2010. április 30., péntek

Szegfűgombás clafoutis




Hisz senki sem mondta, hogy a tejespitének feltétlenül édesnek kell lennie! Hirtelen ötlet volt - de igen jó volt!


Szerdán reggel kimentem a piacra nézelődni - szerdán és szombaton van nálunk igazi nagy piac. Kinn a kőpadokon a kistermelők, nénik, bácsik árui: zöldségek, gyümölcsök, virágok, palánták, házi lekvárok, itt-ott füstölt szalonna, kolbász is akad.


Visszatértem a kedves hölgyhöz, akitől múlt héten a spenótot és az isteni újhagymát vettem, egy újabb köteg hagymát zsákmányoltam nála, eszméletlen finom! A fűszernövényt árusító házaspár is biztatott, hogy a kb. 20 féle növényke már az "óvodában" van, nőnek szépen, s májusban kezdik is hordani őket, úgy készüljek!





Aztán betévedtem a csarnokba, és ott volt a gombaárus bácsi. Éppen a szédületes illatú szegfűgombákat pakolta ki csinos kupacokba. Muszáj volt vennem belőle. Múlt héten kucsmagombája volt, akkor csak néztem én hülye, mert most kiderült: felénk ennyi volt a szezonja...




Szatyromban a szegfűgombával morfondíroztam, mit is készítsek belőle. Tavaly igen jól sikerült a túrós töltelékű leveles tészta, de most mást akartam. Egyszer csak a semmiből beúszott a fejembe a tejespite gondolata - s a gondolatot tett követte.


Azt kell mondjam: eszméletlen finom lett!





Szegfűgombás clafoutis


Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma
  • 2-3 maréknyi szegfűgomba (nem mértem meg...)
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 10-12 dkg liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • só, bors


A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, pici olajon párolni kezdjük. A gombát megmossuk, az oda nem illő dolgokat (fűszál, ésatöbbi) eltávolítjuk, rádobjuk a hagymára, és addig sütjük együtt, míg a gomba által eresztett folyadék el nem párolog. Só, bors.

A tojásokat felütjük, hozzáöntjük a tejet, habosra keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, simára keverjük.

Kikenünk vajjal egy kerek piteformát, beleöntjük a palacsintatészta-szerű kevercset, tetejére kanállal ráadagoljuk a hagymás gombát.

Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük - azért bökjük meg egy tűvel!

Langyosan a legfinomabb, pláne, ha utána hűvös fehérborral öblítjük le!






2010. április 29., csütörtök

Vacsoraötlet: héjában sült krumpli tojással





Délben eszünk meleget, mindketten a munkahelyünkön - azt, amit előző este főztem. Reggel és este valami hideg, úgynevezett "vadász menü" van. Értsd: amit kivadászunk a hűtőből.

Ez jellemzően kenyér, valami kencével, feltéttel, sajttal és zöldfélével. Amire egy idő után még annál is jobban rá lehet unni...

Ilyenkor az ember lánya erőt vesz a lustaságán, és megpróbál valami egyszerűt kreálni vacsorára a vajaskenyér helyett.

A héjában sült krumplival személy szerint nagy barátságot ápolok: gyerekként papa nagyon sokszor sütött apró szemű krumplit a sütőben, meghámozta és kolbászzsíron átpirította. Imádtam, imádom a mai napig!

Ezt a verziót egy külföldi oldalon láttam, és nyomban csaptam is a homlokomra: hogy ez eddig nekem miért nem jutott eszembe?!





Héjában sült krumpli tojással


Hozzávalók személyenként:

  • 2 db nagyobbacska krumpli
  • 2 db tojás
  • 1 szál újhagyma
  • néhány csík sonka
  • 2 nagy csipet reszelt sajt


A krumplikat megmossuk, sütőben kb. 50 perc alatt héjában puhára sütjük. Valamiért én idegenkedem az oda nem illő héjtól - így sütés és némi hűlés után megpucoltam.

A sült krumplit gyengéden megskalpoljuk, és kivájjuk a belsejét egy kiskanállal úgy, hogy körben sértetlen maradjon a fala. Meghintjük sóval. A kivájt belsejét el ne dobjuk! Jó lesz az még valamibe :-)

Az üreget megpakoljuk karikára vágott újhagymával, sonkacsíkokkal (ezek itt az opciós lehetőségek), és óvatosan beleütünk egy tojást. Előbb feltörjük egy csészébe, utána vigyázva beleengedjük a krumplicsónakba.

Újra csak megsózzuk, tetejére csippentjük a reszelt sajtot, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a tojás a kívánt szilárdságot el nem érte. Ez kb. 20 perc - sütőben nehezebben szilárdul a tojás.

Friss kenyérrel vagy pirítóssal kitűnően tunkolható!






2010. április 28., szerda

Pangasius leveles tésztában

Tündér tányérján láttam meg ezt a szuper halas fogást, első látásra belészerettem :-) A gazdaságosban ráadásul akciósan mérték a fagyasztott pangasiust (egyet fizet, kettőt kap), semmi nem mentett meg az elkészítésétől.

Tündér felhívta a figyelmet, hogy friss halból készítsük (ő tilápiát használt), nehogy eláztassa a tésztát a kisülő nedvesség, így dilemmáztam egy sort, mitévő legyek a fagyasztott halammal. A megoldást a keményítő jelentette, frankón felszívta az esetleges folyadékot, és a tészta megőrizte ropogósságát!

Gyors és könnyű, légies halas fogás!



Pangasius leveles tésztában


Hozzávalók:


  • 1 kg pangasius filé (vagy egyéb filézett hal)
  • 1 cs. leveles tészta (fél kg)
  • halfűszer
  • 2-3 ek. étkezési keményítő
  • mustár
  • 1 tojás
  • szezámmag

A halat hagyjuk kiolvadni, mossuk meg, majd többszörösre hajtogatott papírtörlővel szárítsuk meg alaposan. Vágjuk fel kb. háromujjnyi csíkokra. Hintsük meg halfűszerkeverékkel - illetőleg tetszés szerinti fűszerekkel - és hagyjuk állni egy kicsikét.

A leveles tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra, és annyi számú négyzetre daraboljuk, ahány darab halcsíkunk van. Minden négyzetre nyomjunk 1-1 teáskanálnyi mustárt.

A fűszeres halcsíkokat rázzuk össze óvatosan egy tálban a keményítővel, hogy egyenletesen rátapadjon. Minden tésztaszeletre fektessünk egy halcsíkot, bugyoláljuk be, a szélét csipkedjük össze.

Sütőpapíros tepsire ültetjük a halfalatokat, tetejét megkenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt ropogósra sütjük.

Hamis tartárral (tojás és olaj nélkül) és répasalátával tálaltam.

Ez a saláta amilyen egyszerű, akkora királyság volt! 1 nagy répát, 1 nagy almát és egy kisebb lilahagymát a reszelő durva fokán lereszeljük, összekeverjük, picit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Mindenféle fűszer nélkül eszméletlen finom, üde saláta, szuper volt a halhoz!



2010. április 27., kedd

Tészta minimál: spenóttal és brindzával



Múlt héten szerkesztettem ezt a tésztaebédet: hallatlan gyönyörű spenótot kaptam ugyanis a piacon! Egy helyes hölgy árulta, s míg tuszkolta a harmatos levelet a szatyorba, beszélgettünk a zöldségek termesztéséről, mennyire munkás, mennyire fárasztó - de mennyire szereti csinálni a férjével kettecskén :-) Ha már ott álltam és járt a szám, egyúttal feltankoltam a zsenge újhagymájából is.


Kérdezte, mit csinálok majd a spenótból. Hááááát, főzök hozzá egy kis tésztát, pici fokhagymával megpárolom a leveleket, és teszek hozzá némi brindzát is. Csodálkozva nézett rám, ő ilyet még nem is hallott! Az én fejemben már készen volt az íz, mert előtte néhány nappal Edit barátném áradozott hasonlóképpen elkészített házi!!! laskájáról, és rettentően megkívántam... Lehet holnap visszamegyek a hölgyhöz, és elmesélem neki, mekkora királyság lett a tésztaebédünk!





No és a brindza. Míg Zuramat meg nem ismertem, nem volt kapcsolatom eme étekkel. Volt a juhtúró, mint olyan, és kész. Ő meg egyre ismételgette, hogy a brindzás haluskánál nincs fejedelmibb fogás. Már vártam a nagy találkozást... Khm, elsőre nem győzött meg 100%-osan... Aki szagolt már brindzát, tudja, miről van szó. Mondjuk ki: lábszagú. De keményen. Főleg melegen, uramisten! Ráadásul van belőle erősebb és gyengébb változat!




A fél kg csuszatészta szerencsére felszívta a 2 dl-nyi brindzát, így szegény kolléganőim, akikkel együtt ebédelek, nem fogták menekülőre aznap :-)


Az ebéd viszont istenkirály lett: letisztult ízek egy tányéron, minimál stílusban.


Spenótos-brindzás tészta


Hozzávalók:


  • 50 dkg csuszatészta (vagy amilyenre kedvünk szottyan)
  • 40-50 dkg friss spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl brindza - ennek hiányában 10-15 dkg juhtúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa

A spenótot megmossuk, lerázzuk róla a vízcseppeket, és szálasra vágjuk. Parányi olajon elkezdjük párolni - és a hallatlan mennyiségű spenót villámsebesen zsugorodik össze kb. 2 maréknyivá... Elfeledtem lefotózni, ez itt a kiinduló állapot. Sóval és a zúzott fokhagymával ízesítjük.



Közben kifőzzük a tésztát lobogó, sós vízben, s leszűrése után összekeverjük azon frissiben a brindzával, majd a párolt spenótlevelekkel. Kóstoljuk meg, ha kell, sózzuk!

Egy tepsit kivajazunk, alját meghintjük zsemlemorzsával. Belesimítjuk a brindzás-spenótos tésztát, tetejét vastagon megkenjük tejföllel, és forró sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük.

Kockára vágva tálaljuk - szerintem még hidegen is finom lehet, így utólag belegondolva.





2010. április 26., hétfő

Hogy jól induljon a hét!



Anditól és Gizikétől érkezett egy mezőnyi csodálatos pipacs - nagyon köszönöm nekik!


Nincs is lehangolóbb egy szürkén induló hétfő reggelnél... Jelenleg felettünk szürke az ég és szakad az eső (halló, hol a beígért 25 fok???)!

Ne szegje kedvünket, délutánra jön a napsütés, és bármilyen megdöbbentő, a hétvégén már május lesz!

Szép napot kívánok minden kedves erre járónak az eszméletlen dögös Bon Jovival :-))



2010. április 25., vasárnap

Savanyúkáposztás-kolbászos csirke

Hűtőtakarítós ebédünk volt. Maradék savanyú káposzta még a kondérnyi töltött káposztából, lilahagyma a péti pite hajtoványból, és némi kolbászcsücsök.

Ezeket listázva rögtön beugrott a savanyúkáposztás falatka emléke, és már tudtam, mivel töltöm meg a hűtőben állomásozó csirkecombokat.

Nem csalódtam: az ízek finoman átjárták az egyébként semleges ízű csirkehúst, bónuszként sülés közben eszméletlen illatok keringtek a lakásban!




Savanyúkáposztás-kolbászos csirke



Hozzávalók:


  • 4 egész csirkecomb
  • 2 marék savanyúkáposzta
  • 3 fej lilahagyma
  • 10-15 dkg füstölt kolbász
  • pici só, bors


A combokat megmossuk, ujjunkkal fellazítjuk a bőrét, besózzuk.

A lilahagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, pici olajon megdinszteljük. Rádobjuk a savanyúkáposztát, a kockára vágott kolbászt, átpirítjuk, majd fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.

A tölteléket langyosra hűtjük, a csirkecomb meglazított bőre alá tuszkoljuk egy kanál segítségével, fogvájóval megtűzzük a bemeneti nyílást, ki ne folyjon a töltelék.

Tepsibe tesszük, kevés vizet aláöntve fólia alatt 1 órán át pároljuk, majd a fóliát levéve ropogósra sütjük.

Tetszés szerinti körettel tálaljuk.


2010. április 22., csütörtök

Wass Albert: A funtineli boszorkány





Azt mondják, most divat Wass Albertet olvasni. Nem tudom, sosem voltam egy divatolvasó. Legelőször 5 évvel ezelőtt találkoztam az író egyik regényével - és szerintem nincs divatirányzat, ami mondjuk 5 éven át tartaná magát. Vagy megelőztem a divatot :-DD

Az elmúlt hetekben körbejárt közöttünk egy könyv, A funtineli boszorkány. Villámsebesen olvastuk mindannyian, mi lányok, s adtuk tovább a sorban utánunk következőnek :-)

Lenyűgöz, rabul ejt, lebilincsel. Olvasván a zamatos szavakat Nucával, a főszereplővel bolyongunk az erdélyi hegyek, zúgó fenyők között, tiszta patakok partján, vele együtt éljük ártatlan, dolgos mindennapjait, vele együtt leszünk lobogóan szerelmesek, vele együtt gyötrődünk, amikor beteljesülni látszik a cigányasszony jóslata...

Eleinte szokatlan a nyelvezet, rá kell hangolódni. Furcsa szavak, 1-1 tőmondat - de néhány oldal után már bomlik a cselekmény, s elkezd peregni a film az agyunkban. Megállíthatatlanul.


Itt egy remek összefoglaló Legeza Ilona tollából:


WASS Albert

A FUNTINELI BOSZORKÁNY


Az amerikai emigráció "legmagyarabb" írójának, az Erdélyi Szépmíves Céh egykori neves alkotójának egyik legismertebb (sok kiadást megért és több nyelvre lefordított) regénye. A funtineli boszorkány reális elemekkel vegyített romantikus, meseszerű története - az író jelentősebb írásaihoz hasonlóan - a szűkebb szülőhazába, Erdélybe kalauzolja vissza az olvasóközönséget.

A háromkötetes, terjedelmes regény hősnője a boszorkányosan szép havasi lány, Nuca. Az Istenszéke alatt, az Urszun él egy furcsa, kerek faházban apjával, a szótlan Tóderikkel. Nem ismer más törvényt, mint az erdők és hegyek törvényét, a jóságot sem Istentől vagy annak árnyékában tanulja meg, hanem a természettől. Élete nem könnyű, hiszen apját elviszik a csendőrök, így a tíz év körüli kislány magára és az emberek könyörületére utalva nő fel. Ragyogó szépségű fiatal nővé érik, aki mágnesként vonzza a férfiakat, akikről semmit sem tud. Boldogságra vágyik, de boldogtalan lesz, egy cigányasszony által megjósolt jövendő beteljesedése közepette: akit ágyába fogad, az meghal. Nuca először menekülne saját végzete elől. Szerelmes lesz a havasi király, Éltető uraság fiába. Kis kunyhót épít a Komárnyikon, ott várja szüntelenül a vadászidényt, ami elhozza hozzá szerelmesét és gyermeke apját. És a jóslat mintha hazudna, rövid időre megtalálja boldogságát, szeretete megtartja az úrfit egészen addig, amíg rá nem jön, hogy sem ő, sem pedig a gyermek nem köti hozzá a könnyelmű fiatalembert. A jóslat ekkor beteljesedik, az úrfit meggyilkolják. Éltető uraság pedig elrabolja a gyermeket - unokáját -, hogy örökösként nevelje fel. Ettől a perctől fogva Nuca tudatosan használja boszorkányos erejét: nemcsak látja az emberek szemében a múltat és a jövendőt, de megbosszul minden rosszat, amit a férfiak a nők ellen valaha elkövettek. A havasokban bolyongva teljesíti be végzetét - saját kisfia kicsúfolja, ezért Nuca megátkozza és halálra szánja fel nem ismert gyermekét -, mindörökre megteremtve a hegyek tündér-boszorkányának mítoszát.


A regény költőire stilizált nyelven megírt, az iparosodó - Monarchián belüli - Románia jellegzetes társadalmi, nemzeti és nemzetiségi alakjait felvonultató, a legendákat és a természet szépségét egyesítő, korábrázoló mű, amely bizonyos értelemben számot vet a történelemmel és benne a változó társadalmi renddel - az úri, "kiváltságos" osztály hibáival is. Mondanivalója és művészien formált stílusa az erdélyi epika maradandó vonalába kapcsolja a művet - Nyirő novelláinak és Tamási Áron prózájának hangulatát idézve. - Izgalmas cselekményvezetésű, lélekemelő olvasmány.




2010. április 21., szerda

Zöldséges rakott krumpli

Megláttam a Nők Lapjában és úgy megkívántam, hogy azonnal cselekednem kellett!

A szokásos rakott krumplihoz képest ez egy jóval könnyedebb műfaj: kolbász helyett sonka/virsli/krinolin, és tetszés szerinti tavaszi zöldségek (karalábé, répa, spenót, sóska...) lágy besamellel összefogva. A tetején a füstölt sajt már csak korona :-)

Szerettük!



Zöldséges rakott krumpli




Hozzávalók:


  • 60 dkg krumpli
  • 25 dkg sonka/virsli/krinolin
  • 2 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szál répa
  • 4-5 tojás
  • 1 ek. liszt
  • 2,5-3 dl tej
  • 10 dkg füstölt sajt
  • só, bors, szerecsendió


A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, lehűtjük, és felkarikázzuk.

A tojásokat sós, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük, felkarikázzuk.

A sonkafélét felkockázzuk, pici olajon átpirítjuk.

Az újhagymát és a répát megtisztítjuk, nem túl vékonyra karikázzuk. Kevés olajon, erős tűzön kevergetjük 4-5 percig, majd kevés vizet aláöntve roppanósra pároljuk. Csöpp vegetával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Meghintjük 1 ek. liszttel, átkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és mártás sűrűségűre forraljuk. Só, bors, szerecsendió bele.

Összeállítjuk.

Egy tepsi aljára (kb. 25x35 cm) simítjuk a krumplikarikákat, megsózzuk. Jöhet rá a felkarikázott tojás, csöpp só, a megpirított sonka, végül a besameles zöldségek. Az egészet megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt kissé megolvad.

Kockára vágva, frissen tálaljuk - esetleg további zöld/vegyes salátával.


2010. április 20., kedd

Péti pite hajtovány




Na, a sok édesség után egy kis "sósság" :-)

A neve költött név, én találtam ki, mert egyre azon törtem a fejemet készítés közben, jaj mire is hasonlít? No és nem más, mint a péti pite alkotórészeivel töltött, hajtovány alakú - by Limara - harapnivaló.

Brutál izmos darab, de piszkosul eteti magát! 8 személyes házibuliba sütöttem, így neki is fogtam az ipari mennyiségű adagnak 1 kg lisztből - és 2 db maradt belőle. Ették a népek :-)

Az illata és az íze valami eszméletlen, kitűnő italkorcsolya! A hagyma ugyebár szomjazik odalenn :-)




Péti pite hajtovány


Hozzávalók kb. 50-60 termetes, nagy darabhoz:



  • 1 nagy pohár tejföl (450 gr)
  • 1 kis pohár tejföl (175 gr)
  • 1 dl tej
  • 12 dkg margarin
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 8 dkg élesztő
  • 2 db tojás


Töltelék:

  • 30 dkg főtt, füstölt sonka
  • 20 dkg krinolin
  • 0,5 dl olaj
  • 1 mk. bors
  • 1 fej! fokhagyma
  • 10 dkg margarin
  • 4 lilahagyma
  • 20 dkg sajt
  • 2 dl tejföl

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag

A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve lábasban, gyenge tűzön addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne, de vigyázzunk, ne legyen forró! A kétféle lisztet, sót, cukrot összekeverjük egy nagy tálban, belemorzsoljuk az élesztőt, beleütjük a tojásokat, végül a tejfölös-margarinos keveréket. Könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.



Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.

  • A sonkát és a krinolint apró kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, megborsozzuk, kihűtjük.
  • A fokhagymát finomra reszeljük vagy zúzzuk, ezt margarinon futtatjuk meg, vigyázva, meg ne égjen.
  • A lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
  • A sajtot lereszeljük.



Ha a tészta megkelt, 4 egyenlő darabra vágjuk, és lisztezett munkalapon egyenként kb. 50x25 cm-es téglalappá nyújtjuk a darabokat. Megkenjük a fokhagymás margarin 1/4 részével, majd a tejföl 1/4-ével, meghintjük a pirított sonka negyedével, a lilahagyma karikák negyedével, végül a sajt negyedével.



Szorosan feltekerjük, mint egy beiglit - és most kenjük le felvert tojással, semmint egyesével keljen utána pacsmagolni. Így járunk el a másik három tésztadarabbal is.

Trapéz alakú darabokat vágunk a tekercsből egy éles késsel, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Meghintjük szezámmaggal, és 10-15 percig hagyjuk kelni.



A sütőt - aljában egy pikszis vízzel - előmelegítjük 170 fokra, és 25 perc alatt pirosra sütjük a hajtoványokat.





Hagyjuk őket egészen langyosra hűlni, mert a belseje tűzforró, plusz a meleg kelt tészta döbbenetes hasfájást képes előidézni...

De hűlés után nincs megállás: egyik a másik után - egészen hasfájásig :-)

2010. április 18., vasárnap

Csokoládés tejberizs



Vagy tejberizs "dölux" :-)

Valamiért nem műfajom a pohárkrém, a poharas desszert. Az egy meghatározott mennyiségű adag, amit otthagyni udvariatlanság, ha nem ízlik, de már beleettünk, de mi van, ha nagyon ízlik? Fogjak hozzá egy másikhoz? Na de kettő már sok! Tisztára tudathasadás :-DD

Erre tessék, itt a kivétel, ami erősíti a szabályt! Ráadásul csak előnyökkel bír! Remekül előkészíthető, sőt elő is kell készíteni, mert hűtést igényel. A csokis-rizses alapból aztán ki-ki tetszése/étvágya szerinti porciót kanalaz a poharakba, majd hinti meg gyümölcsökkel és koronázza meg tejszínhabbal.

Ja, hogy mellesleg nagyon csokis? Ez csak természetes :-)

Lizann barátnőmék jöttek vendégségbe, s ezt kapták desszert gyanánt. Akkor csak annyit mondott, húúúúúúúú Viki, de részletekben nem bocsátkozott...




Csokoládés tejberizs


Hozzávalók:


  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 mk. fahéj
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 2-3 dl tejszín
  • tetszés szerinti bogyós gyümölcsök
  • tejszín a tetejére


A rizst alaposan megmossuk, s annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Közben a tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne az étcsokoládét.

Ha a rizs felszívta a vizet, hozzáöntjük a csokis tejet, s takaréklángon, kevergetve készre főzzük, vigyázva rá, oda ne kozmáljon. Ha kevés lenne a tej, nyugodtan adagoljunk hozzá apránként, hogy egészen puha legyen!

Ha kész, hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat, és kihűtjük.

A tejcsokoládét durvára vágjuk, a tejberizshez keverjük. Mehet a hűtőbe.

Tálalás előtt a tejszínből kemény habot verünk, óvatosan összeforgatjuk a rizzsel. Kelyhekbe adagoljuk, tetejét megszórjuk gyümölccsel, és jól megpúpozzuk tejszínhabbal.

Nem egy franciás könnyedségű desszert, mert a sok csoki és a rizs együtt nagyot üt, de szerintem nagyon ott van :-)




Ihlet: Stahl Judit


2010. április 16., péntek

Egy tésztából kettőt: nutellás bukta és briós




Szegény Zuramnak, aki éhen akart maradni egy nagy tányér zöldséggulyás után :-) Olyan kérőn nézett rám, hogy készítsek valamit a leves után, de olyan kérőn...

Ekkor jöttek szembe Tündér lekváros buktái, rögtön ihletett állapotba kerültem tőlük!

Mivel a kenyér is fogytán volt, két legyet ütöttem egy csapásra: készült 4 bukta a leves mögé, s másnap reggelire 4 briós.

A tészta a fonott kalácsom tésztája, foszlós és könnyű, másnap is puha péksütemény. Jaj, a nutellával különösen finom volt...




Nutellás bukta és briós

Hozzávalók:

  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 4 ek. nutella
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kettéosztjuk.

Az egyik felét további 4 darabra vágjuk, és kisebb téglalap alakúra nyújtjuk. A rövidebbik végére halmozunk 1-1 ek. nutellát, két szélét behajtjuk, sütés közben ki ne folyjon, majd egyszerűen feltekerjük.


Sütőpapíros tepsire ültetjük, s rátérünk a briósokra.




A másik tésztafelet is 4 darabra vágjuk, majd a darabokat még ketté, és kb. 20 cm hosszú hurkákat sodrunk belőle.

A formázást 15 évesen tanultam cukrász gyakorlaton, ez volt az első kelt tésztánk. Emlékszem, a nagy márványasztalon gyúrta a kis csoportunk 35 dkg lisztből, lelkesen formáztuk az elsőre roppant bonyolultnak tűnő, de három csavarással máris formáját felvevő tésztát :-)

Hosszas és komplikált magyarázat helyett fázisfotók:




A bukták mellé ültetjük őket, konyharuha alatt kicsit kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütő aljában kis vízzel teli lábaskával. A péksüteményeket lekenjük a tésztából kimaradt tojásfehérje egy részével, s 25-30 perc alatt aranyszínre sütjük őket.

Langyosan tépkedjük el, mert csúnya hasfájást lehet tőle kapni.

2010. április 15., csütörtök

Sörös-gyömbéres zöldséggulyás





Ez még mindig a töltött káposztával való túltelítődés levezetése.

Gulyásleves - hús nélkül. Hogy mégis "férfias" legyen (egy gulyás olyan férfias szerintem), némi sört tettem bele. Nekem nagyon ízlett, szerintem megfelelő jóllakottságot is adott a sok zöldség, Zuram "kicsikét soványnak" aposztrofálta - így kénytelen voltam összedobni valamit második fogásként.

Hamarosan mutatom is, mert felettébb elégedett volt a leves ilyetén folytatásával!



Sorry, rettentően gőzölt...


Sörös-gyömbéres zöldséggulyás

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • pirospaprika
  • némi csípős Piros Arany
  • 50 dkg krumpli
  • 3-4 szál répa
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 25 dkg gomba
  • 1 kis fej karalábé
  • fél fej zeller
  • 2,5 dl sör
  • 3 cm gyömbér
  • só, bors

  • 1 tojás
  • 2 ek. liszt


A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, a répát-petrezselymet felkarikázzuk, a gombát és a krumplit kockákra vágjuk, a karalábét hasábokra vágjuk. A zeller maradhat egészben.

Pici olajon megpároljuk a hagymákat. Meghintjük pirospaprikával, belenyomjuk a Piros Aranyat, felengedjük kevés vízzel, belezúdítjuk a zöldségeket, és néhány percig kevergetve pároljuk.

Felöntjük levesnek megfelelő mennyiségű vízzel, a sörrel - az íze benne lesz, de az alkohol már nem - sóval, borssal ízesítjük, és készre főzzük.

1 tojásból galuskatésztát kavarunk, amennyi lisztet felvesz, s a lassú forrásban tartott levesbe szaggatjuk. Belereszeljük a friss gyömbért, s még néhány percig főzzük, majd forrón tálaljuk.



2010. április 14., szerda

Ajándékot kaptam!





De még milyet!!!

Lizann barátnőmtől :-) Egy ideje gyanús célzásokat eregetett felém. Hogy majd egyszer eljönnek, mert van számomra egy meglepije. De mégis, milyen? Á, azt nem árulhatja el! De kilukad az oldalam! Á, tömd be valamivel :-DD Meg ilyenek. Sehogy, semmilyen módon nem tudtam belőle egy árva szót sem kiszedni a meglepetést illetően. Színe, szaga, nagysága, semmi :-))

Meg fogok lepődni, örülni fogok, csak legyek türelemmel! Kis logisztikai probléma csúszott be, de csak várjak türelmesen.

Most érkezett el a nap, hogy az alkalmas időpontot össze tudtuk nézni a naptárjainkban.

És meglepődtem :-) Sőt! Csak ennyi telt tőlem: juuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjj!!! És fülig érő vigyor a fejemen!

Ezt kaptam:


Csokitorta fülbevaló - nem is értem, miért csokitorta... :-DDD





Katica fülbevaló - tessék megtekinteni a profilképemet :-DDD



Köszönöm, köszönöm!!!



Ha esetleg valaki szeretne hasonló meglepetéssel kedveskedni, INNEN lehet rendelni!

2010. április 13., kedd

Tonhalas-olajbogyós újkrumpli saláta





A múlt heti Nők Lapjában szerepelt, by Bereznay Tamás. Felsejlett a tavalyi nyár egyik kedvenc grillkörete, szintén újkrumpliból - iszonyatosan megkívántam...


Aztán a recept olvasása után kb. 2-3 nappal a gazdaságosban szembejött az újkrumpli, és elvesztem. Érdekes, hogy az újkrumplinál valamiért nem zavart a tudat, hogy tutibiztos import, lehet hogy napot sem látott soha életében, stb. Egy krumplit csak nem lehet uborkaízűvé növeszteni mesterséges környezetben, mint pl. egy kora tavaszi dizájnepret! Abból bezzeg nem veszek, hanem várom a hazai illatos gyümölcsöket - csak jönne már nagyon szaporán!!!


A saláta önmagában is kitűnő, a saláta szótól azonnal farkaséhessé váló Zuram - kimondom, hogy saláta, és rögtön fűszálakat lát maga előtt, répafoszlányokat, keserves éhezést kajálás után is, nem értem - kenyeret is falatozott hozzá, de grillhúsokhoz is pompás lesz nyáron, amondó vagyok!




Tonhalas-olajbogyós újkrumpli saláta


Hozzávalók:

  • 30 dkg újkrumpli
  • 1 doboz tonhal konzerv
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kicsi üvegnyi magozott olajbogyó
  • 0,5 dl olívaolaj


Az újkrumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk.

A tonhalat kiemeljük a levéből, az újhagymát és az olajbogyót felkarikázzuk, és az egész mindenséget a krumplihoz adjuk. Csínján sózzuk, merészebben borsozzuk, meglocsoljuk kis olívaolajjal.

Jól összeforgatjuk, és néhány órára/1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Remek kiindulási alap, mely aztán ízlésünk szerint további - harmonizáló - összetevőkkel bővíthető!






2010. április 11., vasárnap

Kávés-csokis hasáb



Na, megint egy csokis süti :-) Kávés-csokis.

Nem is süti, hanem inkább egy csokoládékrém, vízfürdőben szilárddá gőzölve. Ütős, tömény falat, csak csipegeti az ember, de újra meg újra a tányér felé sündörög, hogy egy következő morzsát törjön le belőle :-) Rabul ejt. Hívogat édes szirénhangon.

Szerintem ne álljon ellen senki a kísértésnek :-)




Kávés-csokis hasáb

Hozzávalók:

  • 22 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 22 dkg vaj
  • 1 dl közepesen erős főzött kávé
  • 16 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 2 ek. liszt


A tojásokat a cukor felével alaposan habosítsuk fel elektromos habverővel/robotgéppel. Jó néhány perc, de egyszer csak tényleg habosodásnak indul, térfogata sokszorosára nő.

A maradék cukrot, a kávét és a vajat olvasszuk össze, öntsük az összetört csokoládéra, ami ettől megolvad, keverjük szép simára, és hűtsük langyosra.

A csokoládés-kávés masszát keverjük óvatosan a tojásos-cukros habhoz, tegyük bele a lisztet, s keverjük el.

Vajazzunk ki egy kb. 25 cm hosszú hasábformát, öntsük bele a masszát. Rakjuk egy nagyobb tepsibe a hasábformát, öntsünk alá vizet - ez lesz a gőzfürdő -, majd 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt gőzöljük ki.

Hagyjuk langyosra hűlni, s utána borítsuk ki a formából.

Langyosan, de hidegen is finom. Kínálhatunk mellé külön tejszínhabot, fagylaltot, gyümölcsmártást...




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2009 dec/2010. jan.

2010. április 10., szombat

Firenzei rakott palacsinta





Húsvétra lefőztem egy kondér töltött káposztát, mert renitens módon inkább házfelújítás felé orientálódtunk, semmint a nyúl felé. Ezt csak elő kellett venni, megmelegíteni, megenni - aztán haladni tovább ezerrel.

Napokig. Töltött káposztát.

Már a fülemen folyt ki, teljesen eltelítődtem hússal, és könnyedebb műfajra vágytam. Mondjuk spenótra. Mondjuk palacsintára.

Na így lett ez a finom falat, Zuramnak is nagyon bejött! Az eredeti recept szerint hagyományosan fel kellett volna tekerni, 3-4 darabra vágni, vágott felületükkel tepsibe sorakoztatni őket, és leönteni tojásos tejföllel - de ott és akkor már nem akarózott vele babrálni. Így, rakottan is szuper lett!





Firenzei rakott palacsinta

Hozzávalók:


A palacsintához - kb. 12 db:

  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek. olaj
A töltelékhez:

  • 1 cs. fagyasztott spenót/vagy friss levelek!
  • 1-2 ek. liszt/ételkeményítő
  • 20-25 dkg sonka
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 nagy pohár tejföl

A palacsintatésztát bekeverjük, fél órát állni hagyjuk, majd szép sorjában kisütjük őket.

A spenótot kiolvasztjuk, gyenge tűzön felforrósítjuk, meghintjük liszttel/keményítővel, kiforraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Fokhagymát a sonka miatt nem tettem bele, nekem valahogy nem passzol hozzá.

A sonkát ledaráljuk vagy felaprózzuk.

Összeállítjuk a tornyot: egy palacsinta, rá spenótkrém, palacsinta, darált sonka, palacsinta, spenótkrém... Míg tart a hozzávalókból. A tetején minden esetben palacsinta legyen!

Megkenjük tejföllel és sütőben alaposan átforrósítjuk.

Tortaszerű cikkekre vágva tálaljuk. Könnyed, mégis kiadós finomság.





Ötlet: 101 palacsintarecept

2010. április 9., péntek

Almás-darált húsos rakott krumpli

A lustaság fél egészség jegyében született ez a rakott krumpli verzió. Épp csak a darált húst forgattam át némi hagymás zsiradékon fehéredésig, egyébiránt mindent nyersen tömtem a tepsibe, és saját gőzében pároltam készre.

Kolbász helyett fűszeres darált hús, főtt tojás helyett almaszeletek. A szokatlan kombináció ellen végül senki sem tiltakozott :-)




Almás-darált húsos rakott krumpli


Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús
  • só, bors
  • tetszés szerinti fűszerek a húshoz
  • 2-3 piros alma
  • pici őrölt fahéj
  • 1 nagy doboz tejföl

A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk, pici olajon megpároljuk. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük, megfűszerezzük.

A krumplit és az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.

A tepsi aljára kirakunk egy sor krumplikarikát, megsózzuk. Beborítjuk almaszeletekkel, meghintjük pici őrölt fahéjjal - pikánssá teszi, szuper hozzá! Rásimítjuk a fűszeres darált húst, a keletkezett levét is ráöntjük, majd befedjük a második részlet nyers krumplikarikával. Sózzuk, majd vastagon megkenjük a tetejét tejföllel.

Alufóliával befedjük, és sütőben kb. 60-70 perc alatt készre pároljuk, majd a fóliát levéve róla picit rápirítunk a tetejére.



2010. április 8., csütörtök

Tehetséges díj



Andi, Andi/cuki, Zsuci és Annamari gondolja úgy, hogy született tehetség vagyok :-))) Édesek vagytok Lányok, köszönöm szépen!!!





Lássuk a szabályzatot:

1. Ha valaki adja, én elfogadom, ellenvetés nélkül.
2. A logót kirakom a blogomba.
3. A szabályzatot kirakom a blogomba.
4. Megnevezek hat másik blogot, akiknek átadom a címet.
5.Kitöltöm a tesztet.
6.Megnevezem kitől és mikor kaptam, és kirakom a blogomba.


Továbbadnám szeretettel:

Max
Garffyka
Lizann
Dóri
Edit
Karulino
(utóbbi három hölgy remete-blogger, azért nincs link)


Itt pedig a csalafinta teszt:

Becenév: totális meglepetésre - Viki :-)

Lakhely: egy édes kis fészek a negyedik emeleten

Születési hely: nem kórház! szülőotthon! - ma már persze nincs meg :-(

Magasság: 160 cm

Névnap: december 23. - szegény család, egyszerre két ajándék, lévén másnap jön a Jézuska

Foglalkozás: íróasztal mellett, emberekkel, számítógéppel

Testvérek: öcsém van

Anyanyelv: magyar

Beszélt nyelvek: magyar hibátlanul és kitűnően :-), német és régesrég még eszperantó is :-)

Gyűjtemény: receptek hegyekben, Robin Cook könyvek

Cipőméret: 37

Iskola: folyót lehet velük rekeszteni... vendéglátóiparin keresztül közgazdasági diplomán át vegyes a kép

Kedvenc tantárgy: irodalom, biológia

Kedvencek: sok van. Emberek, helyek, ízek, illatok, színek, zenék, könyvek...

Zsebpénz: utalja a cég minden hónap 10. napjáig :-)

Kívánság: ajjaj, sok van... Csak egészség legyen, a többit így-úgy igyekszünk megoldani

Háziállat: aranyhörcsög kisfiú


2010. április 7., szerda

Csípős-pikáns csirkeszárnyak





Ez a pác vagy micsoda olyan istenire sikeredett, hogy egész biztos megtartjuk nyárra! Amikor is majd szabadtéri rendezvényeken (haha, kiskertünkben) szeretnénk visszatapsolni :-)

Grillrács helyett most viszont aláágyaztam némi kis krumplival, hagymával és fehérborral, és sütőben sült össze őrületes illat- és ízkavalkáddá!

Imádtuk!




Csípős-pikáns csirkeszárnyak

Hozzávalók:


  • 1 kg csirkeszárny

A páchoz:

  • kb. 3 cm-es gyömbérdarab
  • 1 citrom
  • 1-2 tk. csípős Pirosarany (ki mennyire bírja, tényleg csíp)
  • 0,5 dl olaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 mk. só


Ágyikó:

  • 1 kg krumpli
  • 1 csokor újhagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • só, bors

A csirkeszárnyakat megmossuk, a hegyét levágjuk, alkalomadtán levesbe jó lesz, mélyhűtőbe vele.

Összekeverjük a pácot: a citromot megcsutakoljuk, héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük. A fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a sót, a Pirosaranyat és az olajat.

Jól összekeverjük, és beleforgatjuk a csirkeszárnyakat. Néhány órára, de akár egy éjszakára is mehet a hűtőbe érlelődni.

A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Tepsibe szórjuk, sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a fehérbort. A krumpliágy tetejére ültetjük a szárnyakat, a maradék páclevet elkenegetjük a tetején.

Fóliával lefedve kb. 1 órán át pároljuk (a krumplinak kell ennyi), majd a fóliát levéve ropogósra sütjük.

Savanyúsággal tálaljuk.



2010. április 6., kedd

Nutellás csokitorta





Sorra nézem a blogokon a szebbnél szebb húsvéti ételkölteményeket, sonkákat, kalácsokat, süteményeket, finom ételeket.

Mi a húsvétra való tekintettel (plusz 1 nap!!!) megkezdtük a házrenoválást, így a főzés kimerült abban, hogy lefőztem egy kondér töltött káposztát, amire rájártunk, és még pénteken megsütöttem ezt a tortát - amire szintén rájártunk.

A torta szerencsére telitalálatnak bizonyult, mert az idő vasfoga nem ártott neki: napok múltán is puha, szaftos maradt, nem száradt, nem morzsálódott.

Nagyon csokis, nagyon nutellás, nagyon-nagyon! Szerencsére le is dolgoztuk a kalóriákat, mert különben...




Nutellás csokitorta

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg (barna) cukor
  • 10-15 dkg nutella
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • csipet só

Tetejére:
  • további nutella
  • 1 tábla étcsokoládé


A lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük.

A cukrot és a puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, a nutellát, csipet sót, s belekeverjük a kakaós lisztet.
Voltaképp ez egy mindközönséges kevert/muffintészta :-)

Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a rémisztően híg tésztát, s előmelegített sütőben, kb. 170 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbázzuk! Ha nagyon pirulna a teteje (enyémnek igen), lazán borítsuk le alufóliával.

Ha kész, rácsra téve hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt, a tetejét megkenjük ízlés szerinti nutellával, és gőz fölött olvasztott csokoládéval bevonjuk, az oldalán hagyjuk szanaszét lecsurogni.

Akinek engedi a farmerja, akár meg is töltheti a következő krémmel: 1:1 arányban olvasszon össze tejszínt és csokoládét, keverjen hozzá további nutellát és pirított, durvára tört mogyorót. Ez már mindennek a teteje lett volna, így nálam kimaradt a töltés, de bátran állítom (Zurammal kórusban), hogy anélkül is kitűnő!




Ötlet: Patyi Árpád - Korpádi Péter

2010. április 4., vasárnap

Némi néprajz után kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! :-)




A tavasz igazi nagy ünnepe a húsvét. A kereszténység ezen a napon ünnepli Krisztus feltámadását. Húsvétkor ér véget a negyven napig tartó böjt. Innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

A húsvéti szertartásokhoz tartozik a sonka, bárány, kenyér és a tojás megszentelése. A megszentelt ételeket és maradékait mágikus tárgyként használták. A szentelt sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. A húsvéti étel morzsáját is megőrizték, s nyáron verebek kártevése ellen kereszt alakjában meghintették vele a gabonaföldeket.

Többféle hiedelem és szokás is fűződik a húsvéthoz. Köszöntőszokások is ismeretesek húsvétkor. Húsvét második napja, hétfő a húsvéti locsolás, másutt a húsvéti korbácsolás ideje. Húsvétkor volt szokásban a komatál küldés. A gyermekek megajándékozása (a nyuszi által hozott édesség, tojás) újabb eredeti szokás. Húsvéti bál, mely rendszerint húsvéthétfőn zajlik, az ország egész területén divatos volt.

Húsvét hagyományos étele a bárány. Már a levesestál is megkaphatja belőle a magáét, a tartalmas, kocsonyásodó bárányfejleves képében. Legvonzóbbak talán mégis a rántott comb szeletei, vagy a ropogósra sült, szalonnával tűzdelt gerince. A báránypörkölt és a tejfölös paprikás, a töltött báránycomb is nagy sikert arat az ínyencek körében. Tavasz elején aligha lehet jobb falatokat rakni a húsvéti asztalra, mint a gyenge fiatal báránykát a friss salátákkal.


Kép

A legelevenebben élő magyarországi népszokás a húsvéti locsolás. Hajdan húsvét hétfőjén falvainkban a legények a lányokat, gyakran tiltakozásuk ellenére is, a folyóhoz, patakhoz hurcolták és megmártották a vízben, vagy pedig a kútból merített hideg vízzel locsolták meg. Állítólag ettől jobban virágzott a lányok szépsége. Ma már szelídebbek a húsvéthétfők. A gyermekek locsolkodása szagos vízzel, rövid versikék kíséretében, adománykérés céljából újabb keletű, városokon is ismert szokás. A locsolók festett tojást vagy más néven hímes tojást kapnak a lányoktól, asszonyoktól. A húsvéti tojás a húsvéttal, mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van, ugyanis az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A húsvéti tojásfestés a nők dolga. Kétféle készítési módot használnak: írást és karcolást.

Ezen a napon a fehér asztal élvezetét elhomályosítják a népszokások, pontosabban a húsvéti locsolkodás. A locsolásért köszönet jár, a húsvéti tojáson kívül finom sütemény, szendvics, no meg a jó ízű ital, likőr, bor, üdítő, melyik háznál mi a szokás. A húsvéthétfői hagyománynak megfelelően állítottam össze a locsolóknak szánt ételek, italok receptjeit.

Húsvéti szokások és érdekességek

A húsvéti szimbólumok, a tojás és a nyúl a termékenység, az új élet kezdetének szimbólumai. Európában a XVI. században ajándékoztak egymásnak először tojást az emberek, a húsvéti nyúl csak később, kb. 100 éve jött divatba. A festett tojás piros színe Jézus vérét szimbolizálta.

A tojásdíszítésnek nagy hagyományai vannak; a természetes anyagokkal való színezés mellett mindenféle arany- és ezüstlemezkékkel, szalagokkal, sőt csipkével is díszítették a tojásokat. A hímes tojásoknál apró lemezkékkel takarták be a tojást, és ott nem fogta be a festék.

Az írott tojáshoz forró méhviaszt kell készíteni, írókával megírni a tojást, és beletenni hideg festőlébe, annál tovább kell benntartani, minél sötétebb színt szeretnénk. Ezután felmelegíthetjük a levet, ekkor a viasz megpuhul, amelyet ruhával könnyen le lehet törölni. Egy kis zsírral átdörzsölve szép fényes lesz a tojás.


Kép


Egyszerűbb módszer a csepegtetés, ekkor forró viasszal (gyertyával) csepegtetünk pettyeket a tojásra, festjük, majd a viaszt eltávolítjuk. A tojást karcolással, batikolással, patkolással is díszítik.

A királyi udvarokban - francia, orosz - előkelő ajándék volt az ékszertojás. A leghíresebbek II. Miklós orosz cár udvari ékszerésze, Fabergé francia ötvös által készített ékszertojások voltak - a tojások aranyból, platinából, kristályból és válogatott drágakövekből készültek. Ezek a tojások ma is nagyon sokat érnek.

Húsvéti ételek

Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, főtt tojás, torma és kalács nélkül. Az asztalon megtalálhatóak a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, uborka is. Az asztalt üde tavaszi virágokkal, nárcisszal, jácinttal, barkával, tulipánnal díszítjük.

Olaszországban sonka helyett a Corallina nevű szalámit fogyasztják a főtt tojás mellé, és akárcsak karácsonykor, most is megsütik a híres kalácsot, a panettonét.

Franciaországban inkább sült bárányt fogyasztanak, amely mellől nem maradhatnak el a kellemes vörösborok sem.

Németországban kalácsot, tormás sonkát, csülköt és kemény tojást tesznek az ünnepi asztalra. És nem csak sört isznak, de húsvétkor divatosak a tojás- és mandulalikőrök is.

Svédországban az ünnepi asztalt nemzeti színekbe öltöztetik, gallyakat állítanak vázába, és azt kékre és sárgára festett tollpihével díszítik. A reggeli marcipánnal töltött, tejszínhabos zsemle. Az ünnepi étel pedig Jansson megkísértése: ez sózott heringgel és hagymával lerakott burgonya tejszínnel sütve.

Ha hagyományosan akarnak étkezni húsvétkor, akkor:

Nagycsütörtökön egyenek parajból készült ételeket,

Nagypénteken tojást és halat,

Nagyszombaton estig böjtölni kell, így napközben kalácsot fogyasszanak; este jöhet a sonka, tojás friss zöldségekkel,

Húsvétvasárnap sült bárány kerüljön az asztalra,

Húsvéthétfőn a locsolkodóknak sonka, piros tojás, aprósütemények és mértékkel kínált italféle dukál.




Ettől a nyusziszatírtól besírtam, nem tudtam ott hagyni...

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves Olvasómnak!



Néprajzi tudás a Drótpostagalamb Húsvéti ételek c. kiadványából

2010. április 3., szombat

Konyhám...

Zsiri és Andi kérte, mutassam meg a konyhámat.

Ööööö, itt következzék akkor egy vallomás: a konyhámmal nem vagyok kibékülve... Sőt...


Egy lakótelepi iciri-piciri főzőfülke, amit én egyedül megtöltök, s amit sehogy sem lehet praktikusan kihasználni. Az egyik szekrényen van a kenyérsütő gép, a teafőző, kávéfőző - lásd ébresztős post :-) - jön a mosogató, aztán megint egy egység konyhaszekrény kvázi előkészítő pultként, végül a tűzhely. A kicsinél is kisebb, s ha már egyszerre használok 2 tányért vagy tálat, már logisztikai problémáim támadnak. Ilyenkor csiszolódik ékes magyartudásom.


S szívesen elbeszélgetnék a tervezővel, aki ekkora konyhát álmodott papírra 40 évvel ezelőtt. Tán üzemi konyhán tetszett cseperedni? Nem hiszem, hogy csak mostanában "divat" otthon főzni...



Mutasd a konyhádat kedves:

Max
Garffyka
Lizann