2014. augusztus 4., hétfő

Ír baracktorta



Rachel Allen almatortájának kistestvére, szezonális gyümölcsre hangolva.

Mindössze 10 perc az összeállítása - és iszonyatosan finom...







Ír baracktorta


Elkészítési idő: 10 perc + 35-40 perc sütés


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


  • 22,5 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • + 2 ek barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1+1 ek. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 6 db nektarin/őszibarack
  • 1 csapott tk. őrölt fahéj




A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a vaníliakivonatot és a tejet - puha, sűrűn kenhető tésztát kapunk eredményül.

A nektarinokat megmossuk (az őszibarackokat meg is hámozzuk), és nem túl vékony cikkekre vágjuk.

A két evőkanálnyi cukrot elkeverjük az őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral.

Egy 22 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, a tésztát belekanalazzuk, elkenjük rajta.

Kirakosgatjuk a nektarincikkekkel és meghintjük a fahéjas-vaníliás cukorral. 

Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Langyosan, cikkekre vágva tálaljuk.






2 megjegyzés: