2010. április 2., péntek

Maradék főtt tésztából: tésztafelfújt tejfölös gombamártással



Nem tudom, más kétszemélyes háztartásokban hogy van - nálunk rendre kimarad a fél kilónyi főtt tésztából valamennyi. Kettőnknek két evésre sok, háromra kevés.

Szárazon rakosgatni nem szeretem bontott zacskóban, mert összejön 2-3-4 fajta tészta - az meg hogy néz ki egy tányéron :-) Kész nyűglődés :-)

Ilyenkor jön a fejtörés, majd a megvilágosodás! Garffyka barátnőm követett el egyszer ilyet, ő villámvacsoraként, én maradékhasznosításként. Kitűnő ötlet, s voltaképp mindent beletehetünk, ami a hűtőben állomásozik.

Mellé a halál egyszerű gombamártás olyan jó lett, hogy úgy kellett a számra és a kezemre ütni, el ne kanalazzam csak úgy magában :-)







Tésztafelfújt tejfölös gombamártással

Hozzávalók:

Felfújthoz:
  • 3-4 marék maradék főtt tészta
  • 15-20 dkg jóóóóó húsos császárszalonna
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 2-2,5 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 tojás


Gombamártáshoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg gomba (csiperke)
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejföl
  • só, bors


A szalonnát felcsíkozzuk, pici olajon pirosra sütjük.

Besamelt készítünk: 1 ek. olajon megpirítunk 1 ek. lisztet, apránként, folyamatosan kevergetve felöntjük tejjel, kiforraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, hűlni hagyjuk.

Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojássárgáját, a kisütött szalonnacsíkokat, hozzáadjuk a főtt tésztához, végül belekeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét.

Muffinformát vagy kis kompótos tálkát kivajazunk, belehalmozzuk a tésztamasszát, és forró sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Míg sül, összedobjuk a gombamártást. Megtisztítjuk a hagymát és a gombát. Hagymát finomra, gombát cikkekre vágjuk. Pici olajon megpirítjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, s addig pároljuk, míg elfővi a levét, de ne teljesen, némi lé maradjon alatta. Megszórjuk 1 ek. liszttel, elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, lassú tűzön kiforraljuk. Sózzuk, borsozzuk.

A felfújtat kiborítjuk a formából, s a forró gombamártással tálaljuk.





12 megjegyzés:

  1. Ezek a kedvenceim, az ilyen receptek, ugyanis teljesen életszerűek. Jó ötlet a maradék újrahasznosítására. Ha meglátogatod a blogomat, ott is találhatsz néhány ilyet. Persze nem biztos, hogy aki olvassa pont ezekkel a maradékokkal álldogál tanácstalanul a tűzhely mellett, de ötletadónak pompás.
    Üdv:
    Ildikó (konyhaklub.blogspot.com)

    VálaszTörlés
  2. Isteni lehet. Jaj ezt elmentem, húsvét után el kell készítenem

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm :) Örülök, hogy ízlett! A gombamártás csábítóan hangzik :)

    VálaszTörlés
  4. Ildikó, köszönöm :-) Olyan receptekre törekszem, amihez a sarki kisboltban is be lehet vásárolni, elérhető áron ehetőt tenni a tányérra.
    Megyek a konyhádba nézelődni :-)


    Bia, a húsvéti maradékokat klasszul bele lehet tömködni egy ilyenbe: sonka, torma, főtt tojás... Hajjaj :-))


    Garffyka, hát én köszönöm a pompás ötletet!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ötletes!Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok az egész családnak!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Ottis!

    Szép Húsvétot nektek is!

    VálaszTörlés
  7. Ezt mi is szeretnénk,nagyon guszta.:-)) Meglested Edwardot?:-))

    VálaszTörlés
  8. Andi :-DDDD Csak a Fókuszban :-)))) Hajnalig ott állni és sikítozni - hát ahhoz mán vén vagyok :-)))

    Épp most voltam Nálad nyálat csurgatni!

    VálaszTörlés
  9. De jó ötlet, már el is viszem.
    Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szuper ötleted volt megint. A gombamártást én is szeretm. Viszem a receptet, vagy inkább a tányéromat hoznám!!:))

    Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!

    VálaszTörlés
  11. A tésztafelfújt ötlete nagyon jó, hogy tegyük nem uncsivá a tészta köretet és ropogóssá :)
    Bár én még beledobáltam pár fűszert a gombás szószba, nagyon jó a párosítás, és nagyon ízlett mindenkinek :) Köszi

    VálaszTörlés
  12. Langel, ugye? Főtt tészta, de mégis mennyire más!

    Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek!

    VálaszTörlés