2015. április 1., szerda

Csirkés pite spenóttal és mézkaramellás körtével



Színtiszta maradékhasznosítás végeredménye ez a pite :-)

Adott volt egy árva, de hatalmas körte, s egy szaftos grillcsirke mellehúsának fele és egy egész comb... A spenótot már én vettem hozzá tudatosan, elképzelve, mennyire jók lesznek így együtt egy pitében, sós és édes egy falatban.

Annyira finom lett, ahogy azt elképzeltem. 

Ajánlom :-)




Csirkés pite spenóttal és mézkaramellás körtével

Elkészítési idő: 1 óra + min. 30 perc a tészta hűtésére

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 mk só
  • őrölt bors
  • 1 tojás sárgája
  • 1-3 ek. nagyon hideg víz


A töltelékhez:

  • maradék sült csirkehús, nálam most fél mellehúsa s egy egész comb
  • 10 dkg (bébi) spenót
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 nagy/2 közepes körte
  • 2-3 ek. méz
  • só és bors
  • frissen reszelt szerecsendió



A tészta hozzávalóit villámgyorsan összegyúrjuk. Szerintem úgy a legkönnyebb, hogy a hozzávalókat a víz kivételével késes betétű robotgépbe tesszük, s pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük. Utána tálba borítjuk a vajas morzsát, és néhány mozdulattal tésztává gyúrjuk annyi vízzel, amennyitől összeáll - kanalanként adagoljuk hozzá.

Egy 22 cm-es formát kivajazunk, és azon frissiben kibéleljük az omlós tésztával, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A körtét meghámozzuk, s nagyobb darabokra vágjuk. A mézet takaréklángon karamellszínűre olvasztjuk egy serpenyőben, majd a hőfokot nagyobbra emelve több adagban megforgatjuk benne a körtedarabokat. A karamell vonja be, de vigyázzunk, nehogy párolás közben szétessen, nem kell teljesen megpuhulnia, hisz még sütni is fogjuk!

A spenótot alaposan megmossuk, leöblítjük, majd egy serpenyőben mindenféle további folyadék vagy zsiradék hozzáadása nélkül néhány perc alatt megpároljuk, hogy kissé összeessen.

A csirkehúst leszedegetjük a csontokról, és falatnyi darabokra vágjuk.

A tejszínt elkeverjük a két tojással, sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.

Ha a tészta kihűlt, alját villával megszurkáljuk, és 200 fokosra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. A hőfokot visszavesszük 180-ra.

A tésztából kimaradt tojásfehérjével kenjük be az elősütött tészta felületét, így az majd megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa az omlós tésztát.

A tésztakéregbe halmozzuk a csirkefalatokat.

A tojásos tejszínben elkeverjük a megpárolt spenótot, s egyenletesen rálocsoljuk a pitére. 

A tetejére rakosgatjuk a karamellás körtét, majd sütőbe tesszük kb. 30 percre, illetve míg a pite közepe meg nem szilárdul.

Ha készen van, hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva kínáljuk.




4 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit! Ez bizony nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági :-) Ti is szeretitek az édes-sós párost, biztos ízlene Nektek is!

      Törlés
  2. Már megint remekeltél! Spenót nélkül a jövőhéten elkészítem, mert biztos marad sült husi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabi, hirtelen ötlet szülte pite, de tuti lett - és spenót nélkül is szuper lesz, ez biztos!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.