2009. május 3., vasárnap

Gyümölcsös túrógerinc

25 dkg túró árválkodott a hűtőben, és ránézve határozottan valami desszertre asszociáltam :-) Van egy ehhez hasonló joghurtos receptem, ami színtiszta joghurtból, némi zselatinból, cukorból és gyümölcsből áll, s hasáb- vagy őzgerinc formában kell dermeszteni, ez lett túróra átkomponálva.



Eredetileg bogyós gyümölccsel szerettem volna megdobálni, fagyasztott szederrel vagy málnával, de egyiket - sőt semmilyet! - nem kaptam a boltban. Az eper ilyenkor még inkább dekorációs célra szolgál szerintem, maradt a befőtt kényszerből. Trópusi mixet választottam, de nem volt rossz döntés!

Most azon morfondírozok, hogy natúr is ki kellene próbálnom legközelebb, gyümölcs nélkül, s formából kiborítva csokival bevonni - mint egy gigantikus túrórudi :-) Vagy nem egészben dermesztve, hanem egyszemélyes adagokban, guszta kis tálkákban!



Gyümölcsös túrógerinc

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • ízlés szerint 15-20 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor vagy 2 tk. vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 púpos ek. zselatinpor
  • tetszés szerinti, lehetőleg puha gyümölcs

A tejet meglangyosítjuk, és simára keverjük benne a zselatint. Forrósítani, forralni nem kell, nekem így is teljesen, tökéletesen szilárdította a masszát! Míg összeállítjuk a túrós krémet, állni-dagadni hagyjuk.

A túrót ne törjük át, jó lesz néhol ráharapni 1-1 nagyobb szemcsére! Összekeverjük a cukorral, a vaníliával, a citrom reszelt héjával, csipet sóval. Hozzáöntjük a zselatinos tejet.

A tejszínből közepesen kemény habot verünk, nem kell kőkeménynek lennie, s kíméletesen, több részletben hozzákeverjük a túróhoz.

Egy őzgerinc vagy hasábformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy jócskán túllógjon a szélén. Beleöntjük a túrókrémet (ijesztően folyékony, semmi pánik, megköt!) és megdobáljuk gyümölccsel. Ráhajtjuk a tetejére a folpack lelógó széleit, s néhány órára, de az sem baj, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap tálra, tálcára borítjuk, tetejéről lehúzzuk a folpackot és szeletekre vágva tálaljuk.


8 megjegyzés:

  1. És.........................
    Megint a túróé a föszerep!!!! Yesssss!!!
    Csoda klassz! :))))))
    Én is épp ügyeskedek, bár nem túróval. Hamarosan jelentkezem.

    VálaszTörlés
  2. Mondom én, hogy együtt gondolkodunk :-))

    Állat finom :-D

    Akkor várjuk az újabb költeményt!

    VálaszTörlés
  3. Szuper ez a trópusival! Imádom!!!

    VálaszTörlés
  4. Oh, neeee....
    Ennek nem lehet ellenállni. Hogy fogom kibírni holnapig, amíg túróhoz jutok? :)))

    VálaszTörlés
  5. Trinity, én meg az igazi magyar, pici epreket várom :-)

    ManóAnyó, az semmi! Még dermednie is kell :-D De megéri!

    VálaszTörlés
  6. Én a recept elején említett "hasonló joghurtos recept"-et kerestem az oldalon, de nem találom. Csináltam már én is joghurtosat (a fiam nagyon szereti!) de ezt is kifogom próbálni, nagyon kíváncsi vagyok rá. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.