!!

    VálaszTörlés
  10. Vár Rád nálam valami. Nézz be a világomba!

    VálaszTörlés
  11. jaj, de guszták:)) nagyon megkóstolnám, mind két verzió nagyon izgi!talán rászánom magam tényleg egy kis narancslekvár gyártásra, már szinte kifogyott minden.

    VálaszTörlés
  12. Max, igazad van! Fertőző :-)))


    Szepy, ráadásul isteni finom is... Főleg a csokis :-DDD


    Dóri, oké!!!


    Lirhen: ebből a mennyiségből lett 1 db 7 dl-es üveg (csokis) és 1 db 2,5 dl-es üveg (borsos), meg 2 kis üvegtálkányi kóstolni.


    Ja Max, a desszertespult kínálata :-)))


    Macus, megyek :-)


    Í.Sz, ugorj neki bátran! 1 kg narancsból nem lesz túl nagy mennyiség, kóstolónak-próbának mindenképp jó :-)

    VálaszTörlés
  13. Szépek az új blognyitó képek! :)
    Végigolvastam mindhármótok lekváros bejegyzéseit, változatlanul én is csatlakozom az előttem szólókhoz, csodás lekvárok lettek! :)))

    VálaszTörlés
  14. Felhőlány köszi :-) Saját kreálmányok összemontírozva :-)

    A lekvárt érdemes kipróbálni, őrületesen finom!

    VálaszTörlés
  15. Húha! Ez nekem egy kicsit vad, de egy kóstolást biztosan megér.

    VálaszTörlés
  16. Fertőző bizony druszám!- oly annyira, hogy tegnap kifőztem, megfőztem. Igaz nem éppen olyan izesitéssel, mint a Tiéd, de most remélem csuklassz. ÚÚÚÚÚÚÚgy, de úúúúúúgy bevezettél az édes bünbe, hogy ebből már nem húz ki senki:))) --hála ennek a "virus"-nak. Köszönöm a csokis ötletet.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.