2010. április 22., csütörtök

Wass Albert: A funtineli boszorkány





Azt mondják, most divat Wass Albertet olvasni. Nem tudom, sosem voltam egy divatolvasó. Legelőször 5 évvel ezelőtt találkoztam az író egyik regényével - és szerintem nincs divatirányzat, ami mondjuk 5 éven át tartaná magát. Vagy megelőztem a divatot :-DD

Az elmúlt hetekben körbejárt közöttünk egy könyv, A funtineli boszorkány. Villámsebesen olvastuk mindannyian, mi lányok, s adtuk tovább a sorban utánunk következőnek :-)

Lenyűgöz, rabul ejt, lebilincsel. Olvasván a zamatos szavakat Nucával, a főszereplővel bolyongunk az erdélyi hegyek, zúgó fenyők között, tiszta patakok partján, vele együtt éljük ártatlan, dolgos mindennapjait, vele együtt leszünk lobogóan szerelmesek, vele együtt gyötrődünk, amikor beteljesülni látszik a cigányasszony jóslata...

Eleinte szokatlan a nyelvezet, rá kell hangolódni. Furcsa szavak, 1-1 tőmondat - de néhány oldal után már bomlik a cselekmény, s elkezd peregni a film az agyunkban. Megállíthatatlanul.


Itt egy remek összefoglaló Legeza Ilona tollából:


WASS Albert

A FUNTINELI BOSZORKÁNY


Az amerikai emigráció "legmagyarabb" írójának, az Erdélyi Szépmíves Céh egykori neves alkotójának egyik legismertebb (sok kiadást megért és több nyelvre lefordított) regénye. A funtineli boszorkány reális elemekkel vegyített romantikus, meseszerű története - az író jelentősebb írásaihoz hasonlóan - a szűkebb szülőhazába, Erdélybe kalauzolja vissza az olvasóközönséget.

A háromkötetes, terjedelmes regény hősnője a boszorkányosan szép havasi lány, Nuca. Az Istenszéke alatt, az Urszun él egy furcsa, kerek faházban apjával, a szótlan Tóderikkel. Nem ismer más törvényt, mint az erdők és hegyek törvényét, a jóságot sem Istentől vagy annak árnyékában tanulja meg, hanem a természettől. Élete nem könnyű, hiszen apját elviszik a csendőrök, így a tíz év körüli kislány magára és az emberek könyörületére utalva nő fel. Ragyogó szépségű fiatal nővé érik, aki mágnesként vonzza a férfiakat, akikről semmit sem tud. Boldogságra vágyik, de boldogtalan lesz, egy cigányasszony által megjósolt jövendő beteljesedése közepette: akit ágyába fogad, az meghal. Nuca először menekülne saját végzete elől. Szerelmes lesz a havasi király, Éltető uraság fiába. Kis kunyhót épít a Komárnyikon, ott várja szüntelenül a vadászidényt, ami elhozza hozzá szerelmesét és gyermeke apját. És a jóslat mintha hazudna, rövid időre megtalálja boldogságát, szeretete megtartja az úrfit egészen addig, amíg rá nem jön, hogy sem ő, sem pedig a gyermek nem köti hozzá a könnyelmű fiatalembert. A jóslat ekkor beteljesedik, az úrfit meggyilkolják. Éltető uraság pedig elrabolja a gyermeket - unokáját -, hogy örökösként nevelje fel. Ettől a perctől fogva Nuca tudatosan használja boszorkányos erejét: nemcsak látja az emberek szemében a múltat és a jövendőt, de megbosszul minden rosszat, amit a férfiak a nők ellen valaha elkövettek. A havasokban bolyongva teljesíti be végzetét - saját kisfia kicsúfolja, ezért Nuca megátkozza és halálra szánja fel nem ismert gyermekét -, mindörökre megteremtve a hegyek tündér-boszorkányának mítoszát.


A regény költőire stilizált nyelven megírt, az iparosodó - Monarchián belüli - Románia jellegzetes társadalmi, nemzeti és nemzetiségi alakjait felvonultató, a legendákat és a természet szépségét egyesítő, korábrázoló mű, amely bizonyos értelemben számot vet a történelemmel és benne a változó társadalmi renddel - az úri, "kiváltságos" osztály hibáival is. Mondanivalója és művészien formált stílusa az erdélyi epika maradandó vonalába kapcsolja a művet - Nyirő novelláinak és Tamási Áron prózájának hangulatát idézve. - Izgalmas cselekményvezetésű, lélekemelő olvasmány.




37 megjegyzés:

  1. Nem tudtam én sem letenni, fél éjszakán át olvastam :)

    VálaszTörlés
  2. Két éve télen olvastam a könyvet. Szényen nem szényen párszor elsírtam magam olvasás közben annyira magával ragadott a történet.

    VálaszTörlés
  3. Minden egyes szavaddal egyetértek. Nem vagyok már egy csitri, így bátran mondhatom, hogy életem egyik legnagyobb irodalmi élménye volt ez a könyv.
    Itt írtam róla pár sort -reklámmentes honlap:-))- csak az olvasás örömét "reklámozom" :-))

    http://szmari.uw.hu/fv/gondolatok/gondolatok3/gondolatok3.html

    VálaszTörlés
  4. Így vagyok vele én is...ráadásul minden évben megfordulok egyszer-kétszer a Sestinán:-)
    Itt írtam róla:
    http://href.hu/x/6ryz

    VálaszTörlés
  5. Hááát (így nem kezdünk mondatot, de mégis megteszem...:)) Wass Albertet már régóta divat olvasni. Valamikor '96-'97-ben olvastam ki az elsőt, ami épp A funtineli boszorkány volt. És képzeld, a cselekmény itt játszódik, kb. 30 km-re tőlünk. És emlékszem, akkoriban kiszámítottam, hogy épp a mi falunk határában eshetett ki a vonatból a "boszorkány" gyermeke.
    Azóta sem tudom letenni a könyveit. Igaz, most már sokszor nem tudom, hogy mit melyik könyvében olvastam, mert sokszor a téma hasonló, sőt, a helyszín is, csak épp a szereplők kicsit másak, másnevűek, de akkor is örökre a szívembe lopták magukat. A Kard és kasza, a 13 almafa és Elvásik a veres csillag, az Elvész a nyom címűeket mindenképpen elolvasásra ajánlom, bár ezeken kívül tényleg mindegyiket érdemes elolvasni.
    Puszi

    VálaszTörlés
  6. amilyen nehezen olvasok, ezt olyan könnyedén olvastam végig egy hétvégén. Rá, kb. 2-3 évére pedig a saját szememmel tapasztalhattam meg a környezetet is... :)

    VálaszTörlés
  7. Ez el fogom olvasni, meghoztad hozzá a kedvem :)

    VálaszTörlés
  8. Én is a '90-es évek végén olvastam, és örülök, hogy ezzel kezdtem Wass Albertet olvasni, és nem pl. az Átoksori kísértettel vagy más nehezebben olvasható könyvével, mert így egy életre barátságot kötöttem vele. A funtineli boszorkány elvarázsolt, szinte láttam, ahogy a patakban fogja a halat, szinte lehet érezni az erdő illatát. És persze sok szoromúság is van benne. Néhány évente újra és újra elolvasom.
    Ha már itt a gasztroblogon könyvekről is esik szó, és milyen jó, hogy esik, ajánlom még az itt megfordulók figyelmébe Kodolányi János Julianus barátját. Nehezen olvasható, korabeli nyelvezete van, de Julianusról, egy Domonkos-rendi szerzetesról ír, aki társaival két utazást is tesz, mert hisz abban, hogy keleten megtalálja a magyarok őseit és az őshazát, Magna Hungariát. Aki túljut az elején, és rááll az agya arra a nyelvre, kivételes élmény lesz a könyv.
    Visszatérve Wass Alberthez, nekem még nagy élmény volt az Elvész a nyom, életre szóló tanulságokat kaptam belőle.

    VálaszTörlés
  9. Örülök, hogy írtál róla! Múlt héten említetted nálam, meg is rendeltem a könyvet, hétvégén már olvashatom! :)

    VálaszTörlés
  10. Wass Albertet viszonylag elég későn, csak Nyirő József után, fedeztem fel. Én is ezzel a könyvével kezdtem, aztán folytattam... Szerintem az egyik legragyogóbb regénye az "Elvásik a veres csillag", ami a "Tizenhárom almafa" folytatása. Mindenképpen olvasdd el!

    VálaszTörlés
  11. Limara, én is, amikor csak tehettem! :-)

    VálaszTörlés
  12. Cs.T., könyvön én is tudok bárhol és bármikor pityeregni! Gyönyörű regény :-)

    VálaszTörlés
  13. Szmari, az tény, hogy nem ereszt egy ideig... Megyek, nézlek!

    VálaszTörlés
  14. Gabojsza :-) Irigy-irigy!!!

    :-))

    VálaszTörlés
  15. Sedith, ez valami hátborzongató és gyönyörű :-)

    Elvész a nyom-ot olvastam, teljesen használhatatlan voltam...

    VálaszTörlés
  16. Kinga, így válik valóssá egy regény :-) Elbűvölt, ugye?

    VálaszTörlés
  17. Mandy, ki ne hagyd! Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni!

    VálaszTörlés
  18. Zseniko, ahogy írod: varázslatos, és ott élsz végig Nucával, hallasz, látsz, fantasztikus!

    Az Elvész a nyom számomra katartikus élmény volt...

    S köszönöm a könyvajánlást!

    VálaszTörlés
  19. Felhőlány! Jaj de jó! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni! Majd mesélj :-)

    VálaszTörlés
  20. Notburga, én is csak huszonéveim derekán fogtam a kezembe, egy ismerősöm ajánlására - és szerelembe is estünk!

    Az Elvásik a verescsillagot is olvastam :-) Nagyon-nagyon...

    VálaszTörlés
  21. Nagyon nagy élmény volt olvasni nekem is, nem tudom, próbáltam utánanézni, hogy meg-e filmesítették vagy színpadra vitték-e a könyvet, filmről nem tudok, dokumentumfilmek vannak "csak" Wass Albertről. Lehet, hogy nem is nagyon mernek hozzányúlni, de jobb is így... Színházi előadást már csináltak belőle, de ahogy én hallom nem adta vissza a lényeget. Nagyon szeretnék eljutni arra a vidékre, megnézni Istenszékét és környékét. Viki, reméljük, hogy A. mihamarabb kiolvassa a két új könyvét és mi is nekieshetünk, ugyi?

    VálaszTörlés
  22. Csuda tudja Liz, mennyire jönne át egy ennyire az érzésekre, gondolatokra épülő regény, a jellemek, stb. Randán el lehet tolni akármilyen jó könyvet, a Da-vinci kód pl. iszonyatos volt filmen. De az is annyira összetett volt, több szálon futott, sokórás filmben lehetett volna hitelesen visszaadni.

    A környékre én is nagyon szívesen elmennék...

    A. meg remélem bírja az éjszakázást és szaporán olvassa az új könyveit ;-)))

    VálaszTörlés
  23. Igen, valóban letehetetlen és még így, sok-sok év elteltével is, ahogy felidézted, hát beleborzongtam, annyira magával ragadó és annyira megmarad hetekig az emberben.

    VálaszTörlés
  24. Néhány éve olvastam, lenyűgözött!!
    Nagyon tetszettek még az Eliza és Elvész a nyom című könyvei.

    VálaszTörlés
  25. Én is pár éve olvastam és nagyon csodálatos könyvnek tartom. Férjem munka után olvasta esténként ha jól emlékszem négy este kiolvasta!

    VálaszTörlés
  26. Iskolás koromban olvastam és nagyon nagyon szerettem.Azóta is kedvencünk Wass Albert, mondjuk itt nálunk tényleg sokan olvassák,ami érthető (Csíkszereda).Férjem nagy nagy kedvence, teljes sorozatunk van tőle...

    VálaszTörlés
  27. Nekem is nagy kedvencem ez a könyv. De szerettem az Átoksori kísérteteket, a 13 almafát többször olvastam, a Mire a fák megnőnek és a Kastély árnyékában is kedvenc. Nagyon boldog voltam, mikor a kicsi fiam szinte egy este olvasta el a Tavak és erdők könyvét. Jó volt a nyáron ezeken a helyeken barangolni.

    VálaszTörlés
  28. Igen Garffyka, ott motoz az ember agyában és annyira elgondolkodtat...

    VálaszTörlés
  29. Thrini, ha kis szerencsénk lesz - és miért ne lenne :-) - pontosan ezek a könyvek lesznek a soron következők!

    VálaszTörlés
  30. Maryanne, mi sem méri jobban a könyv csodás mivoltát, mint az, hogy a férjed 4 este alatt szippantotta fel :-)

    VálaszTörlés
  31. Juj Ottis :-) Szívesen váltanék hozzátok egy olvasójegyet :-) Ráadásul autentikus környezetben...

    VálaszTörlés
  32. Libi, sorra kell vennem azokat, amiket itt felsoroltatok :-) Még egy W.A. könyvben sem csalódtam eddig!

    Azért meg továbbra is irigy-irigy, hogy bebarangoltátok azt a vidéket :-)

    VálaszTörlés
  33. Átnézel hozzám csöppet?:-)

    VálaszTörlés
  34. Jaj, megint megyek könyvet venni???

    VálaszTörlés
  35. Meghoztad az én kedvem is!:-)

    VálaszTörlés
  36. Andi, köszönöm :-)


    Szepy, bizony ám, hogy bizony ám! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.