2010. július 30., péntek

Cukkinis-camembertes rizottó

Egy újabb recept a Nők Lapja Konyha nyári számából, nagyon finom lett!

Tökéletes felhasználása a rémületes mennyiségben termő cukkiniknek - már nem egy helyen olvastam, hogy a cukkini szavunk lassan szitokszóvá kezd avanzsálni :-)

Nosza, rizottóra fel! Hisz amiben bor van, már rossz nem lehet...




Cukkinis-camembertes rizottó



Hozzávalók:



  • 60 dkg cukkini
  • 4 szelet bacon/ujjnyi széles császárszalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg rizottó!!! rizs
  • 1,5 dl fehérbor
  • 5 dkg vaj
  • 8 dl húsleves (kockából)
  • 15 dkg camembert
  • 2 ek. olaj


A cukkinit karikákra vágjuk. Jó nagy serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, a cukkinikarikákat 5-10 perc alatt több részletben megpároljuk, megsütjük.

A cukkinis serpenyőben megpirítjuk a felcsíkozott szalonnát, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát.

Hozzáadjuk az előzőleg megmosott rizst, néhány percig kevergetjük-pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, megvárjuk, míg a rizs magába nem szívja. Folyamatos kevergetés közben apránként hozzáöntjük a húslevest is, mindig megvárva, hogy a folyadékot teljesen magába szívja.

Ha elfogyott a folyadékunk, keverjük bele a rizsbe a vajat, majd óvatosan adjuk hozzá a megsütött cukkinikorongokat is.

A sajtot felkockázzuk, és a forró rizottóhoz keverjük.

Azonnal tálaljuk.

2010. július 28., szerda

Sajtos-paradicsomos spagetti





Pelyhes kis tini voltam még, amikor először készítettem el ezt a pofonegyszerű receptet. Meg nem mondom, honnan van, tizenévvel ezelőtt szép gyöngybetűkkel átmásoltam egy csíkos spirálfüzetbe :-)

Hirtelen ötlettől vezérelve kinyitottam ezt a füzetet, s ez volt az első bejegyzés! Rápillantottam, és az agyam azonnal illat- és ízemlékeket generált! Mikor már a valóságban is kavargattam, és belekóstoltam, hangosan kibukott belőlem: igen, ez az íz!

Amennyire végtelenül egyszerű, annyira finom. Zuram megrakta a tányérját - majd még háromszor repetázott belőle...





Sajtos-paradicsomos spagetti


Hozzávalók:


  • 50 dkg spagetti
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 db paradicsom
  • 15 dkg sajt (nem kell feltétlen karakteresnek lennie)
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 4-5 dl tejföl
  • só, bors


A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

Míg a tészta fő, elkészítjük a pofonegyszerű mártást. A paradicsomot megmossuk, felkockázzuk. A sajtokat lereszeljük.

Pici olajon megpároljuk a zúzott fokhagymát. Ha már érzik az illata, rákanalazzuk a tejfölt, beleszórjuk a sajtokat. Kevergetve addig melegítjük, míg a sajt láthatóan olvadni kezd. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkockákat, sózzuk-borsozzuk, és néhány perc alatt összerotyogtatjuk. Nem kell, hogy a paradicsom szétpuhuljon, épp csak melegedjen át.

A forró tésztára halmozzuk a sajtos-paradicsomos mártást, és máris tálaljuk.





2010. július 26., hétfő

Duplacsokis-sárgabarackos brownie





Egy hangulatos baráti szalonnasütés kitűnő apropója egy villámgyorsan elkészíthető, természetesen nagyon csokis brownie-nak. Ez itt most sárgabarackkal.

A NoSalty-n tallóztam recept ügyben, szembe is jött a ránézésre nagyon tetsző :-) A benne szereplő málnát sárgabarackra cseréltem, s igen jó cserének bizonyult! Szeretem, ha egy sütiben kissé szottyosra sül a barack, szinte lekvárosra.

Akkor még olyan meleg volt, hogy az eleve lágy fehércsoki egész egyszerűen elkeveredett a tésztában, nem tartotta meg falatnyira vágott alakját. Illetőleg legközelebb a barackot (vagy más gyümölcsöt) nem keverem bele a tésztába, hanem rádobálom a tetejére. Így ugyanis leült mind az aljára...

Szerencsére az ízén mit sem csorbított, s mire enni kellett, már úgyis javában sötét volt :-DDD

Sok szeretettel ajánlom a ma névnapját ünneplő Lizann barátnőmnek!





Duplacsokis-sárgabarackos brownie


Hozzávalók:


  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 8-10 szem sárgabarack


Az étcsokoládét összetördeljük, a vajjal összeolvasztjuk - mikróban, 500 W-on 1-2 perc. Hagyjuk langyosra hűlni.

Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukrot, csipet sót, egyesével a 3 tojást, végül a sütőporral elkevert lisztet.

A fehércsokoládét durvára vágjuk, a csokis masszába keverjük.

Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a csokoládés tésztát, majd a tetejét megdobáljuk kimagvalt, nyolcadokba vágott sárgabarackkal.

170 fokon, 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, félidőben könnyedén borítsunk rá alufóliát.

Langyosan tálaljuk, további friss gyümölccsel és/vagy fagylalttal.





2010. július 25., vasárnap

Szilvás-túrós pite







Ez a pite nem jöhetett volna létre - ha a szilva amúgy nyersen emberi fogyasztásra alkalmas lett volna...

Szerintem anno a Paradicsomban mosolyoghatott így a kígyó Évára, mint ránk a gyönyörű, hamvas, sötétlila szilva a zöldségesnél. Ilyen csábítóan, de közben a belseje... Tényleg nagyon szép volt, ráadásul nem hittünk a szemünknek: 150 Ft-ért mérték kilóját. Vettünk is belőle!

Délután elővettük, hogy uzsonnára majszolunk belőle. Éretlen volt. Olyan zöld, hogy amikor beleharaptunk, lemarta a fogzománcot, és összehúzott mindent, ami emberben összehúzható. Brrrrrr... Árulja már el valaki, miért kell a gyümölcsöt idejekorán leszedni??? Vettem őszibarackot is, bizony a közepe, a magjánál annak is zöld volt... Halló, így nem járnak vissza a vevők!





De jajmicsináljunk a zöld szilvával?! Zuram fejéből pattant ki a szikra: süss belőle süteményt! Szilvás-túrós lepényt - fogalmazta meg egész konkrétan a vágyait :-)

Na így született meg ez a pite - köszönjük az éretlen szilvának! Őrületesen finom lett, légies, nagyon fahéjas. Olyan igazi, békebeli, vasárnapi uzsonnasütemény!





Szilvás-túrós pite


Hozzávalók:


A tésztához:


  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2-4 ek. hideg víz


A túrókrémhez:


  • 25 dkg túró
  • 5-8 dkg cukor (ki milyen édesen)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 ek. búzadara


A tetejére:

  • kb. 15 szem szilva
  • 1 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj


A tészta hozzávalóit szaporán összegyúrjuk, hogy minél kevésbé melegedjen fel. Már azon frissiben piteformába nyomkodjuk, és így tesszük hűtőbe fél-egy órára.

Hűtést követően villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót, a tojás sárgáját, cukrot, vaníliát, fahéjat, búzadarát és a tejfölt tálba tesszük, botmixerrel krémesre pörgetjük. A két tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan a krémes túróhoz keverjük.

A szilvákat megmossuk, kimagvaljuk, negyedekbe vágjuk.

Az elősütött tésztakéregbe simítjuk a habos túrókrémet, tetejét kirakosgatjuk a szilvanegyedekkel. Tetejét meghintjük fahéjas cukorral, majd további kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Langyosan - na jó, hidegen is - valami elképesztően finom!





2010. július 24., szombat

Mentaszörp



Még tavasszal kaptam egy csokor töves mentát egyik kedves kolléganőmtől. Cserépbe ültettem őket, s a tövek 1-2 nap "gondolkodás" vad burjánzásba fogtak.

Egyszer volt belőlük egy mentás cukkinikrémleves, de inkább díszítésre használtam a leveleket, meg citromos vízbe szórtam limonádé gyanánt.

Most lekaszáltam az egészet - mert elkezdtek megjelenni a tőhajtások is :-DDD

S mi legyen belőle? Legyen belőle szörp! Hémangi receptjét használtam, ami úgy tökéletes, ahogy van, semmit nem változtattam rajta!

Mivel ez egy forralva készült szörp, jaj mit összekerestem a megfelelő mennyiségű üvegeket hozzá! Előkerült egy ezer éves Schweppes üveg, egy bolgár nyaralást idéző rakijás üveg, a prágai útról származó csatos sörösüveg... Viccesen néznek ki a polcon :-))




Mentaszörp


Hozzávalók kb. 3 literhez:

  • 2 nagy marék mentalevél
  • 2 nagy citrom
  • 2 kg cukor
  • 2 l víz
  • 5 dkg citromsav


A mentaleveleket lecsipegetjük a száráról, megmossuk. Egy nagy fazékba 2 liter vizet öntünk, beleszórjuk a leveleket, majd belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat.

Egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap a citromos-mentás vízhez adjuk a 2 kg cukrot és a citromsavat, felforraljuk, majd további 15 percig forrásban tartjuk.

Jól kimosott üvegekbe szűrjük az így elkészített szörpöt, lezárjuk az üvegeket, majd párnák-takarók közé dugjuk őket, és ott hagyjuk őket teljesen kihűlni - kidunsztoljuk.

Igen tömény, illatos, frissítő szörp.

2010. július 23., péntek

Paradicsomágyon sült tojás





Újabb "házi feladat" a Nők Lapja Konyhából :-)


Egyszerű, gyors, könnyed nyári vacsora - végre már a napon érett, illatos paradicsomból!


Ropogós kenyérrel, pohár hűs fehérborral a nyári mennyország!





Paradicsomágyon sült tojás


Hozzávalók:


  • 1 kg paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek. olaj
  • só, bors
  • igény szerinti tojás - nálunk most 5 db


A paradicsomokat megmossuk, negyedbe vágjuk. Egy lapos tűzálló tálba halmozzuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olajjal, jól összeforgatjuk.

A fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk, rászórjuk a fűszeres paradicsomra. 10 percre forró sütőbe dugjuk.

10 perc után kikapjuk, egyesével ráütjük a tojásokat, s annyi időre tesszük csak vissza, míg a tojás el nem éri a nekünk tetsző állagot - percek kérdése a forró sütőben.






2010. július 21., szerda

Csirkecsíkok paprikával és barackkal


Elkezdtem szép sorban feldolgozni a Nők Lapja Konyha július-augusztusi számát, jobbnál jobb receptek sorakoznak benne!

Arról nem beszélve, hogy ott virít egy teljes oldalon Andi csodálatos, díjnyertes fahéjas epertortája!

Erre a receptre mindig visszatértem. Gyümölcs és hús - tökéletes páros, benne méz, balzsamecet. Ráadásul fél óra alatt megvan! Nagyon könnyed, nyárias, kánikulai fogás lett!

Egy észrevételem van mindössze: az újságban a képen szereplő étel nem az az étel, amiről a recept szól! Határozottan látszik a fotón a tök/cukkini, ami viszont nem szerepel a hozzávalók között! Ejnye :-)





Csirkecsíkok paprikával és barackkal


Hozzávalók:



  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemell/csirkecomb filé
  • 2 piros kaliforniai paprika
  • 3-4 db őszibarack
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. balzsamecet
  • só, bors


A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megpároljuk. A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, rádobjuk a hagymára, fehéredésig kevergetjük.

Meglocsoljuk a balzsamecettel, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 perc alatt készre főzzük.

A barackot gerezdekre vágjuk, a húshoz adjuk, rácsorgatjuk a mézet is, s még 1-2 percig rotyogtatjuk, hogy az ízek kellőképpen összekeveredjenek.

Párolt rizzsel tálaljuk.





2010. július 20., kedd

Gyros házilag

Eszter barátnőm valamelyik nap házi gyrost emlegetett, hogy azt fognak vacsorázni. Úgy megkívántam, de úgy...

Szétnéztem a boltban pitaügyben. Természetesen máskor hegyekben áll a félkész pita, két lap egy csomagban, most egy szál sem volt.

Akkor már annyira rákoncentráltam, hogy úgy döntöttem: egy életem, egy halálom, pitát sütök otthon. Természetesen Limara pitáját :-)

Fél adagot begyúrtam, a dögmelegben pillanat alatt megkelt - és gyönyörű lett! Zuram teljesen elájult a végeredménytől, két hatalmas adagot el is tüntetett belőle!

Bátran ugorjon neki mindenki, a recept kitűnő, érthető, s ami a legfőbb: garantáltan működőképes!



Pita
és gyros


Hozzávalók 4 db-hoz:

  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • 25 dkg liszt
  • 0,5 tk. cukor
  • 1,5 dkg élesztő

Gyros:

  • 25 dkg csirkemell/csirkecomb filé
  • gyros fűszerkeverék
  • uborka
  • fokhagyma
  • tejföl
  • salátakeverék
  • zöldségek


A tészta hozzávalóiból viszonylag lágy tésztát gyúrunk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, 4 egyforma darabra vágjuk, s kis gombócokat gömbölyítünk belőle. Letakarva 10 percig pihentetjük. Ezután a kis gombócokat 2-3 mm vastag kör alakúra formázzuk, én egyszerűen kézzel szétnyomkodtam óvatosan.

Újabb pihenő következik a konyharuha alatt: 30 perc.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Nagyon fontos, hogy forró legyen, így fog felfújódni a tésztalapunk! Kettesével a sütő rácsára pakoljuk a tésztát, s 5-6 perc alatt készre sütjük.

A kissé kihűlt pitákat kettévágjuk, és alaposan megpakoljuk: tzatzikivel, jól befűszerezett, pirosra sütött csirkecsíkokkal, salátakeverékkel, zöldséggel. Aki dőzsöl, szalmakrumplit is süthet hozzá!

Utána pattinthatunk egy hideg sört, és üljünk ki elégedetten a naplementét bámulni a teraszra! Minivakáció otthon!

2010. július 19., hétfő

Görög gyümölcsleves





Két éve ettem először ilyen gyümölcslevest, amikor Vacsoracsatát játszottunk :-) Odáig voltunk az ízétől, de valamilyen rejtélyes okból nem reprodukáltam itthon. Magam sem értem, tiszta lökött vagyok!

Nemrégiben Ildinyónál láttam meg, csodálatos fényképpel még nagyobb kedvet csinálva hozzá! Még aznap összekavartam egy fazéknyit, majd másnap lelkesen megebédeltük.

Ez az a leves, amiből kánikulai napokon egyszerűen nem lehet eleget készíteni!




Görög gyümölcsleves


Hozzávalók:


  • 8 dl 100%-os narancslé
  • 2 dl habtejszín
  • 1 lötty vaníliakivonat
  • 1-2 ek. porcukor
  • 1/4 gerezd sárgadinnye
  • 2-3 db őszibarack
  • 4-6 db sárgabarack


A gyümölcsöket megtisztítjuk, felkockázzuk.

A narancslét elkeverjük a tejszínnel, vaníliakivonattal, porcukorral, belepotyogtatjuk a gyümölcskockákat - és hűtőbe tesszük.

1-2 óra után már kellemesen összeérnek az ízek, s tálalhatjuk is!







2010. július 18., vasárnap

Kókuszlikőrös csokifagyi





Miután rengeteg blogon csurgattam már a nyálamat a csodálatos, ötletes, csábító házi fagylaltok láttán, vettem egy nagy levegőt, és nekiláttam én is.

S nem is én lennék ugyebár, ha az első fagylalt nem csokis lenne :-DD

Sokáig válogattam a receptek között. Nincs gépem, s nem is lesz, mert a fagyasztóm mérete úgymond említésre sem érdemes. További kitétel volt, hogy ne kelljen hozzá 2-4 tojássárgája, ezzel tojásfehérje-hegyeket generálva. Nem vagyok egyszerű eset...

Szepy csokifagyijára esett aztán a választásom, amit legutóbb Jókaja is bevizsgált - mindkettejüknél ötösre vizsgázott! Nálunk is :-) Több mascarponét (illetve lecsepegtetett tejfölt) tettem bele, meg egy kupica kókuszlikőrt, mindössze ennyi változtatást eszközöltem.

Finom lett. Határozottan. A kókuszíz fagyosan nem volt annyira érezhető, mint még krém állapotában, de átsejlik. Jó indok egy második adag elkészítésére, és a recept továbbcsiszolására!





Kókuszlikőrös csokifagyi

Hozzávalók:


  • 25 dkg mascarpone (1-2 óra alatt lecsepegtetett "nagytejföl")
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé - nálam Szerecsen
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. porcukor
  • 0,5 dl kókuszlikőr


A tejszínben simára keverjük a kakaóport és a cukrot, gyenge lángon forrásig melegítjük, majd beletördeljük a csokoládét és kevergetve felolvasztjuk benne.

Kihűtjük, majd belekeverjük a mascarponét és a kókuszlikőrt.

Mélyhűtőbe süllyesztjük egy jól záródó műanyag dobozban, s fél óránként villával alaposan átkavarjuk 4-6 alkalommal.

Tálalás előtt 10-15 perccel kivesszük, ennyi idő alatt gombócolhatóvá lágyul. Ha a poharakat is lehűtöttem volna, - mint ahogy nem tettem -, nem olvadt volna ilyen sebességgel...






2010. július 16., péntek

Napocskák és díjak






Napfényes post :-DD


By Limara :-)


Már nagyon régen sütöttem, még javában zajlott a felújítás. Ahogy Limara is írta: ez egy olyan péksütemény, amiben ott van minden, egyik kézben tartva elfogyasztható, nem hullik szanaszéjjel - ideális falat a gyerkőcöknek, míg kiérnek a játszótérre.

S ideális falat volt két nyakig szutykos, munkában elcsigázott felnőttnek - új energiára kaptunk tőle :-)




Sajttal-kolbásszal sütöttem, s mindössze a közepéből spóroltam ki a tésztagombócot - siettem, na! Minden másban hűen követtem Limara leírását, épp ezért nem is másolom be a receptet. Fázisfotókkal, magyarázattal megnézhetők nála!


Azért azt leírom, hogy Zuram újra csak megkérte a kezemet érte :-DDD





No és a díjak Diától :-) Köszönöm szépen!!! Egyből három, elvégre három a magyar igazság!








Valamennyi hős gasztrobloggernek szeretném továbbküldeni! Miért vagyunk hősök? Mert harmadfokú hőségriasztás ide vagy oda, mi helytállunk most is a konyhában :-) Lehet, hogy egy gyümölcsleves, egy saláta vagy egy fagylalt erejéig - de akkor is :-)


2010. július 15., csütörtök

Spanyol tokány





A gigatök újabb felhasználási módja következik.

Sok más zöldséggel, némi csíkokra vágott hússal, korty fehérborral összefőzve meglepően könnyű, nyárias fogás kerekedett belőle.

Elégedetten ettük a hőségben, kicsit sem volt megterhelő a gyomornak!





Spanyol tokány


Hozzávalók:


  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg hús (sertéscomb, lapocka, csirkemell, pulykamell...)
  • 25 dkg tök
  • 20 dkg zöldbab
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 dl fehérbor
  • 4 paradicsom
  • só, bors
  • 1 babérlevél


A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a hosszú, vékony csíkokra vágott húst, fehéredésig sütjük.

Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt majdnem készre főzzük.

Közben a tököt meghámozzuk, kockákra vágjuk. A zöldbabot is megtisztítjuk: két végét lecsípjük, kb. 4 cm-s darabokra vágjuk.

Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldbabot, a tököt, a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, szinte készre főzzük.

A paradicsomokat pár pillanatra forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, feldaraboljuk, az ételhez adjuk, néhány perc alatt összefőzzük az egészet.

Párolt rizzsel és a főzésből kimaradt, jégbe hűtött fehérborral tálaljuk.





2010. július 14., szerda

Sütőben sült rántott tök





Papától kaptunk egy tekintélyes nagyságú tököt. Impozáns méreteit meghazudtolva hallatlanul zsenge volt - sokfelhasználású tökké vált a konyhában.




Első körben rántott tököt készítettem belőle, imádom. Jó sok tartárral! Olajban sütni viszont továbbra is utálok, így sütőpapír és sütő - belül omlósra, kívülről ropogósra sültek a tökcikkelyek.




Sütőben sült rántott tök


Hozzávalók:


  • tök
  • panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • só, bors
  • pici étolaj


A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kanállal kivájjuk. 1,5-2 cm széles karikákra/cikkelyekre vágjuk a húsát, leöblítjük, papírtörlővel leszárogatjuk.

Hagyományos módon bepanírozzuk. Annyit szoktam "csalni", hogy a lisztet hozzákeverem a felvert tojáshoz, hígra hagyva, így egy lépést megspórolok. Lisztes tojás, utána zsemlemorzsa, és már lehet is sütni.

A bepanírozott tököt sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, tetejükre óvatosan pici olajat öntünk, és 180 fokos sütőben aranyszínűre, ropogósra sütjük - kb. 20 perc alatt.

Hideg tartármártással, esetleg sült krumplival/párolt rizzsel tálaljuk. Mi most csak a tartárral eszegettük.

2010. július 13., kedd

Márványsajtos kukoricasaláta





Ehhez a salátához bizony fel kell nőni. De legalábbis át kell esni a pubertáskoron :-)

Olyan kis ártatlanul néz ki...

De amikor leemeljük a salátát rejtő tál tetejét... Megcsap az a jellegzetes sajtszag. Érett sajtszag. Belekanalazunk. Brutál, izmos sajtíz. Na ehhez azért kell némi élettapasztalat :-DD

Aki a juhtúrót, brindzát szereti, akkor ebben sem fog csalódni.




Márványsajtos kukoricasaláta


Hozzávalók:

  • 2 doboz csemegekukorica konzerv
  • 2 kis pohárka kefír
  • 10 dkg érett márványsajt
  • só, bors


A saláta összetevőit egész egyszerűen összekeverjük egy tálban, s néhány órára hűtőbe tesszük - szorosan lefedve!

Natúr húsok kiváló körete, de könnyű vacsora is válhat belőle 1-2 szelet vajas pirítóssal, s további zöldségekkel.






2010. július 11., vasárnap

Túrókrémes brownie





Péntek este baráti sütögetés zajlott nálunk. Egy finom vacsora nem múlhat el sütemény nélkül, így búvárkodni kezdtem, mit lehetne villámgyorsan összedobni.

Felbukkant az agyamban egy brownie, amit előbb Piszke, majd Kata is elkészített, mindkettejüknél csurgattam a nyálamat :-)

Brownie = csokis, egyik kritérium, pikk-pakk elkészül - másik kritérium.

A recept tuti, sűrű vendég lesz a tányérunkon! Nagyon csokis, puha, szaftos, jól passzol hozzá a krémtúrós töltelék. A diót én is kihagytam belőle, de nem is hiányzott szerintem.

Ebéd utáni desszertként még elkészülhet :-)





Túrókrémes brownie

Hozzávalók:


A tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • csipet só

A túrókrémhez
  • 25 dkg túró
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 dkg cukor

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. olaj

A vajat összeolvasztjuk a kakaóporral, kissé hűlni hagyjuk. A 2 tojást nagyon habosra, fehéredésig keverjük a cukorral, csipet sóval. Hozzáadjuk a kakaós vajat, majd a sütőporral összeszitált lisztet.


A túrót összekeverjük a vaníliakivonattal és a cukorral, s én átpörgettem a botmixer késes betétű kelyhében - teljes krémes lett!

Egy 22 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral. A kakaós tészta felét elkenjük rajta ügyesen, óvatosan - rémületesen kevés a massza, de persze elegendő :-) Apránként rákanalazzuk a túrókrémet, a kanál hátával egyenletesre simogatjuk, majd befedjük a maradék kakaós masszával. Kihívás!

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd 20-25 perc alatt készre sütjük - tűpróbázzuk!

Rácsra téve hűlni hagyjuk, majd áthúzzuk 10 dkg olajjal összeolvasztott csokoládéval.

Langyosan, még ragadós csokimázzal isteni, de másnap is csodálatosan friss, finom! Maradt egy szelet, leteszteltük :-)





2010. július 10., szombat

Frankfurti leves





Ebből érettségiztem :-)

Nemrég láttam Diánál, s rájöttem, hogy bár nagyon szeretjük, emberemlékezet óta nem főztem!

Vendéglátóipari szakközépbe jelentkeztem 14 évesen, általános megdöbbenést váltva ki a körülöttem élőkből. Jaj, mi lesz így belőled? Szakácsnő? A te eszeddel? Vállat vontam, és közöltem: engem bizony a főzésen kívül nem érdekel semmi más. Az öntudatos 14 éves :-DD

A hét négy napján a hagyományos tantárgyakat tanultuk sok-sok szakmai tárggyal kiegészítve ének-zene, technika és rajz tárgyak "rovására", s volt egy teljes gyakorlati napunk. Elsőben csak cukrászat, másodiktól konyha, levesektől kezdve végig az ételfajtákon, szisztematikusan csoportosítva, felszolgáló ismeretekkel kiegészítve.

Gyakorlati érettségin aztán az osztályt két részre osztották. Egyik fele tételt húzott, rajta menüsor: leves, főétel, desszert, majd húztunk egy párt is magunknak az osztály másik feléből - aki aztán felszolgálta az általunk elkészített fogásokat előírásszerűen, ahogy azt kell. Másnap cseréltünk. A vendégek a szüleink voltak, s a zsűritagok (tanáraink) árgus szemekkel figyeltek.

A nagy ételkészítési izgalomban már csak akkor vettem észre, hogy nekem nincs felszolgáló osztálytárs-párom, amikor tálalni kellett, ugyanis 23-an voltunk. Így rögtön a tanárok bírálták a főztömet - kivert a víz, mikor erre rájöttem, de tuti lett minden.

Másnap felszolgálás közben pedig sehogy sem tudtam kinyitni a bort. A tanár kezébe nyomtam, nyissa ki ő, s utána mintaszerűen kitöltöttem a poharakba :-))) Hiába, bort soha nem nyitottunk 4 év alatt. Annyi "gyári" borospalack nincs is a világon, amin gyakorolni tudtunk volna, érettségin volt az első és rögtön az éles bevetés. A bornyitás azóta is Zuram feladata, s mindig hozzáteszem: én ebből "megbuktam" érettségin :-D

A menüsorom az alábbi volt:

  • Frankfurti leves
  • Matrózhús párizsiasan
  • Tiroli almás rétes

Nosztalgia után pedig itt a frankfurti leves!




Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. liszt
  • só, bors
  • majoranna, köménymag
  • pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 pár virsli


A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megfuttatjuk.

A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, felnegyedeljük. Torzsáját kikanyarítjuk, majd éles késsel vékony metéltre vágjuk.

Rádobjuk a párolt hagymára, kevés vizet aláöntve kevergetve megfonnyasztjuk, majd felöntjük levesnyi mennyiségű vízzel és puhára főzzük. A fűszerekkel és a zúzott fokhagymával ízesítjük.

Vékony rántást készítünk: 1 evőkanálnyi lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítunk, megszórjuk 1 mk. pirospaprikával. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a forró levesből merünk bele 1-2 kanállal - hőkiegyenlítést végzünk. A tejfölös rántást a levesbe öntjük, 10 perc alatt kiforraljuk.

A virsli héját lehúzzuk, felkarikázzuk, majd a leveshez adjuk és néhány perc alatt készre főzzük.

Friss kenyérrel, esetleg további tejföl hozzáadásával tálaljuk.


2010. július 9., péntek

Csak egy kenyér



Régen tessék-lássék, hevenyészve vekni formára paskoltam a kenyértésztát. Sokszor lett belőle kenyér formájú kenyér, de bizony akadtak elterpeszkedő teknősbékára emlékeztető példányok is :-)

Mióta mindannyiunk Limarája részletes fázisfotókkal megmutatta a vekni formázását, ilyesmi végeredmények bukkannak fel a sütőmből :-)



Ez itt most egy teljeskiőrlésű rozsliszttel kevert példány, egy 40-50 éves, gázpalackról működő gáztűzhely sütőjében sütve!

Limara, köszönöm :-)

2010. július 7., szerda

Sültpaprika krémes focaccia





Itt felénk egyik pillanatról a másikra durván lehűlt az idő: 17 fok, fekete ég, eső és szél - mi sem jobb indok arra, hogy begyújtsuk a sütőt, és kelt tésztával ügyködjünk!

Lám, focaccia-t még nem sütöttem! Pizzát tonnaszámra, egyszerűbb kistestvérét pedig sosem. Fordítva vagyok bekötve :-)

Valamivel azért kencézni/cifrázni szerettem volna a tetejét, s beugrott a tavalyi sültpaprika krémlevesem, ami fantasztikusan finom volt. Nosza: legyen a tetején sültpaprika krém, a tésztájába pedig némi friss rozmaring került.

Ha más nem, az illatáért már megérte, de amikor megkóstoltuk... Veszedelem!





Sültpaprika krémes focaccia


Hozzávalók:



A tésztához:


  • 1 ek. olaj
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1 ek. apróra vágott friss rozmaring
  • 2,5 dkg friss élesztő


A krémhez:

  • 2 piros kaliforniai paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 fokhagyma
  • só, bors


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, majd kézzel rusztikusra széthuzigáljuk, és sütőpapírral borított (gáz)tepsibe egyengetjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a pofonegyszerű krémet. A paprikákat sütőben kb. 40 perc alatt ráncosra sütjük. Néhány percre azon forrón nyájlonzacskóba tesszük, hogy saját gőzében megpuhuljon - ezáltal pillanat alatt lehúzhatóvá váljon a héja.

A paprika húsát ízesítjük reszelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, botmixerrel összezúzzuk - de ne túl krémesre.

A tepsibe lapogatott tésztát megkenjük a paprikakrémmel, kelni hagyjuk 15-20 percig. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.





2010. július 5., hétfő

Fogkrém, a csodaszer!




E-mail-ben kaptam ezt a hasznos anyagot Dóritól, sokat tudó, széles látókörű Barátunktól :-)


Közkinccsé teszem, mert szédületesen jó praktikákat ír!


A fogkrémet nem csak fogmosásra használhatjuk! Eláruljuk, mire még!


1. Könnyedén eltávolíthatjuk a hajfestéket

Az otthoni hajfestés során előfordul, hogy a homlokunkra, a fülünkre, sőt még a tarkónkra is kerül egy kis festék, s ez bizony csúnya nyomot hagy. Dörzsölgetjük szappannal vagy sminklemosóval, de bizony a festék csak nem akar eltűnni. Egy kevéske fogkrém azonban csodákra képes. Nyomjunk az ujjunkra egy borsónyi hagyományos, fehér fogkrémet, és dörzsöljük vele a festékes bőrt, amíg a folt el nem tűnik. Végül öblítsük le egy kis meleg vízzel. A pasztában lévő parányi radírszemcsék könnyedén helyrehozzák az otthoni hajfestés során elkövetett baklövést.


2. Gyerekrajzok a falon


A gyerekek csak úgy ontják a szebbnél szebb rajzokat, s mi büszkén dekorálnánk ki velük az egész lakást. Csakhogy sajnáljuk ragasztóval összekenni vagy rajzszögekkel telelyuggatni a falat. Elő a fogkrémmel! A papír hátulján lévő sarkokra tegyünk egy kevés fehér pasztát, majd egy rövid időre szorítsuk a falhoz a rajzot. A fogkrémben lévő cellulózgumi garantáltan odaragad a falhoz. Később aztán nyom nélkül leszedhetjük a rajzokat a falról. Egy nedves rongy segítségével maradéktalanul és nyomtalanul eltüntethetjük a fogkrémet.


3. Gyorssegély a méhcsípésre


A méh csípése pokoli fájdalommal jár. Ha ilyenkor a kezünkbe akad egy tubus fogkrém, kenjünk egy keveset azonnal a csípésre. Szinte azonnal érezni fogjuk a hatást. A fogkrémben lévő lúgok ugyanis perceken belül semlegesíteni kezdik a méh mérgében lévő savakat, s tizenöt perc múlva nyomtalanul elmúlik a fájdalom. Ráadásul, miután a fogkrém megszáradt a bőrön, légmentesen elzárja a csípést a nedvességtől, és így a gyógyulást is meggyorsítja.


4. Mentsük meg az üvegasztalt


Aki üvegasztalt vásárol, szinte egy életen át rettegésben él, mikor sérül meg a szépséges bútordarab. Márpedig egy-egy baleset szinte elkerülhetetlen: egy rosszul lerakott üvegpohár, a gyerek kisautója, és máris megvan a baj. Vékony kis karcolás a sima üvegen! Ismét segíthet egy egyszerű trükk. Egy kevés fogkrémet dörzsöljünk el az ujjunk hegyével a karcoláson. Öt perc múlva, ha már megszáradt, töröljük le a felesleget egy ronggyal. A dörzsölés hatására a krémben lévő kalcium-foszfát-részecskék ismét visszaadják az üvegfelületnek a tökéletes ragyogást.


5. Olcsó autóillatosító


Állandó veszekedés tárgya: miért eszik a gyerek az autóban? A nők védekeznek, a férfiak joggal dühösek, mert bizony a kiborult kakaónak egy idő után szaga lesz. Egy egyszerű trükkel azonban mindezt megszüntethetjük. Egy darab konyhai papírtörlő közepére nyomjunk ki egy jó adag fogkrémet. Görgessük fel, akár egy palacsintát, és csúsztassuk be az egyik ülés alá. Minden alkalommal, ha fűteni kezdünk a kocsiban, a meleg hatására a szódabikarbóna, igazi légfrissítőként, kellemes mentolszagot áraszt majd magából.


6. Ékszer tisztítása


Nagyanyáink régi ékszertisztító módszerét is feleleveníthetjük egy kicsit. Az ezüst sajnos gyorsan oxidálódik. Csúnya fekete színe lesz, az embernek már nincs is kedve felvenni egy régi nyakláncot. Pedig egy puha fogkefe és egy kis fogkrém segítségével pillanatok alatt újjávarázsolhatjuk kedvenc ékszereinket. Dörzsöljük kitartóan fogkrémmel, a csillogás újra életre kel!


7. Nincs többé párás úszószemüveg


A gyerekek az iskolai úszásból hazaérve gyakran panaszkodnak, hogy nem láttak semmit a víz alatt, mert bepárásodott a szemüvegük? Elő tehát a fogkrémmel! Kenjük be belülről az úszószemüveget a pasztával, majd meleg vízzel öblítsük ki. A következő vízbe merüléskor a fluorid megakadályozza majd a bepárásodást, és a csemete boldogan lubickolhat a vízben.

8. Viszlát, fűfolt!

Az iskolai focibajnokság után a farmerek térdén mindig ott éktelenkedik a zöld, kitisztíthatatlan fűfolt. Mielőtt betennénk a mosógépbe, gondosan dörzsöljük át az anyagot egy adag fehér fogkrémmel. A nátrium-lauril-szulfát oldja a fű színét adó klorofillt, így könnyebben kijön majd a nadrág térdéből a folt a mosás során.


9. A hófehér bőrtáska


Könnyű beleszeretni egy hófehér bőrtáskába az üzlet kirakatában. Aztán jön a bosszúság: itt-ott egy kis tintafolt, amely kifolyt a golyóstollból, megszürkült pánt, olajos ujjlenyomatok mindenhol. Egy puha fogkefével és egy kevés fogkrémmel azonban ezt is újjávarázsolhatjuk. Dörzsöljük át fogkrémmel a koszos részeket, végül töröljük át egy nedves ronggyal. A fogkrémben lévő nátrium-karbonát segítségével a fehér táska ismét a kedvencünk lehet!


2010. július 3., szombat

Csokis-epres torta





Gyorsan, gyorsan, még az utolsó eprekkel készült ez a finomság! De semmi pánik: szerintem málnával vagy ribizlivel is nagyon-nagyon finom lesz!

Tavaly nyáron sütöttem nyakra-főre a fehércsokis-málnás tortát, egyszerűen csak ettük és ettük...

Most kicseréltem a színeket: a tészta sima vaníliás omlós tészta lett, a krémbe pedig fehércsoki helyett étcsoki és kakaópor került.

Csokival még nem nyúltam mellé :-)), ez is elképesztő iramban tűnt el a piteformából!





Csokis-epres torta


Hozzávalók
:


A tésztához:

  • 17,5 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
  • 12,5 dkg margarin/vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. jéghideg víz
  • csipet só

A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg eper/málna/ribizli

A tészta hozzávalóit egész egyszerűen villámsebesen összegyúrjuk, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, belelapogatjuk az omlós tésztát, megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Teljesen hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a pofonegyszerű krémet: a mascarponét kikeverjük a cukrozatlan kakaóporral, a felolvasztott, majd langyosra hűtött csokoládéval, majd óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tejszínt.

A kihűlt vaníliás tésztakéregbe simítjuk, tetejét kirakjuk eperrel/málnával/ribizlivel, letakarjuk folpack-kal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ennyi idő alatt a viszonylag törékeny, kemény omlós tészta kezelhetővé, szeletelhetővé válik a krém nedvességétől.

Citromfűvel vagy mentalevélkékkel díszítve, s további friss gyümölccsel tálaljuk.






2010. július 2., péntek

Fokhagymás csiga





Első ránézésre olyan kis sápadtnak, jelentéktelennek tűnnek ez a csigák...

Ártatlan külsejük csalóka! Sülés közben olyan nyálcsorgató illattal töltik meg az egész lakást, hogy a család apraja-nagyja körözni kezd a konyha körül, táguló orrcimpákkal.

Ami mellé ha leülünk, hogy na, harapunk belőle 1-2 darabot, képtelenek vagyunk abbahagyni, és egyik a másik után csúszik lefelé.

Vb ideje alatt egy pohár sörrel abszolúte ideális meccsnézéshez, de meccs nélkül is kitűnő egy baráti beszélgetéshez :-)

Tipp: nagyméretű csiga is készülhet belőle, analóg a kakaóscsigához!

Ebben a melegben is megéri begyújtani a sütőt. Reggel. Vagy késő este. De megéri!





Fokhagymás csiga


Hozzávalók:


  • 3 dl langyos víz
  • 1 ek olaj
  • 50-55 dkg liszt
  • 1 ek. apróra vágott friss rozmaring
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő


Krém:

  • 10 dkg puha vaj
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. só

Tetejére:

  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk felsorolás sorrendjében, dagasztjuk-kelesztjük.

Közben a puha vajat kikeverjük a sóval és a zúzott fokhagymával.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, és téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a fokhagymás vajjal.

Hosszában kettévágjuk, és a két tésztacsíkot a vágási felülettől kezdve feltekerjük, mint a beiglit. Éles késsel 1 cm vastagságú csigákra vágjuk fel a tésztakígyónkat.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a csigákat, picit hagyjuk kelni, majd a tetejét lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

2 nagy tepsinyi aprócsiga vagy kb. 10-12 db nagyméretű lesz belőle.




Ihlet: Stahl Judit: Enni jó!