2011. január 7., péntek

Kence maradék főtt húsból




Ahány ház, annyi szokás, ki hogy eszi a húslevest és a benne főtt húsokat, zöldségeket.

Van, ahol előbb elfogy a leves tésztával, zöldségekkel, és utána következik a főtt hús pl. egy kis tormával kiegészítve.

Van, ahol a leves+zöldségek kombináció után önálló főfogássá avanzsál a hús főtten avagy pirosra sütve valamilyen szósszal/mártással.

Mi egyszerre szoktuk enni. Kifő a levesben (nem külön főzőlében) a tészta. Tányérokba merjük, és beledaraboljuk a répát, a krumplit, a húsfalatokat, és így kanalazzuk be.

Aztán amikor még napok múltán is ott a maradék levesbenfőtt - egyre kisebb kedvvel lát hozzá az ember. Nem? Főleg, ha maga a leves már elfogyott.

Na így született ez a kenőke, maradékokból. Forró pirítóssal/friss péksüteménnyel, ropogós zöldségekkel kitűnő vacsora válik belőle!

Ti hogy eszitek a húslevest?



Húspástétom

Hozzávalók:

  • levesben főtt hús
  • főtt répa
  • 1 kisebb fej nyers vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. Tejföl
  • só, bors
  • ízlés szerint mustár
  • igény szerint főtt tojás


A főtt húst lefejtjük a csontról, és a főtt répával együtt késes betétű robotgépben/hagyományos darálóval ledaráljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és annyi tejfölt, hogy kenhető, stabil masszát kapjunk.

Sóval, borssal, mustárral ízesítjük, esetleg felkockázott főtt tojással dúsítjuk.

Hagyjuk a hűtőben érni néhány órán át.



11 megjegyzés:

  1. Szia! A nagymamám a maradék főtt húst/tyúkot telerakta fokhagymával és sütőben megpirította...de ez a pástétom nagyon finom lehet! Ha legközelebb húsleves lesz, biztosan kipróbálom! :)))

    VálaszTörlés
  2. Viki,ez nagyon jó ötlet,tényleg sokszor már unja az ember a maradék főt húst,és így nagyon ötletes,és persze finom:-),mi is úgy szoktuk fogyasztani ahogy leírtad,a nagymamám,a csirke husit van amikor bepanírozza,és kirántja,nagyon finom,egyszer próbáld ki érdemes:-)!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a tészta külön fő. A levesben főzzük a húst és a zöldségeket, amiket kiszedünk, amikor elkészült. Leszűrjük a levét, és vagy visszatesszük bele a cuccokat vagy nem. Mikor hogy.

    Viki, ez a kence nagyon jó ötlet!:)

    Ditta eszembe juttatta a nagyim féle rántott főtt húst:) Nála is szokás volt.

    VálaszTörlés
  4. Szuper, tegnap este hasonlóan gondolkodtunk. Fogtam pár szál főtt sárgarépát és a megmaradt főtt csirkemájat, meg egy kanál kacsazsír, kis só, bors. Bele a kézi mixerbe. És kész. Zellert és krumplit nem mertem belerakni, mint ahogy a külön főzött tészta sorsa is bizonytalan még. estig :)

    VálaszTörlés
  5. De jó ötlet! Csak sajna én mindig a húst eszem ki először, és a zöldség marad meg :)

    VálaszTörlés
  6. Zöldség marad meg? akkor salata de boeuf belőle. de nálunk nem igazán marad zöldség.
    tészta hogy fő? ha elég sok a leves leve, akkor benne. ha épp kevesebb, akkor külön.

    VálaszTörlés
  7. Autumn, bevállalnám azt a fokhagymás pipit :-))


    Ditta, a rántott húst is! (abszolút húsevő vagyok...). Ez speciel orjahúsból készült, azt nemigen lehet se sütni, se rántani :-)


    Bianka, Ami, köszi :-)


    Köszi Ildy, hogy leírtad :-) És hogy eszedbe jutott nagyid receptje :-)


    Beastie, na nem mondod!? Jaj, az a kacsazsír... Jaj!!! Talán a zellert elbírta volna, hm? Bár személy szerint nem szeretem őkelmét :-))
    Ha a tésztád cérnametélt, csinálj belőle vargabélest - sósra hangszerelve!


    Eri, annyi húst főztem, hogy megkocsonyásodott a leve másnapra :-DD Jutott is, maradt is!


    4Gyerek, aha! Boeuf saláta! Még nem kóstoltam, de hallottam róla a Barátaimtól!
    Mi a levesben szoktuk kifőzni a tésztát, de nem az egészben. Kis fazékba átmer annyi lé, amennyi kb. elfogy egy evésre, és abban fő ki a tészta. A többi leves üresen be a hűtőbe.

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is úgy készül a húsleves, mint Ildynél.
    Aztán a levessel megesszük a zöldséget, utána általában eszünk külön egy kis főtt húst.
    De ha legközelebb marad ki husi, akkor elkészítem ezt a kencét, mert nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  9. Mi nagy húsleves evők vagyunk. Ha megfő a leves, külön a tészta, akkor a levest tésztával és egy kis zöldséggel megesszük, utána második fogásként a benne főtt húsokat , zöldséggel, benne főtt krumplival és 3 tojásról készült töltelékkel (amit folpackba csomagolva belefőzök a levesbe, kivéve szeletelem)eszünk.
    A kence jó ötlet, ha marad húsom én ledarálom és besamellel megy rakott tésztának.

    VálaszTörlés