2009. július 22., szerda

Megetetett társadalom

Ma kaptam egyik kedves barátnőmtől és olvasómtól, aki szintén élénk figyelemmel követi a kibontakozó kampányunkat, miszerint le a műanyag kajákkal! Nagyon tanulságos olvasmány, érdemes végigolvasni, elszörnyedni - és gondolkodni...

Trixi köszönöm szépen!!!


A megetetett társadalom

Miből készül az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja!

Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".

Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik.

Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből.

(A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!)

Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanúszsiradékból műszalonnát.

A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.

Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a terméket.

Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.

A Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot is.

A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.

Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne.

Az íz az ételek lelke. Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mitnem szabad megenni. Ha becsapják ízlelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.

A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek már kilencvenhat(!) százaléka ipari termékvolt.

A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia dolga." Már akinek.

NE FELEDD, AZZÁ LESZEL AMIT MEGESZEL! KI - KI VONJA LE A TANULSÁGOT, S TEGYEN MEG MINDENT A CSALÁDJA EGÉSZSÉGÉÉRT!

19 megjegyzés:

  1. Eddig is volt némi sejtésem ezekről a dolgokról - Maxnál is olvastam a felhívást -, de így leírva még elborzasztóbb.:(( Köszönjük, hogy megosztottad/megosztottátok velünk. Ami rajtunk múlik, tegyük meg családjaink egészségéért!

    VálaszTörlés
  2. Ezt láttad már nálam:
    http://szepsegtar.blogspot.com/2009/04/egyunk-joghurtot-mert-az-jo-nekunk-de.html

    VálaszTörlés
  3. Hajni, és még ki tudja, mi mindent etetnek meg velünk... Egyszerűen hihetetlen, mi pénzt megér a bőrünk :-(

    Szepy, nézlek!

    VálaszTörlés
  4. Úristen! Borzasztó még olvasni is!!! Gondolom sokan tudják, hogy műkaját esznek, mégsem foglalkoznak vele. Mert egy kis "aroma" még nem árthat. Na de ezek után .... huhhhh....

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó.
    És milyen jó hogy nem eszünk semmi ilyesmit!
    A danont sosem vettem, semmilyen gyümölcsjoghurtot nem eszünk. Csak ha én turmixolok friss gyümölcsből, natúr joghurttal.

    Szóval szuper az írás.

    VálaszTörlés
  6. Viki,
    nagyon jó!!!

    Nagy részéről tudtam-de azért még így is tudtál nekem újat mondani:OOO Döbbenet!

    VálaszTörlés
  7. Gasztroboszi, leírva szembesülni vele, hihetetlen... Fizetett hirdetést kéne feladni :-)

    Duende, jól csináljátok! Az az igazi - ízében is!

    Trin, én is láttam benne újdonságokat :-( Semmit nem lehet kikerülni? Már nem csodálkozom a saját bajomon :-(

    VálaszTörlés
  8. Ez igen! Tudunk sok dologról, de ez nagggyon durva! Biztos emlékszel még nem is olyan rég meséltem az Activiáról. Hát ezek a joghurtok több cukrot tartalmaznak, mint egy pohár egészséges Cola! :))))
    Még jó, hogy van kiskertem. De elkéne gondolkodni az állattartáson is, mert az lenne a biztos. A virslit személyszerint nagyon szeretem, de ezekután meg fogom gondolni, hogy mikor eszem! Sajnos hiába próbálunk egészségesen fözni, rengeteg dolgot kénytelenek vagyunk megvenni és tényleg fogalmunk sincs, hogy mi miböl készül. Örület!!!

    VálaszTörlés
  9. Ancsi, emlékszem az Activiára! Hihetetlen...

    Kedvenc vesszőparipám, hogy 100 évvel ezelőtt azért nem volt ennyi betegség, s azért éltek hosszan az emberek, mert nem ettek ennyi szemetet, mint most. Ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, lassan csodaszámba megy...

    VálaszTörlés
  10. Viki, ez nagyot szólt! Telitalálat! Remélem olyanok is olvassák, akik miatt készült a cikk.:-))

    VálaszTörlés
  11. Yasmine, hatásosabb lenne egy Knorr és egy Maggi reklám közé! beszúrni néhány sorát...

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jó ez az írás.
    De ez tényleg borzasztó. Sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában vele, hogy miket esznek meg:( Csak halkan merem megjegyzeni, néha talán jobb is, ha nem tudjuk...

    VálaszTörlés
  13. A 20. század elején 30-40 év volt az átlag várható életkor. Ma 70 év. Ennek viszonylag egyszerű utánanézni.

    VálaszTörlés
  14. Lehet, hogy a XX. század elején 30-40 év volt az átlagéletkor, de nem ártana megnézni, hogy miért (lehet, hogy volt egy két háború?)! Én azt tudom, hogy a nagyszüleim mind 85 környékén voltak, amikor meghaltak és mindegyikük egészséges volt, majdnem élete végéig. Az utánuk jövő generáció, a szüleim korosztálya 55 felett lebetegszik. Anyukám nemrég meghalt 63 évesen, apukám húga 10 éve rákos, bátyja fél éve rákos, 64 és 68 évesek. És ők még nem azok akik adalékanyagokon nőttek fel, ők még csak 15-20 éve ehetnek ilyen szuperételeket! Tényleg annyira jó a 70 év átlagéletkor? Főleg, ha azt nézzük, hogy az őket megelőző generáció mennyivel tovább és egészségesebben élt. és mi vár a gyerekekre, akik már születésüktől fogva műkaján élnek?

    VálaszTörlés
  15. Ja, felháborodásomban el is felejtettem, hogy nagyon jó kis írás ez is. Össze kéne gyűjteni ezeket is egy blogba.:)

    VálaszTörlés
  16. Hm Gabi, lehet jobb is a boldog tudatlanság... Csak ne lenne mellékhatása!

    Sára, nem is értem, mire gondolsz :-o Igen, voltak háborúk. Az orvostudomány még igencsak hadilábon állt. Sehol a gyógyszerek: eret vágtak, köpölyöztek, kész. Most a tartósítószerek tartanak minket életben, vagy mire gondolsz?

    Benzsivel értek egyet! Igen, ugrásszerűen nő a rákos betegek száma! És ez nem csak az aggkorúak betegsége, hanem fiataloké, továbbmegyek: gyerekeké!!! Kisgyerekeké? Miért? Mitől?
    Ahogy elnézem, 70 éves koromban fogok nyugdíjba vonulni, ha egyáltalán megérem... Mire kipihenhetném egy élet munkáját, vagy lerobbanok teljesen vagy már alulról szagolom az ibolyát.

    Volt valahol egy tanulmány, hogy 3 generáció véréből mi mindent mutattak ki, vegyszereket, adalékanyagokat, stb. A legújabb generációé kritikán aluli értéket mutatott, hihetetlen szám lett a végeredmény!

    VálaszTörlés
  17. Viki,
    Az egészhez, még annyit tennék hozzá mennyi allergiás ember van mostanság, biztos, hogy a ételek is erősen befolyásolják ezt...:((

    VálaszTörlés
  18. Tuti biztos! Apósomon 70 éves korában jött ki a parlagfű-allergia, nyilván nem véletlen...

    VálaszTörlés
  19. Szia Viki!

    Épp tegnap kezdtem el én is kutakodni és írni az ilyen átvágásokról, mert évek óta lehet hallani róluk, csak nincsenek összegyűjtve. Találtam pár érdekességet: www.kreacica.blogspot.com. Terveim szerint - ha valaki meg nem hekkeli a blogomat -, fogom még folytatni az "oknyomozást".

    üdv,
    Nóri

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.