2011. január 30., vasárnap

Lekváros rétesvariációk + egy díj




A TV Paprikán láttam szerda este, asszem Magos Zoltán készítette. Asszem. Míg néztem, az járt a fejemben: ez nekem miért nem jutott eszembe eddig?

Másnap már vonultam is a boltba réteslapot venni, minden más adott volt itthon. Lekvárjaim függvényében végül több verziót is csináltam - tök jók lettek!

A legjobb a sárgabarack-dió kombináció lett - mint a zserbó!




Lekváros rétesvariációk


Hozzávalók:

  • 6 réteslap
  • lekvár - tetszés szerinti ízben
  • darált dió
  • darált mák
  • cukor
  • 1 tojás


A réteslapokat óvatosan széthajtogatjuk egy konyharuhán.

A diót megdaráljuk, összekeverjük ízlés szerinti cukorral.

A mákot összekeverjük szintén csak ízlés szerinti cukorral, és így együtt daráljuk le.

Két réteslapot fektetünk egymásra szárazon, ezt most nem kell olajozni. A réteslap egész felületét bekenjük lekvárral, majd meghintjük cukros dióval/cukros mákkal. Feltekerjük, mint egy beiglit, tepsire fektetjük, tetejét lekenjük tojással. Hasonlóan járunk el a maradék 4 lappal is - összesen 3 tekercset kapunk.


Nálam a következő kombinációk készültek:
  • sárgabarack lekvár - dió
  • szilvalekvár - dió
  • szilvalekvár - mák

180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük a réteseket. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rombuszokra szeleteljük.



Opcionálisan csokoládészószt is kínálhatunk mellé, hogy teljes legyen a zserbó-feeling!


S a kreatív blogger díj - Dittától, köszönöm szépen!



Meséltem már 7 titkot egyszer itt. Így most ezt a díjat azoknak szeretném ajándékozni, akik ma valami kreatívval nyűgözik le a családot vasárnap délben!



7 megjegyzés:

  1. Bármelyiket szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  2. Akkor jöhet a híres, tapolcai palacsintával töltött rétes!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól hangzik mindegyik.Igy szépen sorban jöhetnek is:)

    VálaszTörlés
  4. Én is bevállalnák pár szeletkét, főleg a csokoládészószos változatból.:)))

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyon ötletes, finom lehet

    VálaszTörlés
  6. Nálam is pici meglepi vár:) én ezt sztem addig enném, míg egy morzsa van belőle;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.