2014. augusztus 20., szerda

Hajtogatott krumplis-tökmagos pogácsa



Az új kenyér ünnepére egy pogácsa! Foszlós, ízes, puha - de ropog benne a tökmag :-)

Légiesen könnyű tészta, senkit ne ijesszen el a hajtogatás, mert nem lehet elrontani, s bőven megéri a belefektetett munkát.

Főleg, hogy a készítési idő java részében a tészta egy konyharuha alatt pihen!

Ha nincs tökmag, nyugodtan elhagyható, hirtelen jött ötlettől vezérelve tettem bele.






Hajtogatott krumplis-tökmagos pogácsa


Elkészítési idő: 2,5 óra


Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:


  • 2 közepes főtt krumpli kihűtve (vagy maradék krumplipüré!)
  • 15 dkg zsír
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 50-55 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 1 ek. só
  • késhegynyi őrölt bors
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 10 dkg héj nélküli tökmag



Tetejére:

A krumplit kockára vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük/átpasszírozzuk. Teljesen kihűtjük.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. A liszt mennyiségét nagyban befolyásolja mind a tojás nagysága, mint a krumpli minősége.

Dagasztás után rögtön dolgozunk vele tovább, nem kell keleszteni.

Lisztezett munkalapon egész vékony téglalappá nyújtjuk, majd hármas hajtással hajtogatjuk. Felülről-alulról, majd jobbról-balról. Tehát a felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk. Hajtogatás után pihentetjük 15 percet, majd a nyújtást-hajtogatást még kétszer, összesen tehát háromszor megismételjük. Eközben az élesztő is végzi a dolgát: a tészta gyönyörű hólyagosra kel.

A harmadik nyújtást követően szórjuk meg a tésztát a durvára vágott tökmag felével, és így hajtogassuk meg a tésztát.

Ha háromszor meghajtogattuk, szabályos téglalappá nyújtjuk, bő ujjnyi vastagságban. A tetejét kenjük le a felvert tojással és megszórjuk a maradék tökmaggal. 

A "szabási hulladék" elkerülése végett éles késsel egyszerűen kockázzuk fel a tésztát, így újragyúrt, újraszaggatott "bodagok" nélkül 100%-os a tésztakihasználásunk! Természetesen nyugodtan szaggathatjuk hagyományos kerekre is a pogácsákat!


Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 20 percig még kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel, s a pogácsákat 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.



4 megjegyzés:

  1. Jöhet, de csakis tökmaggal! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ámlegyen :-DD Mondjuk sajttal is isteni... :-))

      Törlés
  2. Csatlakozok Izához, a tökmagot én sem hagynám ki belőle, nagyon szeretem! :) Úgy lekapkodnák pár kockát a tálcádról! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, próbáld ki a tésztát töltött péksüteményként! :-))

      Törlés