2016. február 29., hétfő

Kardamomos őszibarackleves


Nyáridéző (tavaszváró? igen!) könnyű leves, benne az egyik új kedvenc, a kardamom!




Kardamomos őszibarack leves

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Hozzávalók:


  • 1 ek. méz
  • 1 nagy doboz őszibarack konzerv/befőtt (820 g)
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 mk őrölt kardamom




A mézet takaréklángon megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit karamellizálódni.

Rádobjuk a feldarabolt őszibarackot, átforgatjuk a mézkaramellában, majd felöntjük vízzel, s takaréklángon rövid idő alatt puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk, majd belekeverjük a tejszínt is, s még egyszer átpörgetjük a botmixerrel.

Ízesítjük az őrölt kardamommal (ha nem szeretjük, használjunk pl. őrölt fahéjat), s kóstoljuk meg, szükséges-e cukorral édesíteni.

A félretett két őszibarackot vágjuk falatnyi kockákra, s keverjük bele a krémlevesbe „levesbetétként”.


Langyosan vagy hűtőhidegen tálaljuk, a tetejére nyugodtan púpozhatunk lágyan felvert tejszínhabot vagy egy gombóc vaníliafagylaltot!



2016. február 26., péntek

Ajváros-sajtos csirkecombok


Ez készült a házi krokettek mellé: egy fűszeres, omlós csirkehús minimál előkészítéssel - és szokás szerint a sütőben történő befejezéssel :-)





Ajváros-sajtos csirkecombok

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • kb. 30 dkg ajvár (boltokban készen kapható fűszeres paprikakrém vagy zakuszka, esetleg pizzakrém)
  • 10-15 dkg sajt
  • só és bors


A combokat megtisztítjuk, sóval és borssal ízesítjük.

Tűzálló tálba vagy tepsibe fektetjük őket egymás mellé, s vastagon bekenjük mindegyiket ajvárral.

1 dl vizet öntünk alá, s a tepsit szorosan befedjük alufóliával.

190 fokosra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig pároljuk (az idő függ a combok nagyságától), majd a fóliát eltávolítjuk a sütőedényről.

A combok tetejét megszórjuk sajttal, visszatoljuk a sütőbe, s a sajt pirulásáig sütjük.


Tetszőleges körettel tálaljuk.

2016. február 24., szerda

Házi krokett


Konyhai pályafutásom alatt nagyon-nagyon ritkán, 2-3 alkalommal vettem fagyasztott kroketteket, és itthon is nagyon ritkán készítettem :-)

Most is hirtelen felindulásból született, meglepően kevés macerával, s nagyon finom volt.

Azt gondolom, hogy a titok itt is, mint a szilvás gombócnál is nem más, mint a teljesen, de teljesen hidegre hűtött krumpli, innentől kezdve túl nagy bajság nem történhet!





Házi krokett


Elkészítési idő: 45 perc + a burgonya főzése és kihűtése

Hozzávalók:


  • 1 kg krumpli
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • só és bors
  • frissen őrölt szerecsendió


A panírozáshoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 egész tojás
  • zsemlemorzsa


A sütéshez:
  • bő olaj


A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és azon forrón áttörjük.

Hagyjuk teljesen hidegre hűlni!

Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, s alaposan összegyúrjuk.

Ha teljesen kihűtöttük a főtt krumplit, elengedő lesz ennyire kevés liszt hozzá, nem fog ragadni, nyúlni.

Nedves kézzel kis hengereket formálunk a masszából, s előbb a felvert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Bő olajban, közepes lángon néhány perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük, majd papírtörlővel bélelt tálra emeljük, hogy a felesleges olajat leitathassuk róla.

Frissen az igazi!


2016. február 22., hétfő

Zöldséges túrópite


Gyors és egészséges vacsora?

Igen!

A zöldségek természetesen ízlés szerint variálhatóak, ki mit szeret illetve mi van éppen otthon :-)





Zöldséges túrópite

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg tetszés szerinti zöldség
  • 25 dkg túró
  • 2-3 ek apró szemű zabpehely
  • 2 ek lenmag (elhagyható)
  • 2 tojás
  • só és bors


Összeolvasztjuk a vajat és az olajat. Üvegesre pároljuk rajta a vékony karikákra vágott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, és fedő alatt roppanósra pároljuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük.

Hagyjuk langyosra hűlni.

Egy tálban kikeverjük a túrót az egész tojássokkal, beleforgatjuk a párolt zöldségeket, a zabpelyhet. Sózzuk, borsozzuk.

Egy kb. 20x30 cm-es tepsit/sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a túrós-zöldséges masszát, tetejét megszórjuk lenmaggal.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (tűpróba!) aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd vágjuk kockákra, s kínáljunk mellé valamilyen mártogatóst, pl. kapros-fokhagymás tejfölt!


2016. február 19., péntek

Fűszervajas pulykasült édesburgonyás pürével


Minimál előkészítés, aztán be a sütőbe, s míg a hús párolódik-sül, addig simán elkészül a köret is!





Fűszervajas pulykasült édesburgonyás pürével

Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók:

  • 1 egész pulykacomb (alsó és felső egyben)
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 1 ágacska rozmaring
  • só és bors


Az édesburgonyás püréhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg édesburgonya
  • 1-2 ek kacsazsír
  • só és bors



A pulykacombot megtisztítjuk, majd konyhai papírtörlővel leszárítjuk. Sózzuk és borsozzuk.

A puha vajat kikeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, citromlével, sóval és borssal. Ha a citrom héját nem kezelték vegyszerrel, nyugodtan reszeljünk a fűszervajhoz a héjából is!

Ujjainkkal lazítsuk fel a pulyka bőrét, és egyenletesen simítsuk a húsra a citromos-zöld fűszeres vajat. Ha marad, kenegessük meg vele a bőrét kívülről is.

A pulykát fektessük tepsibe, öntsünk alá 1-2 dl vizet. Zárjuk le a tepsit szorosan alufóliával, majd 190 fokos sütőben pároljuk 1-1,5 órán át. A puhulási idő nagyban függ a pulykacomb méretétől és az állat korától!

Amikor a hús megpuhult, távolítsuk el a tepsiről az alufóliát, toljuk vissza a sütőbe, és süssük a bőrét ropogósra.

Az édesburgonyás püréhez hámozzuk meg a hagymát és a burgonyákat, vágjuk őket kockára, és sós vízben főzzük puhára.

Ha megpuhultak a zöldségek, szűrjük le, és azon forrón törjük pürévé.

Ízesítsük sóval és borssal, és keverjük krémesre kacsazsírral.


Tálaljuk a pulykasültet az édesburgonyás pürével és tetszőleges salátával.



2016. február 17., szerda

Tonhalas túrófasírt


Gyorsan, könnyen elkészíthető fasírt, elsősorban talán főzelék feltétjeként, de készíthetünk hozzá egy jó salátát vagy süssünk mellé krumplit és kínáljunk mellé tartármártást!

Remek lesz :-)





Tonhalas túrófasírt

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 1 doboz tonhal konzerv (180 gr töltőtömeg)
  • só, bors
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa


Sütéshez:
  • zsemlemorzsa
  • pici olaj



A lila hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Összekeverjük a túróval, a tojással, a tonhallal (mehet bele az olaja is!), sózzuk, borsozzuk. Annyi zsemlemorzsát tegyünk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk - ez függ a túró minőségétől és a tojás nagyságától is!

Két tenyerünk között korongokat formázunk a túróból, megforgatjuk zsemlemorzsában.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, tetejüket megpöttyözzük kevés olajjal.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Természetesen elkészíthetjük úgy is, hogy a korongokat hagyományos módon bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa, és bő, forró olajban kisütjük.





2016. február 15., hétfő

Kakukkfüves gombakrémleves



Gyorsan elkészíthető, ízes, sűrű krémleves - akár ebédre, akár vacsorára!





Kakukkfüves gombakrémleves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 ek kacsazsír
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg gomba (pl. csiperke)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 2 ágacska friss kakukkfű (ha nincs, 1 mk szárított)
  • fél csokor friss petrezselyemzöld
  • só és bors


A vöröshagymát finomra vágjuk, üvegesre pároljuk a kacsazsíron.

A gombát megtisztítjuk. 3-4 szép kalapkát tegyünk félre, a többit vágjuk kis kockákra.

Hozzáadjuk a gombakockákat a megpárolt vöröshagymához, majd a zúzott fokhagymát, élénk tűzön 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük vízzel, ízesítjük a kakukkfű letépkedett levélkéivel, és takaréklángon, fedő alatt 20-25 perc alatt puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk.

A keményítőt elkeverjük csöpp kis hideg vízzel, majd a tejszínnel, s a keveréket a levesbe csorgatjuk. 

Néhány perc alatt kiforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.

A félretett gombakalapokat vágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőt hevítsünk fel szárazon. Amikor már nagyon forró, szórjuk bele a gombaszeleteket, s locsoljuk meg az olívaolajjal. Élénk tűzön, kevergetve süssük aranyszínűre.


Tálaljuk a levest a pirított gombaszeletekkel, ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni, kínáljunk hozzá pirított kenyérkockákat is, esetleg sajtos pirítóst.