2009. július 8., szerda

Ketchupos hús

Anno-anno még a Juli Suliban láttam ezt a receptet, voltam kb. 14 éves.

Emlékszik még valaki a Juli Sulira? Az első gasztroműsor volt. Túl azon persze hasznos tippek, tanácsok, tematizálva, kis fejezetekre bontva. Nem is tudom, kb. 30-40 perc volt, a háztartás majd' minden részét érintette. Vasárnap sugározták, délelőtt illetve dél körül, mert rémlik, vitáink voltak, hogy én ezt még szeretném megnézni - közben meg már az asztalon gőzölt a leves. A végén volt a lényeg - a főzés. Szerettem, no! Ciki? :-))

A recept ott hangzott el, a következő hétvégén már ki is próbáltam, szép sikert aratva kétkedő családom körében. Csak tejszínes húsnak hívtuk, erről már tudtuk, miről van szó.

Nálunk az volt a szokás, hogy akinek jeles nap volt az életében, aznap (vagy hétvégén) a kedvenc ételeit főztük. Tesóm és az én szülinapom dátuma között csak 3 nap van, így kompromisszumokat kellett kötnünk, de ennél a kajánál teljes volt az egyetértés!



Ketchupos hús


Hozzávalók:
  • 8 szelet hús (karaj, tarja, csirkemell, csirkecomb filé...)
  • 4 dl tejszín
  • kb. 3 ek. mustár
  • kb. 3 ek. ketchup
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • só, bors

A húst megmossuk, picit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.

A mártás pofonegyszerű. A tejszínt ízlés szerinti - ezért írtam körülbelüli mennyiséget - mustárral és ketcuppal ízesítjük. Ez az arány kb. működőképes. Sózzuk, borsozzuk, hozzázúzzuk a fokhagymát. Egy pikáns, harmónikus ízű mártást kell végeredményül kapnunk.

A füstölt szalonnát hajszálvékony csíkokra vágjuk, egy tepsibe tesszük. Épp csak az íze miatt kell bele, ne legyen domináns! Ráfektetjük a hússzeleteket, leöntjük a mártással.

Alufólia alatt 40-50 percig (hústól függ), majd a fóliát levéve még 5-10 percig sütjük. A tejszínből sűrű mártás rotyog, benne a hús omlósan puhára párolódik.

Párolt rizzsel, esetleg tésztával tálaljuk.

19 megjegyzés:

  1. Jelentem, én emlékszem, kicsivel több éves voltam, mint te:)) Akkor még nem nagyon voltak főzős műsorok, örültünk annak is...
    Szerintem nekem is van onnan 1-2 olyan kaja, ami maradandó.

    VálaszTörlés
  2. Én is emlékszem. Onnan van a túrósbejgli receptem.
    Nagyon szerettem, de úgy emlékszem, hogy valahogy nagyon korán volt reggel, talán hétvégén?

    VálaszTörlés
  3. Kata, azt szerettem benne, hogy totál a földön járt, hétköznapi témák voltak benne, semmi sznobság, elérhetetetlen anyagok, stb. Tök jó volt!

    Szepy, vasárnap volt, de nem túl korán, mert a főzős része már belelógott a vasárnapi ebédünkbe :-))

    VálaszTörlés
  4. Naná, hogy emlékszem! De sajnos én már akkor föztem :))))

    VálaszTörlés
  5. A Mindentudó Háztartás (MiTuHáz)-ra emlékszik valaki? :)

    VálaszTörlés
  6. Ancsika, én már annyi idősen is főztem, nyugi :-))

    Viki, igen! Pl. hogy kell hajat mosni - felhígítani bögrében vízzel a sampont :-) Vagy régi farmerből vagány hátizsák - na azt nagyon meg akartam én is csinálni.
    Tudjátok, hogy Alföldi Róbert is állandó szereplője volt?

    VálaszTörlés
  7. Viki a műsort nem ismerem, ugye, pár km távolságra éltem akkoriban :), de ezt a ketchupos-tejszínes húst bizony kipróbálnám. Visszamenőleg is érvényes a jeles nap? :D

    VálaszTörlés
  8. Sajnos a műsort én sem ismerem, de ez a recept nagyon jó. Én is ki fogom mindenképpen próbálni:D

    VálaszTörlés
  9. Garffyka, DebiGabi, egy háztartástan műsort képzeljetek el! Mindenféle apró-cseprő dolog, ami felmerülhet otthon, a lakásban, a ház körül. Tippek, trükkök, kezdőknek és haladóknak. A végén pedig mindig főztek valamit - Kudlik Júlia s talán még valaki? Na erre nem emlékszem, hogy egyedül főzött vagy társsal?


    Garffyka, még szűken benne vagyunk az egy hónapban :-)) Visszamenőlegesen :-)

    VálaszTörlés
  10. Az Alföldi Robira nem emlékszem, csak arra, hogy siettem haza a templomból, hogy láthassam a műsort, mégis mindig lemaradtam az elejéről :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Viki!
    Én is emlékszem rá, nagyon jó műsor volt. A húsit pedig holnap elkészítem ebédre, nagyon guszta. Köszönöm a receptet!!!

    VálaszTörlés
  12. Gizi, remélem ízleni fog!

    Jaj, ugye milyen jó műsor volt? Abszolút hiánypótló a piacon :-)

    VálaszTörlés
  13. Én is imerem a műsort, a receptes füzeteit tavaly selejteztem ki / 3 db / , odaadtam egy kolléganőm három lányának, hátha nem csak enni mennek be a konyhába. Mirelitet remekül sütnek.:))Nagyon hasonló ételt ettünk vendégségben, de az állítólag, egy ma nagyon népszerű TV-s főzőműsor tulajdonosának receptje.Ott a szalonna helyett kolbász karikák voltak a húsokon. Mondhatnánk, hogy hja', ki emlékszik ma már a Juli Sulira???Egyébként jó recept.

    VálaszTörlés
  14. Én is emlékszem!!!
    A husit pedig én is szoktam sütni-nem épp így, mert én nem teszem be a sütőbe, de lábosban is működik: Isteni finom!!!

    VálaszTörlés
  15. Viki, nézz be kérlek hozzám, van egy kérdés a számodra!

    VálaszTörlés
  16. Viki!
    Én is nyújtózkodok!!!!Nézz be hozzám is légyszi!!!!

    VálaszTörlés
  17. Daisy, lehet tippelni, hogy S. J. a monogrammja? Egyszer beküldtem ezt a receptet a receptversenyébe, nem válaszolt senki, rá 1-2 hétre megjelent a weboldalán, mint családi recept. Igaz, kolbászkarikákkal...


    Trinity, ugye milyen király műsor volt?

    Kata, Belly, nézem! Köszi!

    VálaszTörlés
  18. Viki!

    Elkészítettem,és is nekünk nagyon ízlett!!!! Köszönet érte!!!

    Bizony kár hogy manapság már nincsenek ilyen műsorok.

    VálaszTörlés
  19. Gizi :-)) Szívből örülök neki! Egészségetekre :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.