2010. december 28., kedd

Szenteste ettük: gyömbéres hal almás rizottóval


Tolnát-Baranyát bejártam egy adag lazacért az ünnepi vacsorához.

Két verzióból lehetett végül mifelénk választani:

1. friss lazacfilé jégágyon, ami olyan friss volt, amilyen én szoktam lenni hétfő reggelenként - ráadásul aranyáron...
2. ízesített (??!!), 25 dkg-s fagyasztott filék - azzal meg mit csináljak, s természetesen aranyáron.

Emlékszem, még tavaly is lehetett kapni a Sparban kék-sárga zacskóba csomagolt, 80 dkg-s kiszerelésű fagyasztott lazacpatkókat, teljesen elérhető, megfizethető áron. Szó szerint a hűlt helyét találtam idén :-(

Végül legegyszerűbb pangasius filéből készült el, és ebből a semleges ízű halból is olyan elképesztően finom lett, hogy már nem is fájt a szívem a lazac miatt :-) Mellette a fehérboros, almás rizottó... Megkoronázta az egészet!

Mennyei ízharmónia - 30 perc alatt!





Gyömbéres hal almás rizottóval

Hozzávalók:

  • 4 szelet tetszés szerinti halfilé (nálunk pangasius)
  • 10 cm friss gyömbér
  • 1/2 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 dl víz
A rizottóhoz:

  • 30 dkg rizottó rizs
  • 5-6 dl húsleves
  • 1 dl fehérbor
  • 1 alma
  • 5 dkg vaj


A halat megmossuk, leszárítgatjuk. Sózzuk, meghintjük durvára őrölt borssal.

A halat gőzben kell párolni. Nekem van egy tepsim, amibe pontosan beleilleszkedik egy rács - erre fektettem a halszeleteket.

A gyömbért meghámozzuk. A lehámozott részeket beleszórjuk a tepsibe, mellédobjuk a babérlevelet, a karikákra vágott, megtisztított vöröshagymát, felöntjük a vízzel és a borral.

Beleállítjuk a rácsot a fűszeres folyadékot tartalmazó tepsibe, a rácsra fektetjük a sós-borsos halszeleteket. A gyömbérből vékony kis érméket vágunk, 3-4 darabot rakosgatunk minden halfilére. A tepsit lefedjük, és forró sütőben kb. 20 perc alatt átgőzöljük a halat.

Közben elkészítjük a rizottót. A rizst megmossuk, felöntjük 3 dl húslevessel. Folyamatosan kavargatjuk, és apránként hozzáadjuk az összes húslevest. Ekkor belekeverjük a fehérbort, a hámozott és kicsi kockákra vágott almát és a vajat, és további 5 percig kevergetve készre főzzük. Ennyi idő alatt az alma is puhul kicsit - de szét nem esik. Kóstoljuk: ha kell, sózzuk.

A fűszeres-gyömbéres gőzölt halszeleteket az illatozó, friss rizottóval azonnal tálaljuk.



Ötlet: Nők Lapja Konyha 2010. dec/jan.





10 megjegyzés:

  1. Guszta, imádom az ilyen ételeket :)

    VálaszTörlés
  2. Szenteste az aranydurbincsot pulykacupák váltotta fel. Aranyára miatt.
    Ellenben azt a pangasiusos verziódat tuti kipróbálom. Tök zsebbarát minden hozzávaló, s egészséges.
    Köszi

    VálaszTörlés
  3. Bianka, mesés volt!


    Ami, még annál is jobb volt, mint amit vártam!


    4Gyerek - oszt csodálkoznak, hogy milyen kevés hal fogy. Persze, nem győzzük megfizetni!
    Ez tényleg zsebbarát volt, olyan 2.000 Ft/4 adag!


    Szemi, nagyon :-)Hmmmm....

    VálaszTörlés
  4. Pangasius - azaz cápaharcsa. Ez utóbbi név miatt vettük meg, nem kötődött össze a hétköznapi névvel. Egy munkatárs jellemezte így, olyan mint a tonhal (gondolom a színe miatt)s olyan az íze , mint a pontynak. Egyszer próbáltuk. Viszont időben léptünk s lett olyan lazac (jégpultról) hogy csak nah! Étkezési jegyért cserébe, kevésbé nyomta a zsebünket-lelkünket. :)

    VálaszTörlés
  5. Viki,ez nagyon finom lehetett,rengeteg halat ettünk karácsonykor,de ezt még bevállalnám:-)

    VálaszTörlés
  6. Azta Viki, ez nagyon tetszik!!:)

    VálaszTörlés
  7. Szuper!!! Szuper!!! Hal, bor, rizottó, hát ez isteni finom lehetett. Még így nem pároltam halat, köszi az ötletet!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Beastie, ez tök jó hasonlat :-)) Tonhal és ponty! Ügyesek vagytok, én már csak leharcolt, frissnek nevezett példányokkal találkoztam :-( De így is überfinom volt!


    Ditta, ha a család még nem kapott "halmérgezést", vállald be, isteni!


    Ildy, köszi :-) Nagyon finom!


    Gizike, szeretünk borral főzni :-DD A technika szuper módon működött, teljesen átjárta a halat az íz!

    VálaszTörlés