2009. május 29., péntek

Angol tejes zsemlekenyér

Múlt péntek délután a sütőm csütörtököt merészelt mondani... Pénteken, amikor a barátnőimet vártam egy jó kis dumapartira - fiúk nélkül. Fiúk raftingolni el :-)

Előző nap még nekik sütöttem húst és sós perecet, gond egy szál sem. Szó nélkül romlott el, előjelek nélkül, szerencsére csak a gombja. Pont elég volt, hogy ne tartsa meg a lángot... Hétfőn aztán jött a gázos bácsi, és 10 perc alatt horrorisztikus áron állított a gombon... Mindegy, mert sütőm nélkül félkarú óriás vagyok :-)) "Bóti" kenyeret ettünk!

Ezt a guszta, fini kis tejes zsemlét sütöttem a legnagyobb megelégedéssel újra üzemképes sütőmben. Az eredeti recept eredetileg kenyeret írt, így lett a neve zsemlekenyér. Foszlós bélű, puha, illatos péksütemény!


Angol tejes zsemlekenyér

Hozzávalók 9 darabhoz:

  • 2 ek. olaj/1-2 dkg vaj
  • 3 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • tetejére tetszés szerinti magvak

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, dagasztjuk-kelesztjük. Nem kel meg hatalmasra, semmi pánik!

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 9 egyenlő darabra vágjuk, melyekből kis gombócokat gömbölyítünk a tenyerünkben. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, majd konyharuhával letakarva langyos helyen kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel. Ha a zsemlék duplájára keltek, tetejüket lekenjük vizes ecsettel, és meghintjük tetszés szerint magvakkal - mák, szezám, napraforgómag, tökmag, stb.

25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

13 megjegyzés:

  1. Vikim, ezek a zsömik egyszerüen gyönyörüek! :))) Mindenképp ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  2. Okés, várom a postot a végeredményről :-)

    Ja, esetleg a vendégségbe is, hétfőre, langyosan eltépkedni a husi és saláta mellé! Hm?

    VálaszTörlés
  3. Én azt a zsemikét kérem, aminek olyan gusztán be van vágva a teteje-láttam, az rám kacsintott-az az az enyém akar lenni:))))))))))))

    VálaszTörlés
  4. Kacsintós zsemi, ez kész :-DDD Oké, tedd a magadévá!

    VálaszTörlés
  5. Bocs...letéptem egyet a széléről...finom volt:)

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Most fogom a fejem,mert nemrég dagasztottam be egy adag tejfölös kiflit.Ha előbb erre járok.....na majd legközelebb.Ami késik,nem múlik:-D{milyen bölcs lettem hirtelen:-D}

    VálaszTörlés
  7. Belly, lesz annak a tejfölös kiflinek gazdája, úgy gondolom :-) S itt van előttünk a hosszú hétvége!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! S én is gondban vagyok, mert Manapóm éppen fogyózik, semmi szénhidrát, úgyhogy ha megsütöm és leszámolom Manó adagját, hét zsömlényit nekem kell majd megenni ... de csak elfogy :)

    VálaszTörlés
  9. Hali, Manka vagyok. Nem tudtam profilt csinálni :D
    Megcsináltam, de nekem a 3dl tej sok volt, nagyon ragadt a tészta :( még tennem kellett bele lisztet. Viszont eszméletlen finom lett :D És mivel nekem nem voltak itthon magvak, Dejódiót szórtam rá :D Így is nagyon jó lett :D

    VálaszTörlés
  10. Szia Manka!

    Az igazság az, hogy lisztje válogatja! Érdemes dagasztás közben figyelni a tésztát, és ha nagyon lágy, liszttel korrigálni, ha kemény, valamilyen folyadékkal.

    Ügyes vagy :-) És örülök, hogy ízlett!!!

    VálaszTörlés
  11. Szia Viki!
    (megint Manka)
    Ezen felbuzdulva azt hiszem, további receptjeidet is meg fogom próbálni :D Nem vagyok egy ász a sütés terén, de ez most dobott rajta egyet :D:D
    Még egyszer köszönöm a sikerélményt :D

    VálaszTörlés
  12. Szia Manka :-) Örülök a sikerélményednek!!! Hajrá!!!

    A receptek kipróbáltak, ott a fotó, hogy működik :-) Sok-sok sikert!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.