2009. május 10., vasárnap

Epres-fehércsokis pannacotta

Ancsi barátnőm kért meg még jócskán az eperszezon előtt, hogy egyszer csináljak már neki pannacottát, mert imádja :-) És én biztos tudok olyat csinálni. Meg is beszéltük, hogy okés, ha bejön az eperszezon, már állok is neki.

Bejött az eperszezon! Ancsika, ez volt a főpróba, egyúttal referenciamunka! S hogy ilyen remekül sikerült, megismétlem a 23-i hétvégén! Jó?



Pannacottát készíteni rém egyszerű! Egyetlen parám volt, név szerint a zselatin. Hátam mögött van egy emlékezetes születésnap, amikor is a népes család előtt akartam hatalmasat villantani egy korábban már kipróbált, s naná, hogy akkor mesésen sikerült sütivel. Na akkor a zselatint elszúrtam, nem kötött meg - a sütit meg kikanalaztuk a tepsiből...

Ezért is volt most főpróba a pannacottával :-) Mielőtt beégek a lányok előtt :-))



Epres-fehércsokis pannacotta

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1 tábla fehércsoki
  • 6-8 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csomag Zselatin Fix (!!)

A tejet és a tejszínt összeöntjük egy kis lábasba. Beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját. Nagyon alacsony hőfokon éppen annyira melegítjük csak fel, hogy a csoki és a cukor felolvadjon.

Lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük. Belekeverjük a Zselatin Fixet. Ezt se melegíteni, se forralni, se semmi. Működik! Isten áldja, aki kitalálta!

4 tálkába szétadagoljuk a pannacotta alapot. Beledobálunk tálkánként 2-2 feldarabolt epret. Lefedjük folpackkal, és hűtőbe költöztetjük min. 3 órára.

Ha megszilárdult, további eperdarabokkal, citromfűvel tálaljuk.





20 megjegyzés:

  1. Ez igen, Viki!!!
    Ez nagyon ott van.....
    Grat!!!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörüséges! :) Ügyi vagy!
    Elöször azt hittem nekem készítetted, aztán rájöttem sajnos, hogy nem egy tarka kutya van a világon! :))) Sajnos nem én kaptam! :(

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép! Lenyűgöző!
    Jövő héten kinézek a piacra. Azt mondjátok, hogy már eperszezon van. Meg kell győződnöm róla! (Tényleg van már finom hazai?)

    VálaszTörlés
  4. Viki,
    a zselatinfixxel azon szoktam parázni, hogy kiemeli, hogy a cukrot csakis UTÁNA add hozzá, ne előtte....
    Lehet, hogy feleslegesen bonyolítottam ?

    Napmátka,
    annyira benne vagyunk, hogy míg 1 hónapja minden nap volt a boltban-most meg 1 hete nem tudok venni:( Azt mondják, idén korán leérik, sajna...Mielőbb be kell gyüjteni az epertartalékokat, nekem pl. lekvárnak is kellene....

    VálaszTörlés
  5. Viki nem hiszed el, de én is ezt csináltam volna, ha lett volna otthon fehér csoki...de mivel nem volt, ezért simán öntet lett belőle, de az sem volt rossz:), meg is mutatom majd.
    A tied gyönyörű!!!

    VálaszTörlés
  6. Szia Lányok! Köszönöm, köszönöm :-)

    Áááááállati finom volt, pedig nagyon izgultam előtte, megdermed-e! Nyilván ilyenkor sikerül a legjobban :-)

    Napmátka, igen! Már van finom hazai, zamatos, szántóföldi eper! Ez konkrétan az!

    Mian-Ancsika, bepótoljuk :-)

    Kata :-)) Hihi, kicsi a világ, igaz? :-))

    Trinity, a Zselatin Fixet én ezek szerint végig se olvastam rendesen :-)) A végén beleborítottam, aztán gyerünk! Megkötött!

    Limara, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  7. Nekem az első pannacottam nem sikerült, nem kötött meg, pedig én nem paráztam :))Azóta nem próbálkoztam. Ez nagyon fincsi lehetett.

    VálaszTörlés
  8. ManóAnyó, a Zselatin Fix előtt leborulok :-)) Minden körülmények között működik!

    Ööö, nagyon finom volt...

    VálaszTörlés
  9. Tegnap én is panna cottáztam. :-))))

    VálaszTörlés
  10. Gabriella, a káprázatos torta mellett??

    Duende, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  11. Szia! Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy milyen fehércsokit használtál? Mert én nemrég fehércsokival szerettem volna bevonni muffint...csak épp egy csomós izé lett a csokiból,gőz fölött olvasztottam és Tibi fehércsokit használtam...Szóval félek,hogy ennél se olvadna meg normálisan a tejes tejszínbe a csoki.

    VálaszTörlés
  12. Szia Éva, ebbe pont Milka sikerült - mert csak az volt a boltban. A fehércsoki nagyon alattomos ám, olvasztani nagyon macerás! A hőfok a titka mindennek, a lehető legalacsonyabban kell.

    A tejben simán felolvadt, kicsit volt csak melegebb, mint kézmeleg a folyadék (lásd alacsony hőfok!)Semmi gond nem volt vele, sima maradt, nem lett göcsörtös.

    Esetleg olvasztáskor adj hozzá valamilyen plusz zsiradékot: vajat, olajat vagy pici tejszínt, hogy még véletlenül se csomósodjon össze. Utána úgyis visszaszilárdul!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm :)! Amúgy tettem bele vajat is,mikor olvasztottam...de az meg különvált tőle :D. Szóval volt a csomós csoki,meg az olvadt vaj...de a kettő vhogy nem smakkolt :D. Akkor azt hiszem marad a Milka...talán nem lesz belőle tehén :D.

    VálaszTörlés
  14. Bocsi, hogy belekontárkodok, de én mindig olajat szoktam az olvasztott csokihoz tenni, nem vajat. Egyszer egy nénitől hallottam, azóta így csinálom. Sőt, ha nem igazán tuti a csoki, akkor lehet vele bőkezűbben is bánni, csak jobb lesz tőle.

    VálaszTörlés
  15. Jujj Viki! Ez tökéletes lesz! Valami jó kis pezsgő hozzá,nem? Húúú, de várom a 23.-át!! Sok puszi
    Ancsi

    VálaszTörlés
  16. Kata, igazából én is mindig olajat használok,mert ráadásul jól adagolható is! Egyből látszik, hogy mennyi az annyi.

    Éva, hajrá! Remélhetőleg a lilabocis jobb lesz!

    Ancsikám, csak neked :-))) Pezsgő! Mekkora ötlet! Édeset, szárazat?

    VálaszTörlés
  17. Ezt meg nekem kell kipróbálnom, még sosem csináltam pana cotta-t, nagyon guszta, Viki! :)

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok! A 22-i tökéletes volt, nagyon jól kiegészítette az eper. Lehet nyugodtan nyálat csorgatni! Na jó nem is vagyok szemét. Viki, Isten áldja a kezedet meg az eszedet, a többit nem sorolom!! Pussz

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.