Délben eszünk meleget, mindketten a munkahelyünkön - azt, amit előző este főztem. Reggel és este valami hideg, úgynevezett "vadász menü" van. Értsd: amit kivadászunk a hűtőből.
Ez jellemzően kenyér, valami kencével, feltéttel, sajttal és zöldfélével. Amire egy idő után még annál is jobban rá lehet unni...
Ilyenkor az ember lánya erőt vesz a lustaságán, és megpróbál valami egyszerűt kreálni vacsorára a vajaskenyér helyett.
A héjában sült krumplival személy szerint nagy barátságot ápolok: gyerekként papa nagyon sokszor sütött apró szemű krumplit a sütőben, meghámozta és kolbászzsíron átpirította. Imádtam, imádom a mai napig!
Ezt a verziót egy külföldi oldalon láttam, és nyomban csaptam is a homlokomra: hogy ez eddig nekem miért nem jutott eszembe?!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwtlzc08yLhggvmdoa-Vso5OWtcgoXNHRq7lzJLEnl7sR7XCMlxfvDy0OfpBgWQBmCe-u8jp0aQ5fX2m0Znd1Is8NDGdK7y3dFnPTlOqQzdRjXM8pHZslwv7v52dRuxBq7pUIqr275N0UT/s400/Krumpli+003.jpg)
Héjában sült krumpli tojással
Hozzávalók személyenként:
A krumplikat megmossuk, sütőben kb. 50 perc alatt héjában puhára sütjük. Valamiért én idegenkedem az oda nem illő héjtól - így sütés és némi hűlés után megpucoltam.
A sült krumplit gyengéden megskalpoljuk, és kivájjuk a belsejét egy kiskanállal úgy, hogy körben sértetlen maradjon a fala. Meghintjük sóval. A kivájt belsejét el ne dobjuk! Jó lesz az még valamibe :-)
Az üreget megpakoljuk karikára vágott újhagymával, sonkacsíkokkal (ezek itt az opciós lehetőségek), és óvatosan beleütünk egy tojást. Előbb feltörjük egy csészébe, utána vigyázva beleengedjük a krumplicsónakba.
Újra csak megsózzuk, tetejére csippentjük a reszelt sajtot, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a tojás a kívánt szilárdságot el nem érte. Ez kb. 20 perc - sütőben nehezebben szilárdul a tojás.
Friss kenyérrel vagy pirítóssal kitűnően tunkolható!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiruHtP6yv9KUj0HuZ3pMVywXXXf2CvnpUJivi81m5HE5zcTHBjoMrTo-Qj8RIZcHG0CC3SJLoHhTADN2aP2UjmqEV643w9y0jDg1LVyc-6GFiSmG5fw-L8sOLsRRHSweY2DmFG7d1ZtZqW/s400/Krumpli+004.jpg)
Ez jellemzően kenyér, valami kencével, feltéttel, sajttal és zöldfélével. Amire egy idő után még annál is jobban rá lehet unni...
Ilyenkor az ember lánya erőt vesz a lustaságán, és megpróbál valami egyszerűt kreálni vacsorára a vajaskenyér helyett.
A héjában sült krumplival személy szerint nagy barátságot ápolok: gyerekként papa nagyon sokszor sütött apró szemű krumplit a sütőben, meghámozta és kolbászzsíron átpirította. Imádtam, imádom a mai napig!
Ezt a verziót egy külföldi oldalon láttam, és nyomban csaptam is a homlokomra: hogy ez eddig nekem miért nem jutott eszembe?!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwtlzc08yLhggvmdoa-Vso5OWtcgoXNHRq7lzJLEnl7sR7XCMlxfvDy0OfpBgWQBmCe-u8jp0aQ5fX2m0Znd1Is8NDGdK7y3dFnPTlOqQzdRjXM8pHZslwv7v52dRuxBq7pUIqr275N0UT/s400/Krumpli+003.jpg)
Héjában sült krumpli tojással
Hozzávalók személyenként:
- 2 db nagyobbacska krumpli
- 2 db tojás
- 1 szál újhagyma
- néhány csík sonka
- 2 nagy csipet reszelt sajt
A krumplikat megmossuk, sütőben kb. 50 perc alatt héjában puhára sütjük. Valamiért én idegenkedem az oda nem illő héjtól - így sütés és némi hűlés után megpucoltam.
A sült krumplit gyengéden megskalpoljuk, és kivájjuk a belsejét egy kiskanállal úgy, hogy körben sértetlen maradjon a fala. Meghintjük sóval. A kivájt belsejét el ne dobjuk! Jó lesz az még valamibe :-)
Az üreget megpakoljuk karikára vágott újhagymával, sonkacsíkokkal (ezek itt az opciós lehetőségek), és óvatosan beleütünk egy tojást. Előbb feltörjük egy csészébe, utána vigyázva beleengedjük a krumplicsónakba.
Újra csak megsózzuk, tetejére csippentjük a reszelt sajtot, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a tojás a kívánt szilárdságot el nem érte. Ez kb. 20 perc - sütőben nehezebben szilárdul a tojás.
Friss kenyérrel vagy pirítóssal kitűnően tunkolható!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiruHtP6yv9KUj0HuZ3pMVywXXXf2CvnpUJivi81m5HE5zcTHBjoMrTo-Qj8RIZcHG0CC3SJLoHhTADN2aP2UjmqEV643w9y0jDg1LVyc-6GFiSmG5fw-L8sOLsRRHSweY2DmFG7d1ZtZqW/s400/Krumpli+004.jpg)
Na ez nagyon is nekem való. Tök jó ötlet, én is gyakran kínlódom, amikor már a fülünkön jönnek ki a kencék, és hát a kolbász-szalonna-sonka kombót is meg lehet unni.
VálaszTörlésLori, dettó! A vajaskenyér monnyon le :-DDD
VálaszTörlésEz nagyon finom! :) Extrák nélkül nálam is volt hasonló itt: http://felholanyka.blogspot.com/2009/11/sult-tojas-burgonyaagyban.html
VálaszTörlésJó néhányszor megmentette már a hétköznapi unalmas vacsorákat! :))
Ez nem is vacsora, hanem lakoma! Nálunk egyszerűbben készül a sült krumpli: a szemeket alaposan megmosom , majd hosszában félbevágva, vágott felükkel fölfelé egy tepsire rakosgatom. Jó meleg sütőben 25-30 perc alatt megsütöm, ezalatt a vágott rész szépen megpirul, és ropogós lesz. Forrón esszük, vajjal vagy kacsazsírral falatonként megkenve, lilahagyma-karikákkal, savanyú káposztával kiegészítve.
VálaszTörlésFelhőlány,egyre jár az eszünk :-)))
VálaszTörlésIldikó, na most nyelek ám nagyokat! Kacsazsír. Lilahagyma. Savanyúság. Jöhet :-) Így, ilyen sorrendben :-)
Mekkora ötlet, nagyon jó :)
VálaszTörlésHaha, nálunk ez a vadászat a KMT - ki mit talál :)
VálaszTörlésNagyon guszta, a Férj biztosan értékelné - egyébként most már ő is téged olvas :)
Köszi Bianka :-)))
VálaszTörlésKisanyó KMT :-DDD Ez tetszik!! Üdv Férjnek :-))
Én is jöttem tunkolni, nagyon ütős kis vacsorát készítettél. Én még nagyon szeretem a sült krumplit kacsazsírral és friss meleg töpörtyűvel.:)))
VálaszTörlésGyere csak Gizike! Gyere!
VálaszTörlésJaj, milyen ötletet vázoltál fel! Nyál összefut :-)
Hát csajok, itt csurog a nyálam, szuper ez a krumpli is, meg a részletes házizsíros beszámolók is! :-DD Pont most csak tésztasali volt nálunk. Így egyen az ember egészségeset:-DD
VálaszTörlésNa, aszem kenek egy kenyeret....
Egy kicsit késő van már, de jöhetek?! :))
VálaszTörlésA "jó öreg krumpli"...milyen finom is tud lenni!
VálaszTörlésAndi, ez itt a fertő :-DDD Kacsazsírban fürdünk :-)) Hagymával! Egészségedre!
VálaszTörlésCsibe, hát hogyne már!? :-))
Kata, ugye? :-) Nem kell mindig kaviár :-))