2010. április 18., vasárnap

Csokoládés tejberizs



Vagy tejberizs "dölux" :-)

Valamiért nem műfajom a pohárkrém, a poharas desszert. Az egy meghatározott mennyiségű adag, amit otthagyni udvariatlanság, ha nem ízlik, de már beleettünk, de mi van, ha nagyon ízlik? Fogjak hozzá egy másikhoz? Na de kettő már sok! Tisztára tudathasadás :-DD

Erre tessék, itt a kivétel, ami erősíti a szabályt! Ráadásul csak előnyökkel bír! Remekül előkészíthető, sőt elő is kell készíteni, mert hűtést igényel. A csokis-rizses alapból aztán ki-ki tetszése/étvágya szerinti porciót kanalaz a poharakba, majd hinti meg gyümölcsökkel és koronázza meg tejszínhabbal.

Ja, hogy mellesleg nagyon csokis? Ez csak természetes :-)

Lizann barátnőmék jöttek vendégségbe, s ezt kapták desszert gyanánt. Akkor csak annyit mondott, húúúúúúúú Viki, de részletekben nem bocsátkozott...




Csokoládés tejberizs


Hozzávalók:


  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 mk. fahéj
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 2-3 dl tejszín
  • tetszés szerinti bogyós gyümölcsök
  • tejszín a tetejére


A rizst alaposan megmossuk, s annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Közben a tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne az étcsokoládét.

Ha a rizs felszívta a vizet, hozzáöntjük a csokis tejet, s takaréklángon, kevergetve készre főzzük, vigyázva rá, oda ne kozmáljon. Ha kevés lenne a tej, nyugodtan adagoljunk hozzá apránként, hogy egészen puha legyen!

Ha kész, hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat, és kihűtjük.

A tejcsokoládét durvára vágjuk, a tejberizshez keverjük. Mehet a hűtőbe.

Tálalás előtt a tejszínből kemény habot verünk, óvatosan összeforgatjuk a rizzsel. Kelyhekbe adagoljuk, tetejét megszórjuk gyümölccsel, és jól megpúpozzuk tejszínhabbal.

Nem egy franciás könnyedségű desszert, mert a sok csoki és a rizs együtt nagyot üt, de szerintem nagyon ott van :-)




Ihlet: Stahl Judit


17 megjegyzés:

  1. Miért is lepődnék meg. Csoki is van benne. Nem, van benne, hanem ez az egész csokis.
    Adnék érte csoki és csokis keksz fagyit. Na?

    VálaszTörlés
  2. Ujra csoki? Ez mar fuggoseg... hogy maskepp ne mondjam.

    VálaszTörlés
  3. HŰŰŰ-HAAAA
    Jöhet egy adaggal ;)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta:))) Én évekig nem tudtam jó tejberizst készíteni, kiderült az volt a baj, hogy csak tejben tettem fel a rizst főni, mióta felesben főzöm már puha lesz a rizs.

    VálaszTörlés
  5. Viki drága, te már nem is Chef Viki vagy, de Csokis-Chef Viki :)

    Érdekes, én itt hallottam először, hogy a tejberizst vízben vagy fele vízben főzik. Én úgy tanultam, hogy tejben és csak tejben, nem vizezem, finom puhára fő a rizs és nem is málik szét; 'titka', hogy alig kevergetem és azt is villával, gyöngéden.

    VálaszTörlés
  6. Tudtam, hogy valami csokis finomságért be kell ide néznem... :)) És van!
    Egyébként én is csak tejben szoktam főzni... :)

    VálaszTörlés
  7. Max, velem lehet tárgyalni :-))) Nagyon kívánatos cseretermékeket ajánlottál fel - áll az alku!

    VálaszTörlés
  8. Jaj Edit! Tán csúnyát mondtál volna???

    VálaszTörlés
  9. Köszi Krisztina :-) Ritkán főzök tejberizst, hamarabb kész a gríz :-) Ezen épp csak annyi víz volt, amiben kvázi előfőtt a rizs - de tök jó lett!

    VálaszTörlés
  10. Garffykám, legyek CCV? Előfőzés volt a vízben, épp csak duzzadjon, utána már a csokis tejben fürdőzött, ráadásul végig kavargatni kellett, nehogy odakapjon a csoki!

    Végképp nem értem :-)

    VálaszTörlés
  11. Felhőlány, örülök, h nem okoztam csalódást :-DDD

    VálaszTörlés
  12. Viki, akkor részletezném a húúúút. Húúú, mert előtte, 3 vagy 4 iszonyat finom, de igen laktató melegszendvicsedet nyomtam le, és hát a tejberizs sem volt bébiadag. Húúúúú=marha finom, de pattannak le a gombok rólam. Egyébként meg fogom csinálni. Pusszantás érte!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon király! Én is megcsinálom. Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  14. Liz, akkor megnyugodtam :-) Örülök, ha ízlett :-)


    Andi, köszönöm :-) Várom a referálást :-) Egyébiránt meg az istenke éltessen (tegnapi) névnapodon!

    VálaszTörlés
  15. Szuper!!!!! Csokisan még nem csináltam, de ahogy elnézem imádnám!!!Most nagy sóhajtások közepette szemezek vele még egy kicsit!!:))

    VálaszTörlés
  16. Gizike, szerintem nagyon csípnéd :-))) Tejberizs, ropogós csokidarabokkal, gyümölccsel és tejszínhab.

    :-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.