2010. december 17., péntek

Fűszeres habkarika



Na ilyet sem csináltam még :-)

Valahonnan kimaradt két tojásfehérje, plusz még ősszel vettem egy kicsi habzsákot mindenféle csőrrel - bontatlanul várta a sorsát.

Legyen habcsók! 

Tücsökbogártól lestem le az ötletet, hogy a habot gőz felett verjük fel a cukorral. 

Nos, ehhez polippá kell alakulni :-DD Egyik kezemmel tartom az elektromos habverőt, a vezeték miatt fix helyen állva. Másik kezemmel fogom a forró vizes fazék tetején táncoló fém tálkát, le ne ugorjon a habverő által keltett rezonálástól. Harmadik kezemmel adagolom hozzá kanalanként a cukrot. Valahogy így :-)

Az állaga tökély lett, formázásból van még mit fejlődnöm :-DD Elsőre elmegy. És a mézeskalács fűszertől az íze nagyon-nagyon karácsonyi!






Fűszeres habkarika


Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék


Vizet forralunk egy lábaskában. Ha már jó forró, tetejére illesztünk egy fém tálat, benne a két tojásfehérjével és pici citromlével, és elkezdjük habbá verni. Ha már félkemény, kanalanként hozzáadagoljuk az átszitált porcukrot.

Kemény, fényes, alakját megtartó masszává verjük, végül hozzákeverjük a fűszert is.

Habzsákba szedjük, halmokat vagy karikákat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Takaréklángon kb. 20 perc alatt kiszárítjuk.




Jól záródó dobozban tároljuk.

12 megjegyzés:

  1. Na, mint valamikori habcsókgyártó család tagja (az átkosban sikerült kínok közt nagynéném cukorhoz és tojáshoz jusson, így gyártotta a karácsonyfákra a lyukas, máskor a tömör habcsókokat, persze eladásra) ajánlom, hogy a lehető legtakarékabbra állítva, épp csak pislákoljon a gáz lángja a sütőben (elektromos sütőben nem próbáltam, én habcsókból fullon vagyok tizen-huszonéve), a sütő ajtaját egy kis parafadugóval kitámasztva résnyire, na úgy szárítva a habcsókokat sokkal több mint 20 percig (lehet az akár 8-10 óra is) gyönyörű hófehérek maradnak, nem repednek be, nem vált színt még az aljuk sem.

    Na, észosztás vége, bocs a belekottyért.

    VálaszTörlés
  2. Hú, de régen készülök már ilyet is készíteni. Kár, hogy néhány nappal nem hamarabb hoztad, a vajas kekszből kimaradt fehérjéhez pont jó lett volna. Apropó, vajaskeksz: a gríztől is szétterült, úgyhogy nem tudom, miért kell bele:o) A gyerekem sulijában sikert aratott, receptet kellett vinnie:o)

    VálaszTörlés
  3. No nézd, mik derülnek ki :-) A habcsókgyártók már a kertek alatt vannak :-) Köszi a szuper tanácsokat, remélem, sokan fogják olvasni!!!
    Azt gondolom, hogy eldugultál tőle jó pár évre...

    Ja, a színe meg már nyersen is ilyen volt - a fűszerkeverék miatt!


    Bianka, én is :-) Valamikor gyerekkoromban!


    Nöné, bocsi :-DD Megoldás: még egy adag vajas keksz begyúrása ;-)
    Köszi a visszajelzést, azt hittem, a gríz hiánya volt a terülés oka! Mindegy, az íze a lényeg, örülök, hogy ilyen sikeres lett a suliban!

    VálaszTörlés
  4. Viki,biztos finom íze lehet a fűszerektől,én villanysütőbe légkeveréssel 50 fokon szoktam kb 2-2,5 órán át szárítani,és soha nem ég meg

    VálaszTörlés
  5. nem vitatom a fúszeres színt.
    mi anno rózsaszín, sárga, kék, zöld, narancssárga, fehér, lila színekben (világosabb-sötétebb) csináltuk. szuperül mutat a fán, gyerekeim imádják, Anyukám szíve szokott megesni rajtuk.

    VálaszTörlés
  6. Naaaagyon szeretem! Nemcsak karácsonykor :) Manónak novemberben gyártottam "halloween szellemeket", szintén habcsók szerűt, a recept ahhoz írt egy kis étk keményítőt. Ha lesz még üres tojásfehérjém, megcsinálom a tiédet, apósnak karácsonyra.

    VálaszTörlés
  7. Hogy énnékem ebben a nagy hóviharban éppen erre kellett gyünnöm????? --- van vagy 6-8 tojásfehérjém. Szerinted szilveszterig kiszárad, ha most elkezdem ? :-) hi hi
    Isteni íze lehet a mézes keveréktől.

    VálaszTörlés
  8. Ditta, csupa karácsony :-) Nekem hagyományos gázos sütőm van, kb. velem egyidős. Saccolós vagyok :-)


    4gyerek, biza! A színes karikák! Őrült jól néztek ki tényleg!


    Garffykám, ha még nem lesz eleged a porcukros tojásfehérjéből ;-)) A gőz feletti veréstől frankón tartja a formáját!


    Viki :-) Itt is esik, egyre jobban :-) Dobjad fel a nagy fazekadat és habverő üstödet a gázra oszt hajrá! Szilveszterig jól eldugni ;-))

    VálaszTörlés
  9. Nekem is Sívává kell válnom ehhez a művelethez , de megéri :))). A fűszerezés ötletét pedig vittem !!!

    VálaszTörlés
  10. De meg ám! Köszönöm a szuper receptalapot!

    VálaszTörlés
  11. Szuper jó lett, nekem még a formája is tetszik!!!:))
    Soha nem mertem hozzáfogni, na most bátorságot merítettem nálad.(de biztosan nem lesz ilyen mint a tied:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.