2010. december 9., csütörtök

Almás-narancsos csirke




Újabb finomság a becetlizett Miele szakácskönyvből!


Az eredeti kacsáról szól, amire jól rá is készültem - naná, hogy égen-földön nem lehetett kacsát kapni! Behelyettesítettem egy csirkével, és így is nagyon-nagyon jó volt - hát még kacsából...

Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, amondó vagyok!




Almás-narancsos csirke


Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke
  • 2-3 alma
  • 1-2 narancs
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • szegfűbors
  • kakukkfű
  • 1,25 dl fehérbor
  • 1 tk. keményítő
  • 1 dl narancslé


A csirkét megtisztogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. Kívül-belül megsózzuk, s csak kívülről őrölt borssal és kakukkfűvel meghintjük.

Az almát és a narancsot meghámozzuk, nagyobb falatokra vágjuk, törött szegfűborssal ízesítjük. Amennyi a csirke hasába fér, beletömködjük, mellédugjuk a babérlevelet is, a nyílást összetűzzük hústűvel.

Sütőtálba vagy tepsibe fektetjük - én beáztatott római tálban sütöttem - a maradék almát mellétesszük. Aláöntjük a fehérbort, és bő egy óra alatt készre sütjük.
A keletkezett pecsenyelevet felfogjuk, felöntjük az 1 dl narancslével, majd besűrítjük az étkezési keményítővel. Kiforraljuk.

A csirke mellett sült almákat is felhasználjuk: teljesen hagyományos krumplipürét készítünk tejjel és vajjal, majd hozzáadjuk a pürésített, megsült almadarabokat is.

Pazar ízkombináció!





9 megjegyzés:

  1. A mellehusi részéből kérnék szépen! :)

    VálaszTörlés
  2. Szép! A mellén megosztoznék Csibével.:P
    Illatos lehet, múltkor pulykát sütöttem almával és naranccsal. Illatra, ízre is páratlanok.:)

    VálaszTörlés
  3. Egyszerű ,de nagyszerű!finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. egy fél tenyérnyit a szép piros bőréből kérnék.

    VálaszTörlés
  5. Én csak piros bőröcskét és a csontokat kérem szépen. A cicijét bárkinek felajánlom. Húúúúú de jó ötletet adtál. Egész eddig gondolkodtam a hétvégi menün, s előttem lebegett egy töltöttcsirke, csak egy kicsit macerásabb elkészítéssel. Köszönet, hogy nem kell tovább agyalnom :)))))

    VálaszTörlés
  6. Én megosztozom Csibével a mellén. :)

    VálaszTörlés
  7. Szívesen elfogadnám vacsira! :-)

    VálaszTörlés
  8. Látom, ebből nem lesz vita :-) Kinek a cicije, kinek a piros bőre :-)

    Huss, oda is van a csirke!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.