2010. július 24., szombat

Mentaszörp



Még tavasszal kaptam egy csokor töves mentát egyik kedves kolléganőmtől. Cserépbe ültettem őket, s a tövek 1-2 nap "gondolkodás" vad burjánzásba fogtak.

Egyszer volt belőlük egy mentás cukkinikrémleves, de inkább díszítésre használtam a leveleket, meg citromos vízbe szórtam limonádé gyanánt.

Most lekaszáltam az egészet - mert elkezdtek megjelenni a tőhajtások is :-DDD

S mi legyen belőle? Legyen belőle szörp! Hémangi receptjét használtam, ami úgy tökéletes, ahogy van, semmit nem változtattam rajta!

Mivel ez egy forralva készült szörp, jaj mit összekerestem a megfelelő mennyiségű üvegeket hozzá! Előkerült egy ezer éves Schweppes üveg, egy bolgár nyaralást idéző rakijás üveg, a prágai útról származó csatos sörösüveg... Viccesen néznek ki a polcon :-))




Mentaszörp


Hozzávalók kb. 3 literhez:

  • 2 nagy marék mentalevél
  • 2 nagy citrom
  • 2 kg cukor
  • 2 l víz
  • 5 dkg citromsav


A mentaleveleket lecsipegetjük a száráról, megmossuk. Egy nagy fazékba 2 liter vizet öntünk, beleszórjuk a leveleket, majd belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat.

Egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap a citromos-mentás vízhez adjuk a 2 kg cukrot és a citromsavat, felforraljuk, majd további 15 percig forrásban tartjuk.

Jól kimosott üvegekbe szűrjük az így elkészített szörpöt, lezárjuk az üvegeket, majd párnák-takarók közé dugjuk őket, és ott hagyjuk őket teljesen kihűlni - kidunsztoljuk.

Igen tömény, illatos, frissítő szörp.

5 megjegyzés:

  1. Mostanában semmire nem használtam a mentát, pedig az enyém is igen terebélyes lett.
    Pihi után kipróbálom....

    VálaszTörlés
  2. Először én is így csináltam, másodszorra viszont forró vízzel öntöttem le a mentát. Sokkal intenzívebb lett az íze, érdemes úgy is kipróbálni :)

    VálaszTörlés
  3. Tavaly citromfűből készítettem Hémangi receptje alapján szörpöt, az is nagyon finom lett. Ez a mentás is tök jó lehet, előjegyeztem én is :)

    VálaszTörlés
  4. Thrini, elő a kaszát vagy az ollót! Majd a szabi után :-)


    Mandy, komolyan? Nő a következő adag, megjegyeztem!!


    Lúdanyó, jöhet a menta - s csak 15 perc melegítés :-)

    VálaszTörlés
  5. Hozhatom a pohárkámat?!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.